Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes máme hrozný den. Máme doma týdenní miminko a dnes jen pláče. Byl to tedy hrozný řev, protože podle mě nesedly espumisan kapky, které nám poradil lékař na prdíky. Do té doby nespala moc v noci a byla neklidná, ale neřvala. Dnes po kapkách teda řev hroznej. Až jsem se bála, jestli to jsou opravdu jen prdíky.
No a večer po uložení do postýlky začal alarm monitoru dechu nanny. Poprvé jsem přidala i zavinovačku (jinak je tam matrace a hnízdo) a nevím jestli je to tím? Jde o to, že se toho sešlo za den dost. Ještě po tom řevu spala cca 3h a pak jsem ji šla přebalit a pár sekund se ji klepali ručičky. Jako kdyby ji byla zima, ale zima ji být nemohla. Tak si teď ten celý den přehrávám v hlavě. Samostatně si řeknu prdíky, chvilkové zaklepání snad nic neznamenalo a monitor dechu snad jen nezachytil dech přes zavinovačku. Ale dohromady se bojím, jestli není s malou něco v nepořádku? Teď už jsem ji 2× nakojila a dala do postýlky a je jak vyměněná- nevrtí se a ani nevyplivává dudlík.
Co myslíte?
Nemá miminko hlad? Za jiných okolností to považuji za zbytečné, ale v tom případě, když miminko neustále pláče, bych začala po kojení převažovat, zda toho vypije dosti. Je možné, že je vysílená a proto to klepání. Jinak na prdíky je fajn teplo, někdo si nemůže vynachválit koupací kyblík, tam je kombinace tepla i té správné polohy.
Dále je vhodné u kapiček na prdíky pár dní vytrvat a poté, pokud nebude vidět zlepšení, vyměnit za jiný druh. Pro miminko trpící kolikou je nejhorší poloha na zádech, lepší je nosit např. v klubíčku. Také často otáčet na bříško, nejlépe před každým kojením. Dále nasadit probiotika, ty také můžou pomoci. Někdo nadává na Vigantol, je pravda, že syn si na něj zvykal pár tydnů postupně (prvně kapka jednou za tři dny, poté obden, dnes už bez problémů denně)
Nám se u syna osvědčila kombinace baby Calm + bio Gaia, otáčení na bříško a hlavně cvičení s nožičkami. Řekla bych, že cvičení je možná pro nás to nejhlavnější, vždy cvičíme u každého přebalování nožičkami a masírujeme bříško alespoň 15 minut. Syn se u toho krásně vyprdí a je z něj spokojené a vysmáté miminko. Dokonce ve dvou měsících spí od 22:00 do 5:00, pak vyprdíme, nakojíme a chrní až do osmi, devíti ráno.
Ale miminko je ještě malinké, je možné, že prostě potřebuje cítit neustále maminku, radím uspávat u prsa, poté vyčkat kolem dvaceti minut, kdy bude miminko tvrdě spát, a až poté pokládat do postýlky. Nebo přes den být rovnou jen v posteli a mazlit, v šestinedělí na to máte obě právo. ![]()