Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, prosím zda s tím některá nemáte podobnou zkušenost… Dcera skoro 11 měsíců je velice akční a zároveň citlivá. Režimy se u nás dost měnily dle jejího požadavku. Rutiny tak nějak máme stejné, občas něco přidáme, zkoušíme jinak… V půlce ledna jsme měli celá rodina covid a začal masakr co trvá do teď… Dcera měla horečky dva dny, ale srazily jsme naštěstí paral. čípkem… Hodně plakala a začalo opět časté buzení i každou půl hodinu - hodinu… Pokud se nám v noci takto budí, tak pak přes den je velice unavená a vyžaduje vice šlofíků/ spánků… Poslední dny jí musíme dávat cca spát kolem 17:30-18:30, jelikož je pak přetažená a budí se, pokud dáme později, i když spinká odpo třeba i 30-40 min tak je unavená a nic se jí nechce… Pak je řev a falešné usnutí atd. Vstávala kolem 5-5:30. Teď je to kolem 4. Už ji neuspím v náruči ani u prsa… Jsme zoufalí s přítelem, víme, že chodí spát brzy, vždyť buse za chvilku světlo dlouho a je větší, bude jí rok.. Ale nějak jsme zkoušeli prodlužovat a vždy se nám to vymstilo…
Je to začarovaný kruh.. V noci blbě spí, často se budí, člověk chvilku pochová a většinou spinká dál ihned… Odstavila jsem přes den, už papá hezky a v mléko dostává v noci a víme, že hlady se nebudí… Spíš ten den je na prd, večerka brzy a nevíme jak z toho ven. Co zkusit, když je takové ranní ptáče…,Chodíme ven i někdy dvakrát. Začíná se stavět a dělá první krůčky. V noci spí v postýlce, protože u nás začala lézt a báli jsme se, že spadne až budeme spát.. Máme dva zuby jedničky dole a vedle máme x dnů už bouli, jenže zub nikde, předevčírem plakala a budila se každou hodinu a 3× jakoby průjem měla a myslíme, že zuby… Dáváme i bachovky na míru na klid, spánek. Pomohlo to a teď zas poslední dny masakr. Prosím nevíte některá jak udělat to aby se budila alespoň v těch 5, jak ji naučit chodit zas spát později a né takhle brzy… Je celkově teď víc plačtivá, všechno to naznačuje zuby, chápu, že se pak mění spánkový režim,
Díky všem za rady, či jestli některá řešíte podobnou situaci / řešila jste..
Vydržte 14 dní, změní se čas a bude vstávat v pět. ![]()
Ale jinak bych si ji klidně vzala do postele, když si jí dáte mezi sebe, tak vás určitě pokus o přelezení vzbudí
Mám tři děti, všechny tři se v noci budily po hodině, ale „naštěstí“ jsou to sovy po nás. Sice usnuly nejdřív v deset večer, za to ráno spaly aspoň do sedmi. Prostě nezbývá, než vydržet.
Asi teda komentář trochu mimo (pardon) - ale taky vstávám ve 4 a je to fajn, ráno se toho před prací hrozně moc stihne (chodíme až na 9-10). Spát večer chodíme mezi 9-11, podle situace, a taky jsme původně sovy (konkrétně já za studií běžně chodila spát v 5 ráno a vstávala někdy po poledni, aj fakt hodně po poledni), ale je to o zvyku. Takže bych vstávání dítěte ve 4 nepovažovala za problém, prostě bych vstala s ním.
