Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ze budeš jako těhotná přibírat jsi tušila ne? Cca 10 kg. Někde se to dítě, plodovka, placenta projevit musí ne
Přibíráš úplně normálně, ale díky zvýšené úzkostit pod vlivem hormonů, se ti vrací PPP - ozvi se své psychoterapeutce/psychoterapeutovi a vstup opět do terapie, alespoň do porodu, aby ses chránila před tím, aby to propuklo úplně, nebo aby tě úzkost sežrala.
Fakt, jestli máš email, tak jí/mu napiš teď hned, pokud jen telefon, tak si během zítřka domluv termín.
PPP bohužel málo kdy zmizí úplně, čeká na oslabení, aby zase zkusila ukrást tvůj život. A teď si dělá zálusk i na život tvého dítěte - nedovol jí to a vyzbroj se vším, čím můžeš - tedy i podporovou terapii.
Podívej. 3 kg na začátku 5 měsíce je nic. Přibíráš naprosto předpisově, možná i pod hranicí. Uvědom si, že máš v sobě dítě, to potřebuje vitamíny a minerální látky. Potřebuje zdravou mámu. Začneš přibírat víc a víc a to je úplně přirozené, protože i tvoje miminko v tobě roste a přibírá. Tohle ber na vědomí. Roste placenta, stoupá množství pl. vody. Po 30 tt je zcela normální, když maminka přibírá cca 0,5 kg týdně!!! A ke konci i klidně 1 kg. Je to i zadržená voda v těle, hormonální změny. Je to zcela přirozený proces. Přibrat 10-15 kg v těhotenství není nic, co je alarmující, je to přirozené. Po porodu to všechno zase půjde dolů. To ber na vědomí. Hlavně jez vitamíny pro těhotné a zeleninku, ovoce. prostě jez vyváženě. Dobré jsou i ryby. Neboj se toho, nevaž se tak často, stejně s tím nic neuděláš. Vlastně ano-dostaneš se zase do toho začarovaného kruhu. ![]()
Naprosto te chapu, ja jsem na zacatku těhotenství teprve 8tyden. Pred třemi týdny jsem přestala kouřit. Takze vzhledem k tomu ze nemam doma váhu, prvni vážení u doktora byl pro me šok
samozřejmě jsem si toho všimla i na oblečení.. ted mam uplne des a hrůzu jak to bude dal? Furt se ve me pere hlídat si co jim a zdravi detatka.. bylo vytouzene, opravdu si připadám jako magor.. kamaradka mi psala co maji delat lidi co dite nečekají a kynou.. ma pravdu ale kam az to muze jit dal takovým tempem
uprimne z toho mam hrůzu, takze uplne stejne pocity…
@Ou píše:
Přibíráš úplně normálně, ale díky zvýšené úzkostit pod vlivem hormonů, se ti vrací PPP - ozvi se své psychoterapeutce/psychoterapeutovi a vstup opět do terapie, alespoň do porodu, aby ses chránila před tím, aby to propuklo úplně, nebo aby tě úzkost sežrala.Fakt, jestli máš email, tak jí/mu napiš teď hned, pokud jen telefon, tak si během zítřka domluv termín.
PPP bohužel málo kdy zmizí úplně, čeká na oslabení, aby zase zkusila ukrást tvůj život. A teď si dělá zálusk i na život tvého dítěte - nedovol jí to a vyzbroj se vším, čím můžeš - tedy i podporovou terapii.
Ono to neni tak, že bych přestávala jist, to prostě bojuju a když mam hlad najím se. Jídlo mám ráda a neodpiram si ho. Ale mam myšlenky jak začít trochu zhubnout než naberu úplně, denně se několikrát vážím, na jednu stranu chci přestat jíst ale to si nedovolím v tomto jsem silná. každý den cvičím bosu trx lehce posiluji. Nepřijde mi že se mi nemoc vrací pač jídlo neodmítám, naopak. Ale ta psychika a myšlenky ![]()
A co takhle začít tím, aby jsi dala váhu z domu? Sebeničíš se sama.
