Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Sklon k varixům byva dedicny. Antikoncepce muze zpusobovat pocit tihy v nohou, zvlast, pokud mas zamestnani, kde dlouho stojis nebo naopak nehybne sedis. Ad tromboza, priznakem byva jednostranna bolest, otok, zmena barvy koncetiny… pro svuj klid si urcite nechej preventivne vysetrit krev na trombofilni mutace.
@Sanna22 pri tromboze nejcasteji boli lytka-byvaji zapalene a meni barvu (od cervene, az po cernou). Kolena neboli. Nebrala ti doktorka pred nasazenim nahodou krev?
@kateka.1 brali mi krv a všetko bolo v poriadku, ale nevim čo všetko testovali. Či aj tie trombofilne sklony
@Sanna22 tak nejjednodussi je zavolat si na gyndu, ne? Sama od sebe bych nich nevysazovala-prece jenom jsou to hormony a nechces si je zbytecne rozhazet, ne? Zavolej si tam a oni ti reknou co a jak.
Může to souviset a nemusí. Když jsem brala HA, 3× a pokaždé jinou (z toho jednu náplast), nohy mi strašně těžkly, pak pořád bolely, budilo mě to i v noci. Po vysazení to vždy zázračně zmizelo, ale také se to neprojevilo hned, ale třeba po dvou měsících užívání. HA neberu a nedělají mi dobře jakékoliv hormony, po těch posledních jsem skončila na pohotovosti s podezřením na embolii. Pokud se toho tak bojíš, vol jinou ochranu, je toho spousta, dlouhodobě jsem používala čípky Pharmatex s kombinací sledování plodných a neplodných dní.
@Malči po týždni som to vysadila ale myslím že to naozaj môže dlhšie trvať než tá bolesť/ťazoba zmizne? A ako sa ti prejavila embólia?
Já jsem antikoncepci kdysi musela přestat brát právě kvůli problémům s žílami. Otékaly a těžkly mi nohy. Křečáky nyní také trpím, ale až od pozdějšího věku, tenkrát jsem je neměla. Ale myslím, že na trombózu je týden braní HA málo, to chce delší čas. Zkuste jinou antikoncepci, dnes je velký výběr, tenkrát bylo prdlajs.
@Sanna22 píše:
@Malči po týždni som to vysadila ale myslím že to naozaj môže dlhšie trvať než tá bolesť/ťazoba zmizne? A ako sa ti prejavila embólia?
Asi ano. Mně třeba u HA vznikl vždy problém až po delší době braní, každý to může mít jinak.
No, bylo to jen podezření. Probudila jsem se v noci s bolestí na hrudi, opocená, špatně se mi dýchalo, vykašlala jsem krev. Po důkladných vyšetřeních na pohotovosti se nenašel žádný problém se srdcem nebo plícemi, skončilo to tím, že mi nejspíš prášky (Norethisteron) naleptaly žaludek nebo jícen, protože mě pobolíval i ten, ale méně a s léky jsem si to nespojovala. Nohy mě právě také bolely, od kotníků po celá lýtka, takže i kvůli tomu byla obava trombózy a možné embolie.
U trombózy ale nemusí vždy noha opuchnout a hrát všemi barvami. Měla jsem po prvním covidu trombózku menšího rozsahu, přišlo se na to až u cévařky po důkladném vyšetření. Noha vypadala na první pohled úplně normálně, jen prostě podivně bolela.
Pokud máte v rodině varixy, tak je opravdu jisté, že je dostaneš taky.
Já mám zatím „jen“ žilní nedostatečnost, ale aby se to nepřehouplo do varixů anebo do trombózy, tak musím nosit stahovací punčochy, dávat pravidelně nohy nahoru a cvičit, nesmím dlouho sedět na jednom místě, musím hodně pít a užívat venotonika.
U tebe se mi ale nezdá ta bolest kolen, tu jsem měla z jiných důvodů, mně nejvíc bolí lýtka a někdy se to táhne až do stehen.
Příspěvek upraven 17.04.22 v 18:42
@lucad77 ďakujem, no nohy má stále bolia, konkrétne kolená a žily na nohách mi vidno dosť, čo som predtym nemavala. Možno naozaj úraduje psychika, keďže ak by to bola nejaká zrazenina, asi by sa to už prejavilo inak.
@Malči aha, tak to človek nikdy nevie čo sa môže prihodiť, v každom prípade aspoň to dobre dopadlo nakoniec.
Pokud se chceš uklidnit, tak si zajdi na cévní, žádanku ti napíše i praktický lékař. Vezmou ti krev, udělají sono, budeš cvičit, proberou s tebou životosprávu, a pokud něco zjistí, napíšou léky na posilnění žilní stěny nebo punčochy. Sama jsem k cévní lítala jednu dobu každou chvíli, protože mě ta noha po trombozce velmi trápila a já se kolikrát bála, že se mi to tam ucpává. HA řeší někteří zčásti také, vzhledem k rodinné zátěži a aktuálním problémům bych se nebála její vhodnost s cévním probrat.
Moje gyndařka totiž problémy s HA jako takovou tolik neřešila a zkoušela by klidně jiné druhy, protože testy na srážlivost jsem měla vždy ok. Ale cévařka je jednoznačně proti a celkově není z HA nadšená, protože zhoršení žilních problémů a sraženin prý viděla dost.
Někdy totiž stačí dlouhá cesta autem, navíc v horku, málo pití a je problém.
Ahoj, začala som pred týždňom užívať svoju prvú antikoncepciu v živote. Keďže mávam úzkosti a hneď sa vystresujem, tak po prečítaní príbaloveho letáka mi hneď prišlo zle. Konštantne sa bojím že dostanem zrazeninu. Teraz ma začali bolieť nohy a neviem či to nie j len psychické. Čítala som že pri tromboze bolia lýtka, mňa skôr bolia kolená a členky, nemám opuch ani nič. Moja otázka je, či sa vôbec po tak krátkej dobe môže nejaká tromboza objaviť. A či keby sa rozhodnem, môžem tu antikoncepciu aj hneď vysadiť.
V čase keď som si to dala predpísať, som ešte nevedela že máme v rodine operované kŕčové žily a mama musela antikoncepciu vysadiť, pretože ju z toho boleli práve žily, hoci potom na vyšetrení zistili že je všetko v poriadku a odvtedy s tým nemá žiadne problémy. Môže to znamenať že som na nejakú trombozu náchylnejšia?
Celkovo neviem rozlíšiť čo si namysla moja úzkosť a čo by mohol byť reálny problém. Ďakujem za vaše skúsenosti:)