Byt, dům, chata ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5598
18.4.23 14:34
@Anonymní píše:
A tak se teda zeptám, na pozemku širokém 10m jsme schopni postavit dům? Podle mě spíš ne a max jenom ti chatu. Když budu brát v úvahu nějaká ta pravidla vzdálenosti od vedlejších pozemků..

S šikovným projektantem ano. Dost závisí i na tom kde jsou sousedi a jaké jsou s nimi vztahy.

Jinak za mě, na chatu bych se vyprdla, práce s tím budete mít stejně jako s domem a nakonec nebudete jezdit nikam jinam než na chatu protože je tam potřeba posekat, vyčistit okapy, ostříhat stromy, pohrabat listí,…
Pro vás by byl ideál asi menší dům s malou zahrádkou. Ono na tom domě je trochu víc práce než na bytě, ale pokud nebudete obdělávat velkou zahradu, nebo nebudeš pěstovat 150 druhů různých kytek a tak, tak to není tak hrozné. A když si dům postavíte chytře s vědomím budoucí údržby, tak pokud nejste úplní peciválové a nemehla, tak to dáte. Navíc na rozdíl od chaty se dají ty práce dělat i ve všední den a človek není po víkendu udřený protože se snaží všechno udělat během dvou dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24761
18.4.23 14:58

10 metrů je teda hoodně málo, od kraje pozemků mínus dva a mínus dva metry…
mrkni na katalogové domy, které jsou úzké jen 6 metrů, vznikne to domek jako nudle, spíš průchozí místnosti a nebo na patro…
něco takového by tam šlo postavit, pokud se vám to líbí https://www.naturliving.cz/…-dum-15x6-m/
mně tyhle extra úzké domy evokují vagony…
mám chalupu asi 16×5 metrů a tam právě jsou průchozí místnosti, což je extrémně nepraktické a celé to vypadá trochu jak vlak :mrgreen:
ovšem při troše dobré vůle se tam postavit dům dá… případně dokoupit aspoň dvoumetrový pás od souseda po celé délce, protože domy o šířce 8 metrů už opravdu vypadají úplně jinak…
pro představuju pěkný konfigurátor a typové projekty má třeba gservis
https://konfigurator.gservis.cz/?…
domek např. 8×14 nebo 8×15 metrů už je super…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.23 15:10

Tak teoreticky by se dal postavit malý domek do patra cca 6×8m. S jedním dítětem si to dokážu představit.
My kdysi koupili pozemek cca 750m, ale do čtverce u lesa a měli tam chatku. A přesně, jak tu píšou holky, nebavilo mě tam jezdit. Takže chatku jsme dali pryč a postavili jednoduchý domek do patra o rozměrech cca 8,5×7m. Obytná plocha je tedy cca 100m, pro nás úplně akorát, dobře se nám tu bydlí. Předtím jsme bydleli v bytě 64m.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.4.23 15:20

Co se týče toho pozemku, tak nám byl darován a momentálně se jedná o ornou půdu, takže se čeká na změnu územního plánu (snad to říkám dobře). Z jedné strany je taky orná půda - též 10m na šířku a na délku má víc než ten náš. Z druhé strany je trvalý travní porost.

• Citovat
  • Upravit
24761
18.4.23 15:27

Tak se mrkni do katastru na ty sousední pozemky, kdo je vlastní… pokud je např. obecní, tak obec ti k výstavbě RD poměrně ochotně část pozemku ve formě např. 3m pásu po celé délce prodá za pár kaček, jelikož jí jde o každého trvale žijícího občana…
a kdyby tu ornici mělo nějaké družstvo, tak se s nimi na třímetrový pás dle mne také domluvíte… jen vzniknou náklady na geodetické zaměření a i u toho dokoupeného pásu bude muset dojít ke změně úz. plánu…
ale vyřídit se to dá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
18.4.23 15:33
@Anonymní píše:
Zdravím,
předem upozorňuji, že tento příspěvek bude spíš na vypsání :).

Jde o to, že žijeme s přítelem v mém bytě (družstevní, zděděný a domluva u dědictví byla taková, že byt dostanu, ale ne abych ho prodávala, že by s tím další strana nesouhlasila) a byt od přítele je na pronájem. Já celý život žila v bytě, přítel střídavě byt a potom dům.

Můj sen je žít v domě. A to z toho důvodu, že když jezdíme k rodičům na barák, tak se mi líbí ta pohoda, že kdykoliv může člověk ven na zahradu, pojíst venku, když je hezky, opalovat se, něco pěstovat, větší prostor v domě než v bytě…
Vím, že když má člověk dům, tak že neustále se mu musí věnovat. To jedině, že by byla novostavba, kde pár let má člověk klid. Přítel sice je zručný, má i známosti, ale vím, že by se mu kolem baráku lítat nechtělo. Jsme prostě ten typ lidí, co si po práci doma v klidu sednou a pustí třeba film než něco furt dělat. Navíc přítel bývá v práci déle než já, takže většinu starostí o úklid by bylo na mě. Tata přítele nám upřímně řekl, že nejsme typ na barák, že spíš by pro nás byla vhodná chata.

Co se týče chaty, tak máme pozemek, a pokud se zadaří, tak by se v horizontu třeba 5-8 let mohla stavět chata. To je max, pozemek je úzký, takže klasický dům by tam nevešel a navíc lokalita na denní dojíždění ne úplně ideální.

A teď proč vůbec píšu. Rozumově vím, že dům pro nás je blbost, ale srdce prostě po něm touží a nevím jak srdce přesvědčit, že spokojit se s chatou je dostačující.

Prosím o zanechání anonymu, jinak smazat.

