Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Až otěhotníš strach sám odezní, alespoň já to tak měla! Bála jsem se,, ale kdyz to přišlo, hned me ovladl pocit nateseni! Porod trval 38 hodin a kdyz se malý narodil, okamžitě jsem přestala citit veškerou bolest!
Neboj!
Pokud strach nezmizí tak by ti dítě vyndali císařským řezem, pokud má někdo takový strach tak je to na diagnozu a netrápili by tě… neupírej si možnost mít dítě jen kvůli strachu ![]()
Hlavně už se nedívej na žádná videa. Když to člověk vidí, jenom blázen by se na to těšil
Ve výsledku to ale nemusí být ani zdaleka taková hrůza. Jo, každý porod bolí, a že to není hezký pohled? Neboj, ty to neuvidíš, a výsledek stojí rozhodně za to ![]()
Zakladatelko klid.
Na videa opravdu lepší nekoukat, akorát to potom leží v hlavě. Máš teď rozházené hormony, takže nálady lítají sem tam a jsi citlivější. Strach z prvního porodu je naprosto normální- opravdu. Prostě nevíme, do čeho jdeme. Na někoho ten strach působí líp, na někoho hůř. Jen se nenechej tím úplně ochromit. Svěř se manželovi- on je ten, s kým máš tyhle pocity řešit a je tu od toho, aby Tě uklidnil a utěšil. A nebo třeba maminka- záleží, jaký máte vztah. Podívej se na nějaké obrázky z ultrazvuku a mysli na to, že tahle nádhera prostě bude za chvíli u Tebe a spoléhej na to, že až si o to řekne, prostě to půjde a nebudeš mít ani čas přemýšlet, jak to vypadá nebo jestli to bolí, prostě Tě tím tělo a hlava provede- a doktoři. ![]()
Hodně štěstí. ![]()
Kolik ti je let? Možná časem dospěješ k tomu, že dítě budeš chtít tak moc, že budeš ochotná to podstoupit.
Jinak bych poradila pohovor s kvalitním psychologem.
Další věc je ta, že jestli koukáš jen na hysterická videa na internetu, tak to nemá velkou odpovídající hodnotu. Je spousta porodů, které jsou „normální“, je spousta žen, co rodí v pohodě. Také jsou tu alternativy - porody do vody atd. kde (jak tvrdí rodičky) můžou dojít až orgasmu (viz orgasmický porod).
Taky není od věci vzít v potaz fakt, že ženské tělo je na porod stavěné a pokud se při něm nenecháš zbytečně utlumovat léky, tak hormony udělají své, aby si při porodu byla tak trochu mimo ![]()
Já bych třeba moje bolesti přirovnala k hodně ošlivému průjmu. No to se dá přežít, ne? Pak už mám porod tak trochu v mlze, a že by to bylo něco nesnesitelného, to si vůbec nepamatuju. Takže zkus po netu hledat pozitivní zkušenosti.
A už si těhotná že se tak bojíš?
Vždyť není čeho. Porod je ten nejkrásnější zážitek, který ti umožní se konečně setkat s miminkem, které 9 měsíců nosíš, cítíš. Ke konci těhotenství je člověk už tak unavený, že se tedy většinou na porod těší a hlavně rodila si někdy? Jak můžeš vědět, že porod je ošklivý a bolestivý, když si to nikdy nezažila..zkus se nad tím zamyslet.. Proč koukáš na taková videa? Je jasné, že musí být zajimavá, jinak by se na to nikdo nekoukal.. ![]()
Zkus si něco přečíst o bezbolestném porodu, proč na to nahlížíš hned takhle?
