Boj s brouky

Sirus
18.11.16 11:53

Boj s brouky

Zdravím všechny. Potřebuji poradit, co dělám špatně. Stále se mi v bytě objevují různí brouci. V létě 2015 to byly pisivky ve skříňce. Sem tam se objevují svilušky nebo pavučiny v pokojových rostlinách. A dnes jsem našla zase brouky v rýži a housenky v granku. Přitom každy den uklízím běžný nepořádek, vždy v neděli utírám prach a umývam skříňky a šuplíky. Jednou měsíčně máme generální úklid domácnosti, kdy s manželem vše vyskládáme a očistíme vodou s octem a sanytolem. Dům je cihlový z roku 1937, ale byt byl v roce 2011 celý rekonstruovaný. Všechno je nové. Vím, že je tu nedostatek světla a proto pravidelně větrám a udržuji vlhkost pod 50%. Už opravdu nevím co s tím, štítím se hmyzu. Za radu budu vděčná.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
18.11.16 12:05

Tak chtěla jsem ti říci, jestli náhodou to nejsou larvy a smotky molů, ale vypadá to jinak. Já si potravinové moly přinesla loni v hrubé mouce, když jsem dělala zásoby na vánoce a do teď s nimi bojuji. Už jsem přetřídila všechny potraviny, většinou do popelnice, a stejně se mi každý den aspoň jeden mol či dva objeví.

• Citovat
  • Upravit
3540
18.11.16 12:08

Ty brouky v jídle si většinou člověk donese už z obchodu, to s čistotou domácnosti nesouvisí. Já dělám akorát to, že všechny tyto potraviny dávám do uzavíratelných dóz, kdyby něco objevilo, abych to vyhodila a nešířilo se to dál. Taky se brouků štítím. V minulém bytě jsme měli rybenky, to mi málem hráblo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.11.16 12:08
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sirus
18.11.16 12:21

Mola jsme tu zatím neměli. Všechno je v uzavřených dózách. Jednoho škůdce zlikviduji a další dva se nastěhují. Myslíte tedy, že ty housenky může být moli, nic zatím nelétá a v mouce nic není.

• Citovat
  • Upravit
Sirus
18.11.16 12:46

@chipsa Děkuji za odkaz. Diskuse je zaměřena pouze na mola a ten to snad není.

Edit: hrubka

• Citovat
  • Upravit
197
18.11.16 12:51

Znam par lidi, kteri uchovavaji takto nachylne potraviny v lednici, napr. fazole, pohanku…
Jinak od te doby, co mame dózy,, tyto problemy vymizely…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
18.11.16 13:22

Pokud nechceš svůj byt zaplavit chemií a dýchat to, tak na potraviny podoručuju pořídit hermeticky uzavíratelné dózy a s nějakým tím hmyzem v bytě se smířit. Ve starém domě prostě budou, protože tam mají spoustu spár, kde mohou bydlet. A nemůžeš byt utěsnit tak, aby se tam nedostal vůbec.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.18 21:09

Majka fialová

Ahoj. Prede dvema lety jsme koupili a zrekonstruovali domecek. Ted mame hotovo a dostali jsme se k zahrade - travnicek, zahonky, piskoviste. Jenze… mame tu majku fialovou. Ne jednu dve, ale za odpoledne neni problem potkat jich deset a vic. Mame malinke deti a tenhle brouk je velky a dost jedovaty. Je pry ale chraneny. Ne ze bych ho chtela hned zlikvidovat, ale odnaseni pryc, jak to praktikuji nekteri sousede, moc nezabira. Nemate radu, jak se jich zbavit? Bojim se o deti, protoze v jejich veku jim nevysvetlim, ze se ho nemaji dotykat, ze nesmi chodit bosky, ze si nesmi olizovat rucicky atd. Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Janli
9.4.18 22:49

Dneska jsem tu potvoru potkala na procházce taky. Na procházce to toleruju a trpělivě vysvětluju dětem, že na velký broučky se nesahá. Ale na vlastní zahradě ji nenechávám. Pokud mám čas a možnost odnesu ji hooodně daleko nebo zlikviduju. Jsem sice nadšený entomolog a zachraňuju kdejakýho dřepčíka, ale bezpečí vlastních dětí je mi přednější. Ze zahrady je potřeba odstranit veškeré staré dřevo nebo cokoliv, co může poskytnout domov včele samotářce, protože ji k vývoji majka potřebuje. Jinak rada asi moc není, zvlášť pokud se vyskytují v celém okolí.

• Citovat
  • Upravit
19581
9.4.18 22:56

8o tak tohohle brouka jsme si tuhle prohlizeli na prochazce. Ani ve snu by me nenapadlo, ze u nas zije takto jedovaty brouk. resp. ze zrovna my ho potkame. 8o
ale aspon vim, ze si mam davat pozor..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.18 23:45

@Janli Soused ma na zahrade uly a v nich vcely, takze asi bohuzel nic. Jsem z toho dost spatna. ZAKLADATELKA

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.22 20:25

Malí broučci

Zdravím. Dneska jsme se vrátili po dlouhé době do bytu ve městě. Od dubna jsme byli na chatě. V ložnici jsou všude tihle malí broučci, jsou už suchý, živé jsem nenašla :nevim: prosím, neví někdo, co by to mohlo být? Nikdy jsme to tu neměli, odjizdime na chatu každý rok a žádné takové překvapeni jsme tu neměli. Jsou tak 1-2mm velcí.

• Citovat
  • Upravit
2353
21.8.22 21:03
@Anonymní píše:
Tak chtěla jsem ti říci, jestli náhodou to nejsou larvy a smotky molů, ale vypadá to jinak. Já si potravinové moly přinesla loni v hrubé mouce, když jsem dělala zásoby na vánoce a do teď s nimi bojuji. Už jsem přetřídila všechny potraviny, většinou do popelnice, a stejně se mi každý den aspoň jeden mol či dva objeví.

Ja dala všechno do sklenic s gumou a vyvěsila nálepky na moly. Dostanou se i do obyč krabiček. Pořád se semtam nějaký objevil.

Pak jsem četla někde, že někdo doporučuje přelepit takové ty dírky, do kterých se dávají ty cvočky, aby držely policie. Tak jsem to udělala a už (fakt po dlouhý době) je nemáme.

Taky jsem si kdysi přinesla s hrubou moukou. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 21:06

@Modra1 bohužel reagujete na původní příspěvek z roku 2016 :mrgreen: dneska jsem diskuzi obnovovala s jiným dotazem :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný