Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla bych dotaz.. Beru antikoncepci už 3 roky, vždy ukončuji platicko ve středu a vychází to tak ze 2-3 den dostanu menstruaci. Menstruace mi skončí 7 den a ve čtvrtek si beru z platicka první prášek. Bohužel teď jsem menstruaci nedostala( těhotná být nemůžu) a zítra si mám vzít první prášek z platicka. Mám si ho vzít i přes to že jsem neměla menstruaci a pokračovat v braní, nebo mám počkat a vzít si ho ve čtvrtek další týden? ![]()
@NaTalka34 píše:
Měla bych dotaz.. Beru antikoncepci už 3 roky, vždy ukončuji platicko ve středu a vychází to tak ze 2-3 den dostanu menstruaci. Menstruace mi skončí 7 den a ve čtvrtek si beru z platicka první prášek. Bohužel teď jsem menstruaci nedostala( těhotná být nemůžu) a zítra si mám vzít první prášek z platicka. Mám si ho vzít i přes to že jsem neměla menstruaci a pokračovat v braní, nebo mám počkat a vzít si ho ve čtvrtek další týden?
Ano pokračuj v brani jako obvykle. Krvácení se nekdy nemusí dostavit.
@JancaS84 a když bych menstruaci dostala zítra když si mám prášek vzít? ![]()
Ano, ber tak, jak jsi zvyklá, i kdyby krvácení ještě došlo, tak ho vzestup hladiny hormonů brzy zastaví. Není to menstruace, ale krvácení z poklesu hladiny hormonů a ne, nemusí se vždy dostavit při braní HA.
@NaTalka34 píše:
Měla bych dotaz.. Beru antikoncepci už 3 roky, vždy ukončuji platicko ve středu a vychází to tak ze 2-3 den dostanu menstruaci. Menstruace mi skončí 7 den a ve čtvrtek si beru z platicka první prášek. Bohužel teď jsem menstruaci nedostala( těhotná být nemůžu) a zítra si mám vzít první prášek z platicka. Mám si ho vzít i přes to že jsem neměla menstruaci a pokračovat v braní, nebo mám počkat a vzít si ho ve čtvrtek další týden?
Vezmi dle pravidla.
@NaTalka34 píše:
@JancaS84 a když bych menstruaci dostala zítra když si mám prášek vzít?
To je jedno. Není to důležité. Abys byla chráněná, nesmíš to posunout o týden. Pokud jsi si jistá, že nejsi těhotná, tak je ber dál tak, jak jsi zvyklá. Občas se to stát může. Sliznici máš nízkou a prostě se krvácení z vysazení nedostaví.
@NaTalka34 píše:
@JancaS84 a když bych menstruaci dostala zítra když si mám prášek vzít?
Normálně tak jak je popsáno v příbalovém letáku. Menstruace na to nemá vliv.
Prostě doberes plato, uděláš pauzu a bereš další plato. Je jedno jestli dostaneš menstruaci v pondělí nebo v pátek.
Jak píší ostatní, ber to jak jsi zvyklá. To, co nazýváš menstruací, nemá s menstruací nic společného. Je to jen pseudokrvácení vyvolané poklesem hormonů. Někdy se dostaví jen špinění a stane se, že nemusí dorazit vůbec.
@RenataS88 Takže je v pořádku, když mám při antikoncepci během pauzy hnědé krvácení? Normálně jsem slabě krvácela jako vždy jen krev byla hnědá is kousky sraženin. Test jsem si dělala včera pro jistotu a nic jsem tam neviděla. Test byl prováděn 22 dní od sexu.
@Anonymní píše:
@RenataS88 Takže je v pořádku, když mám při antikoncepci během pauzy hnědé krvácení? Normálně jsem slabě krvácela jako vždy jen krev byla hnědá is kousky sraženin. Test jsem si dělala včera pro jistotu a nic jsem tam neviděla. Test byl prováděn 22 dní od sexu.
@Anonymní píše:
Ano. Slizice je vinou hormonů nízká, nic se neodděluje, slabě krvácí a krev stihne oxidovat. Jestli nám nevěříš, zavolej svému lékaři, co ti HA předepsal.
Chtěla bych se zeptat. Začala jsem brát antikoncepci a od začátku co jsem brala první blistr jsem měla menstruaci až teď do konce brání prvního blistru, teď má přijít 7denni pauza a menstruace mi skončila, tak nevím zda mám brát dál nebo dodržet 7denni pauzu i když nevím kdy přijde další menstruace.
@…par1324 Antikoncepci ber tak, jak vysvětloval gynekolog či gynekoložka. Tedy 7 dní pauzu a začni brát další plato. Normálně ho ber tak jak bys měla. Menstruace se ti srovná, jde jenom o to, aby si tělo zvyklo.