@berry4 píše:
Podívej. 3 kg na začátku 5 měsíce je nic. Přibíráš naprosto předpisově, možná i pod hranicí. Uvědom si, že máš v sobě dítě, to potřebuje vitamíny a minerální látky. Potřebuje zdravou mámu. Začneš přibírat víc a víc a to je úplně přirozené, protože i tvoje miminko v tobě roste a přibírá. Tohle ber na vědomí. Roste placenta, stoupá množství pl. vody. Po 30 tt je zcela normální, když maminka přibírá cca 0,5 kg týdně!!! A ke konci i klidně 1 kg. Je to i zadržená voda v těle, hormonální změny. Je to zcela přirozený proces. Přibrat 10-15 kg v těhotenství není nic, co je alarmující, je to přirozené. Po porodu to všechno zase půjde dolů. To ber na vědomí. Hlavně jez vitamíny pro těhotné a zeleninku, ovoce. prostě jez vyváženě. Dobré jsou i ryby. Neboj se toho, nevaž se tak často, stejně s tím nic neuděláš. Vlastně ano-dostaneš se zase do toho začarovaného kruhu.
Děkuji za reakci. Právě se bojím toho víc a víc přibíráni, přitom to všechno vim že je to přirozený a že nabrat musim ale to je ta zlá mrcha v hlavě na té druhé straně. Náštesti ji stále porážím a opravdu si nic neodpiram, ale ty myšlenky hrůza
připada mi, že se s tím začínám zas prát a moc na to myslím ![]()
@berry4 píše:
A co takhle začít tím, aby jsi dala váhu z domu? Sebeničíš se sama.
To jsme s přítelem zkoušeli ale vzdy se najde cesta. Ať uz u rodičů nebo jinde, vydrzela jsem doma max týden bez vahy a byla schopná jet za nasima nebo k sestre.
@Anonymní píše:
Naprosto te chapu, ja jsem na zacatku těhotenství teprve 8tyden. Pred třemi týdny jsem přestala kouřit. Takze vzhledem k tomu ze nemam doma váhu, prvni vážení u doktora byl pro me šoksamozřejmě jsem si toho všimla i na oblečení.. ted mam uplne des a hrůzu jak to bude dal? Furt se ve me pere hlídat si co jim a zdravi detatka.. bylo vytouzene, opravdu si připadám jako magor.. kamaradka mi psala co maji delat lidi co dite nečekají a kynou.. ma pravdu ale kam az to muze jit dal takovým tempem
uprimne z toho mam hrůzu, takze uplne stejne pocity…
Přesně tak! Já bych nejraději držela dietu sportovala ale vím na druhou stranu že v sobě mam malyho tvorecka kterymu nechci ublížit
jsem ráda že mě někdo chápe pač toto je opravdu strašný ty pocity a myšlenky ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky, tak nejdřív se omlouvám za anonym jelikož to je pro mě citlivé. Jsem vyléčena bulimička. Na těhotenství jsem se těšila. Jsem na začátku 5 měsíce. Jsem vyšší postavy. Zatím jsem přibrala 3kg ale vaha stoupá vic a vic. Jakožto vyléčená anorexička je to pro me těžší a těžší. Já vím ze mě ted odsoudite ale kdo nezažil asi nepochopí. Bohužel ta váha se v mé hlavě drží. Zase se každý den vážím a pozoruju jak rychle tloustnu. Přitom „nezeru“ nejak extrémně, dnes jsem měla treba jen chlebik s pomazankou, oběd rýže s masem, ke svačině platek s lucinou a vecere tedy jedna vyseč větší pizzy a kompot z hrušek. Začíná me to deptat, že to teď půjde o dost rychleji než doposud protože odteď jsem jedla stejne a tolik jsem nepribiralanenutte me jist zdravě, po tom mám větší hlad. Nechci držet dietu ale nevydržím a ani nechci nejist, vím že bych si a ne jen sobě ublížila. Ale je to boj
zažil někdo něco podobného?
Co bys dělala, kdybys měla těhotenskou cukrovku. Prostě bys podle nějakých tabulek jíst musela. Vyprdni se na kompoty, dej si jeden kus ovoce, teď jsou hrušky čerstvé. Zeleninu měj ke všem jídlům. Trochu tě to zasytí a nebude tě honit mlsná.
