Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn včera po obědě šlápl na včelu malinko mu to oteklo a cca za hodinku to začalo být velmi bolestivé i na dotek na nohu se téměř nepostavil, k večeru to bylo lepší, namazala jsem mu to gelem na bodnutí a ledovala jsem mu to. Jenže ani teď ráno si na to nenechá sáhnout a na nohu nedošlápne. Je to alergická reakce? Na včelu už několikrát za život šlápl a nikdy nic až teď? případně co s tím? k doktorce? pohotovost?
@Zástavanda není to alergická reakce.. Ono to bolí. Jako nejlepší je ocet nebo cibule. Na noze je to na houby. Alergická reakce na bodnutí je anafylakticky šok, to rozhodně poznáš
Nezůstalo uvnitř žihadlo? To by tam mohlo hnisat. Jinak mi napadá dát mu tabletku na alergií a mě babička dávala na bodnutí kolečko cibule, že to zklidnilo. Na pohotovost bych nejela, máš pondělí ráno, tak kdyžtak k dětské.
@martina.se Super aspoň něco, překvapilo mě, že ho to bolí ještě teď. Co s ním, ale? K doktorce jezdit nemám? do školy ho asi dávat nebudu i když je to speciálka tak by to neměl být problém
@Zástavanda tak je poslední týden, asi byhc to nehrotila.. Dát mu na to tu cibuli, zavázat, zítra bude ok.. Max fenistil kapky
@martina.se Já spíš kvůli práci začíná mi nejnáročnější týden měsíce
Zavolám mamce aby ho pohlídala ![]()
@martina.se prdlajs jen šok.. alergická reakce je od většiho nebo dlouhotrvajícího otoku přes zhoršené dýchání nebo vyrážku až k soku..ale šok je extrémní reakce a není tak častá jak si lidi myslí..to spíš ty lidi dostanou hysterak
Jsem alergická na žihadlo ale šok sem nikdy neměla ani po sršním…jen velký otok který byl patrný ještě třeba za 14 dní..
takže když mě nestipne do krku nebo obličeje sem v klidu
Tohle vypadá na spis normální reakci na žihadlo..včelka mohla napumpovat do nožky větší množství jedu jak byla prislapnuta a otok na nohách celkově bývá větší… Sledovat, chladit, dávat nozku nahoru… Sledovat prokrvení prstů, kdyby byly hodně studené a bledě nebo do fialová tak potom pohotovost ano.. jinak nebude potreba
@Vladusxx píše:
@martina.se prdlajs jen šok.. alergická reakce je od většiho nebo dlouhotrvajícího otoku přes zhoršené dýchání nebo vyrážku až k soku..ale šok je extrémní reakce a není tak častá jak si lidi myslí..to spíš ty lidi dostanou hysterakJsem alergická na žihadlo ale šok sem nikdy neměla ani po sršním…jen velký otok který byl patrný ještě třeba za 14 dní..
Tohle vypadá na spis normální reakci na žihadlo..včelka mohla napumpovat do nožky větší množství jedu jak byla prislapnuta a otok na nohách celkově bývá větší… Sledovat, chladit, dávat nozku nahoru… Sledovat prokrvení prstů, kdyby byly hodně studené a bledě nebo do fialová tak potom pohotovost ano.. jinak nebude potrebatakže když mě nestipne do krku nebo obličeje sem v klidu
Já mám anafylak pokaždé
adrenalin je základ.. Ale proste na noze to bolí vždycky ![]()
@martina.se píše:Šok není jediná reakce, já mám alergii na včely a když mě nepichne vyloženě někam do pusy/ krku, kde by otok zabránil dýchat, tak mi to místo akorát hnusně oteče, zarudne a bolí. Většinou pomůže prášek na alergií a zchladit a do druhého dne je pokoj. Každý nemusí hned upadnout do šoku.
@Zástavanda není to alergická reakce.. Ono to bolí. Jako nejlepší je ocet nebo cibule. Na noze je to na houby. Alergická reakce na bodnutí je anafylakticky šok, to rozhodně poznáš
@martina.se ano někdo to tak může mít to nepopírám a pokud máš epipen tak jsi šťastný člověk s uvědomělým lékařem
ale většina lidí se k soku dopracuje spíš tím hysterakem a hyperventilaci
Ahoj, něco mě kouslo do nohy a nikdy se mi neudělal takový flek, je to normální reakce?