Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
dcera má 2,5 roku. Víc jak rok jsme měli problém s kakáním (zadržování stolice). Chodila někdy klidně co 5 dní. Dávala jsem ji forlax, kolikrát nevypila ani jeden celý sáček. Myslela jsem, že se to poslední dobu už spravilo, tak jsem forlax vysadila. Teď si často stěžuje na bolest bříška a má průjem. Ne úplně průjem ale prostě to není tuhý bobek, je řidičí ale asi ne nějak extra. Může to mít nějakou vazbu na ten forlax? Jakože nějaké dozvuky? Jinak s jídlem problém nemá. Jenom prostě někdy zakňučí, že ji bolí břicho. 🤷🏼♀️ Dneska mělo 💩takovou nakyslou vůni 🤷🏼♀️ jít k doktorovi? Nebo když nemá jiné problémy, tak neřešit?
Může mít infekci, virózu, deficit laktázy… Forlax na to nemá vliv. Může stačit pár dní šetrnější stravování a třeba bude OK. Jinak k lékaři.
Forlax dokáže zakrýt závažnější věci, takže držet na tom dítě dlouhodobě, nepovažuji za dobrý nápad pediatrů. Někteří jsou schopní tvrdit, že 6 sáčků Forlaxu denně je normální. Není. Pokud má zácpu i 3 měsíce po tom, co se správně nastaví stravování, má se zjistit, proč ta zácpa je.
Ano, může mít stále zácpu a tekutější stolice obchází tu zátku - laicky řečeno.
Takhle, nemyslím si, že by měla někdy zácpu. Podle mě je to tím, že jsem přestala kojit více méně ze dne na den (sama se odstavila). Asi tam měla trhlinku a bolelo ji kakat, tak se prostě potom bála. Ona to vyloženě zadržovala, kdyby trochu chtěla, tak nemá problém. Stolici nikdy neměla tvrdou. Nejhorší bylo vyprdnout ten začátek.
@Doakadodo píše: Více
Přesně tomu odpovídá poslední tvoje věta. To je ta zátka, kterou potom obchází tekutější stolice.