@Anonymní píše:
Děkuji za reakci. Právě se bojím toho víc a víc přibíráni, přitom to všechno vim že je to přirozený a že nabrat musim ale to je ta zlá mrcha v hlavě na té druhé straně. Náštesti ji stále porážím a opravdu si nic neodpiram, ale ty myšlenky hrůzapřipada mi, že se s tím začínám zas prát a moc na to myslím
Podívej. Kdysi jsem taky přišla do jiného stavu v době, kdy mi nějak moc záleželo na tom, kolik vážím. Naštěstí tělo bylo rozumnější, než já, tehdy i zapřísáhlá vegetariánka
, to co popisuješ mi není vůbec cizí… Ovšem situace se stala takovou, že jsem doslova žrala maso po snad kilech. Nakonec jsem nabrala 10 kilo, neodpírala jsem si, ale jela vyváženě. A ejhle, z porodnice jsem odcházela v riflích, co jsem měla před otěhotněním. Ale to nemělo vliv na váhu. Kila navíc odešla během cca 8-9 týdnů po porodu sama. Žádné hladovky, kojila jsem. Tak zase bylo potřeba jíst. Ono když budeš jíst pravdidelně 5 x denně, svačinky(jogurt, ovoce cokoli),tak se ti tělo právě naopak odvděčí, nebude mít snahu si uchovávat zásoby na později, ale bude pěkně spalovat to, co přijalo. Víš, tohle jsou ty správné akce a reakce.
@berry4 píše:
Podívej. Kdysi jsem taky přišla do jiného stavu v době, kdy mi nějak moc záleželo na tom, kolik vážím. Naštěstí tělo bylo rozumnější, než já, tehdy i zapřísáhlá vegetariánka, to co popisuješ mi není vůbec cizí… Ovšem situace se stala takovou, že jsem doslova žrala maso po snad kilech. Nakonec jsem nabrala 10 kilo, neodpírala jsem si, ale jela vyváženě. A ejhle, z porodnice jsem odcházela v riflích, co jsem měla před otěhotněním. Ale to nemělo vliv na váhu. Kila navíc odešla během cca 8-9 týdnů po porodu sama. Žádné hladovky, kojila jsem. Tak zase bylo potřeba jíst. Ono když budeš jíst pravdidelně 5 x denně, svačinky(jogurt, ovoce cokoli),tak se ti tělo právě naopak odvděčí, nebude mít snahu si uchovávat zásoby na později, ale bude pěkně spalovat to, co přijalo. Víš, tohle jsou ty správné akce a reakce.
Já se sice z ppp dostala ale ne na 100%. Jediné pozitivum tomu dávám, naučilo mě to milovat sport. Kdysi jsem byla líná a ne zrovna štíhlá. Pak jsem se upla na vahu a sport, těšilo mě že jsem na inbody měla jen 9% tuku. Ale jedla jsem co chci, kdy chci a proste sport to za me vyřešil. Ted jsem ráda samozřejmě že jsem v jiném stavu. Zezacatku jsem to neřešila pač vaha tolik nestoupala ale ted mi prijde ze je to kazdej den a to me ničí
a vlastne doposud mi záleží na tom jak vypadám a nevím jak se tech bkbejch myšlenek zbavit
ovoce jim, jogurty též. Ale i po takových jídlech mi přijde ze fakt letim.
Ty ale nepribiras. V tobě roste dítě, to bude mít cca 3,5kg, placenta, voda, větší objem krve a to se na váze projevit musí.
Ahojky, tak nejdřív se omlouvám za anonym jelikož to je pro mě citlivé. Jsem vyléčena bulimička. Na těhotenství jsem se těšila. Jsem na začátku 5 měsíce. Jsem vyšší postavy. Zatím jsem přibrala 3kg ale vaha stoupá vic a vic. Jakožto vyléčená anorexička je to pro me těžší a těžší. Já vím ze mě ted odsoudite ale kdo nezažil asi nepochopí. Bohužel ta váha se v mé hlavě drží. Zase se každý den vážím a pozoruju jak rychle tloustnu. Přitom „nezeru“ nejak extrémně, dnes jsem měla treba jen chlebik s pomazankou, oběd rýže s masem, ke svačině platek s lucinou a vecere tedy jedna vyseč větší pizzy a kompot z hrušek. Začíná me to deptat, že to teď půjde o dost rychleji než doposud protože odteď jsem jedla stejne a tolik jsem nepribirala
nenutte me jist zdravě, po tom mám větší hlad. Nechci držet dietu ale nevydržím a ani nechci nejist, vím že bych si a ne jen sobě ublížila. Ale je to boj
zažil někdo něco podobného?