Pokud si budeš od rána do večera cpát, že porod je bolestivý a příšerný, tak věřím, že opravdu bude. Psychika je mocná věc. A jentak mimojiné, ja se na svuj porod velmi těšila, i když červíček hlodal, první syn se narodil za hodinu a pul od přijmu, nebylo to uplně ono, porod byl nečekaný a dřív, nástřih proběhl, ja jako prvorodička nic netušící jen čekala a vše si nechala líbit. Teď podruhé, stejně jako ty, strach z nástřihu kvuli špatné zkušenosti, cvičila jsem s aniballem, psychicky mi to strašně pomohlo, strašně jsem se na našeho druhého syna těšila a když to přišlo, tak ti povím, že jsem poznala, co to je bezbolestný porod. Bylo to moc krásný, syn se narodil pul hodiny po přijmu a to jen proto, že vzhledem k tomu, jak jsem se chovala, nikdo nevěřil, že už jako opravu rodim, po vyšetření mně doktorka ihned poslala na sal. Došla jsem si na lehatko, parkrát zatlačila a syn se narodil. Ja bez nastřihu a bez jedineho stehu, aniball pomohl a psychika rozhodně také. Byl to moc krásný zážitek, tak proč bys ty nemohla mít také takový?
omlouvám se za román ![]()
Kolik ti je?? Máš partnera se kterým dítě plánuješ?? Pokud ano, řeš to, pokud ne, počkej na toho pravého a až to dítě budeš chtít určitě, tak to buď vymizí, nebo jdi za psychologem, ten to stebou probere a prosímtě, hlavně se už nedívej na žádná videa
@Anonymní píše:
Každý den brečím, že nechci rodit, viděla jsem hrozně moc videí, kde ženský u porodu křičí a jak se klube dítě na svět moc hezký pohled není, nechci být nastřižená a podobně. Myšlenka na porod mě děsí. Každý den kvůli tomu brečím. Nechci to zažít, ale dítě chci. Ale moje psychika je katastrofální. Co mám dělat? K psychologovi se stydím jít a gynekologa mám staršího, takže myslím, že tohle kdybych mu řekla, tak se mi ještě zasměje.
lepší na videa nekoukat. Porod je i hodně o hlavě, přípravě na porod atd. existují speciální cviky a hmaty na uvolnění před porodem…
A hlavně za mě je 100× hprší jít k zubaři i na vrtání než samotný porod.
Rada je neřeš to a užívej si života a až to přijde tak odměnou bude mrňous ![]()
Skoro každa z nas se boji porodu, ale porodit ho musíš a ta bolest pak vystřídá neskutecna radost a ty na tu bolest rychle zapomeneš. Jen nechápu proc se tak nervujes, když nejsi ještě těhotna.
Mne pomohlo od strachu z porodu vsechno co nejvic se o nem dozvedet a pripravit se na nej.. co se kdy deje, 1.2.3. doba porodni atd. Nastuduj si co je Aniball (jsou tu i diskuze) - ten ti muze psychicky i fyzicky hodne pomoci se na porod pripravit a treba se i vyhnout nastizeni a bolesti a naopak si druhou dobu porodni, kdy se mimino klube, spis uzit ![]()
A uz jsi tehotna nebo teprve planujes? Ja mela termin vcera a uz bych rodila o sto sest a prcek furt ven nechce ![]()
@Cristyna protože jsem hrozný pesimista, tak spíš na to, že by to dopadlo dobře, myslím, že by to dopadlo špatně.
@Bareen manželovi jsem ještě moje obavy nesdělila a myslím, že by mě ani nepochopil.
@Mar__tanka1983 29 mi je
Křičení je normální, někomu to pomáhá. Taky jsem si ke konci zakřičela. Když chceš udělat něco pro to, aby neměl Dr co šít, tak si pořiď Epino nebo Aniball, a nemusíš mít ani steh.
Na videa nekoukej, svůj vlastní porod budeš prožívat jinak, zblbnutá hormony, euforií..Kdyby to byla taková hrůza, tak zůstanou všechny ženy u jednoho dítěte ![]()
Abych uvedla na pravou míru. Těhotná zatím nejsem, ale manžel dítě už chce a trochu na mě tlačí, ale já bych také dítě chtěla, ale hrozně se bojím, i císaře bych se bála.
Každý den brečím, že nechci rodit, viděla jsem hrozně moc videí, kde ženský u porodu křičí a jak se klube dítě na svět moc hezký pohled není, nechci být nastřižená a podobně. Myšlenka na porod mě děsí. Každý den kvůli tomu brečím. Nechci to zažít, ale dítě chci. Ale moje psychika je katastrofální. Co mám dělat? K psychologovi se stydím jít a gynekologa mám staršího, takže myslím, že tohle kdybych mu řekla, tak se mi ještě zasměje.