Když jsem byla s dítětem doma, tak jsem, co si vzpomínám, hodně spala podle něj. Takže vícefázově - ráno se teda vstávalo až v 5, pak se spalo mezi 11-14 (to jsem spala s ním
, sice jsem byla částečně v práci na home office, ale právě že jsem se trefila do času, kdy nemusím být na příjmu, takže bez problému) a pak se ukládalo asi v 8. A já šla spát někdy v 1 ráno, takže jsem spala cca 2×4 hodiny, a nebylo to vůbec špatné, spíš mi pak ten polední spánek i chyběl. ![]()
Mě dcera chodila od roka do přesně dvou let spát od 18:00 do 4-5 … nešlo s tím nic dělat … byla neskutečně protivná když jsem ji chtěla dat později. Před 2 týdny oslavila druhé narozeninky a z ničeho nic vydrží do 19h a vstává kolem 6 ráno ![]()
Pak mi dcera chodí spát okolo 9-10 na hodinku, dvě a celé odpoledne máme volno. Začalo mi to vyhovovat jak jsem si zvykla
večer si užívám klidu když spi, dopoledne v klidu uvařím a odpoledne máme spoustu času spolu ![]()
U některých děti se mění režim často.. u nás to takhle trvalo něco málo přes rok ![]()
Děkuju, já bych si právě chtěla užívat delší den s ní. I přítel říkal, že v létě by chtěl jet na celý den pryč, už jí bude přes rok.. Všichni na mě blbě koukají, že jí je tolik a chodí spát tak brzy… Je mi to jedno, hold dnes lidi vidí jen to „špatné“ pro ně… Uvidíme jak to změní až bude letní čas… Budu si přát, aby vstávala alespoň 5:30-6 a chodila spát alespoň v 19. Začne chodit a třeba se to zas celé změní… Neskutečné, že byla relativně spáč a teď mi přijde, že i když celou noc nespí, tak přes den toho taky nenaspí.. Já jsem taky spáč, jen jsem si zvykla vstávat, přítel to má horší, je to lenoch a nedokáže si s ní hrát brzy ráno když je doma… Tak uvidíme, ozvu se za měsíc co se změnilo, či jestli pořád stejné. Díky holky, alespoň vím, že to není nic neobvyklého. ![]()
Ja bych to neřešila. Buď se jí to samo posune, nebo prostě usne někde na cestě z výletu, no a co.
Příspěvek upraven 15.03.22 v 06:51
Ze zkušenosti vím, že je to zbytečně vynaložená energie snažit se nějak změnit spánek dítěte. Nezabírá prostě nic. Takže bych poradila zkusit se sžít s jejím rytmem. Určitě se to změní k lepšímu. Dřív nebo později.
To moc změnit nejde. Můžete zkoušet posouvat o čtvrt hodiny a plus pomůže změna času. Já mám takové lumpíky dva. Starší vstával ve čtyři od roku do dvou let a to chodil spát v 19:30. Teď jsou mu tři. Půl roku už nespí přes den. Usíná po sedmé a znovu vstává 4:30. Popravdě by mi to ani nevadilo, ale druhý taky není spáč. Takže se moc nevyspím a den je nehorázně dlouhý. Na to jak to změnit jsem prostě nepřišla ![]()
Bohuzel ty nemoci deti rozhodi, nekdy je i trochu „vrati zpatky“ casem se to zase srovna..a jak spi teda pres den? Spi 2×? Zkusila bych ji trochu posouvat ty denni spanky, treba jen od 20 min, pul hodky..
Mam 11,5 mesicniho a chodi spat mezi 18-18:30, obcas musi jit i pred tou 18. Neresim, jedu podle nej. Vstava kolem 5., jeden den ve 4, ale pak zas zpet k te 5. Podle me se to proste casem zase zmeni. Ale ja jsem ranni ptace, takze mi to vubec nevadi..
Jinak bych jeste dodala, ze casto neplati, ze cim pozdeji ulozis, tim pozdeji bude rano vstavat. U nas to nekolikrat vyslo, ze sel spat pozdeji a s rannim vstavanim to stejne nehnulo
@Melodie91 právě teď spí 2× někdy 3× denně když je unavená, jen teď nespí delší úsek než 40 minut vkuse… Takže teď i denní spánky nic moc… Zkusila jsem si lehnout s ní a stejně se budila dřív… Někdy pláčem někdy normálně. Pak už většinou uspat nejde, záleží nu… Je to takový šéfis říkáme a dělá si co chce a my se to snažíme respektovat a přijmout. Jen jsem chtěla slyšet, že je to normální a není to divný… Je to náročné, já jsem si zvykla vstávat brzy, jen ta 4 je až moc brzy, nic s tím neudělám a příjmu to. Hlavně ať je zdravá a v rámci možností spokojená ❤️️
@Melodie91 jinak to nám taky říkala dr, že po tom covidu to bude náročné a u někoho to trvá déle, pak zuby… No prostě pořád se něco odehrává 😊
@Marti_Krausova https://spanekmiminek.com/download/720/
Mrkni jeste na tenhle ebook o brzkem vstavani, jsou tam nejake tipy a rady, tak treba tam neco najdes