Volila bych jednoznačně nový dům. Ne malý. Normální užitnou plochu pro rodinu.
Osobně jsem po chatě nikdy netoužila. Po bytě ani jeden z nás. A udržovat dvě nemovitosti (chatu a byt). To bych nechtěla. Uklízet oboje. My máme barák a pozemky.
I kolem toho se musí člověk starat, sekat. Zvažuji, že pozemky rozsekám na sektory a pronajmu zatím. Ten větší má 1700 M2. Tam vlezou 3 pěkné zahrady. Ať kolem toho nemusíme lítat. Ten menší má nějak do 700-800m2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24761
18.4.23 15:35
@Anonymní píše:
Tak teoreticky by se dal postavit malý domek do patra cca 6×8m. S jedním dítětem si to dokážu představit.
My kdysi koupili pozemek cca 750m, ale do čtverce u lesa a měli tam chatku. A přesně, jak tu píšou holky, nebavilo mě tam jezdit. Takže chatku jsme dali pryč a postavili jednoduchý domek do patra o rozměrech cca 8,5×7m. Obytná plocha je tedy cca 100m, pro nás úplně akorát, dobře se nám tu bydlí. Předtím jsme bydleli v bytě 64m.

jj, to je fajn…
jen to věčné chození do schodů na spaní, no.. to je protivné…
já hlasuju pro přízemní domky nejen kvůli schodům, ale hlavně kvůli propojení balkonovkama se zahradou-terasou - prostě proto chce člověk dům, aby mohl být od jara do podzimu hlavně venku… aspoň já to tak teda mám a místo dvou oken (z pokojíčku a z kuchyně) budu dávat právě balkonovky, aby byla chalupa co nejvíc propoojena se zahradou.. není nad to udělat dva kroky a vypít si ranní kafe na sluníčku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
18.4.23 15:42

A ten barák si můžeš postavit, že budeš mít míň práce. My třeba žádné dřevo neřešíme. Možná někdy vytvoříme oheň na špekáčky. Tím naše potřeba a starost o dřevo končí. Jedeme komplet na elektriku. To se vyřešilo, že máme fotovoltaiku. Nějak od února/března v provozu. Takže jsme soběstačnější ohledně provozu domu.
Tráva se seče. To jsem zrovna včera muži říkala, že v sobotu zahájíme sezónu sekací. Že je to vysoké, jak teď pršelo, tak to skočilo. První musí v pátek dovézt domů sekačku. Dává jí vždy před sezonou na servis do Mountfieldu. Zahrádku máme, protože ji chceme. Ale na vesnicích se dá být i bez zahrádky. Nakoupíš od místních spoluobčanů a levněji.
Co si tam dáš, to tam najdeš. My jedeme takové spíš moderní bydlení v domě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.23 15:43

Tu ornou půdu vlastní soukromník.

Pozemek se jinak nachází asi 30km od města, kde pracujeme. Přítel říkal, že by ho ani nebavilo každý den takhle dojíždět. Možná je to i nějaká ta pohodlnost? V podstatě jsme zvyklí na město a jak je všechno hned za rohem.

Mi se úplně nejvíc líbí rodinný domek v části města, kde je klid, ale zároveň je všechno hned dostupné. :roll:

Ale když dostanete pozemek z dobré vůle v podstatě a jsou i vyřešeny práva u příjezdové komunikace, tak je potřeba ho alespoň nějak využít :D.

• Citovat
  • Upravit
34322
18.4.23 15:45
@Anonymní píše:
A tak se teda zeptám, na pozemku širokém 10m jsme schopni postavit dům? Podle mě spíš ne a max jenom ti chatu. Když budu brát v úvahu nějaká ta pravidla vzdálenosti od vedlejších pozemků..

Postavila bych dum o velikosti chaty. Staci bohate. Stejne nemate prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24761
18.4.23 15:49

Ale o těch 30 km do práce denně a preferenci města jsi původně nepsala.. na denní dojíždění je 60km opravdu dost… navíc nejste vesnické typy.. v tom případě bych tu nudli prodala a utržené peníze použila jako základ na hypošku na už stojící městský domek v lokalitě, kterou chcete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.23 16:35
@Lucy75 píše:
jj, to je fajn…
jen to věčné chození do schodů na spaní, no.. to je protivné…
já hlasuju pro přízemní domky nejen kvůli schodům, ale hlavně kvůli propojení balkonovkama se zahradou-terasou - prostě proto chce člověk dům, aby mohl být od jara do podzimu hlavně venku… aspoň já to tak teda mám a místo dvou oken (z pokojíčku a z kuchyně) budu dávat právě balkonovky, aby byla chalupa co nejvíc propoojena se zahradou.. není nad to udělat dva kroky a vypít si ranní kafe na sluníčku…

Jojo taky máme francouzské dveře do zahrady přímo z obývákokuchyně a velkou terasu, to se s patrovým domkem nevylučuje. Schody jsme udělali hodně pozvolné a zatím mi vůbec nevadí. Zakladatelka vzhledem k rozměrům pozemku by asi taky měla lepší do patra než dlouho nudlí, ale záleží na vkusu každého.

• Citovat
  • Upravit
2678
18.4.23 16:37

30 km je dost, to bych nechtěla. Můžete pozemek prodat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
18.4.23 17:11
@Lucy75 píše:
Ale o těch 30 km do práce denně a preferenci města jsi původně nepsala.. na denní dojíždění je 60km opravdu dost… navíc nejste vesnické typy.. v tom případě bych tu nudli prodala a utržené peníze použila jako základ na hypošku na už stojící městský domek v lokalitě, kterou chcete…

Za tu nudli dostane tak málo, že to nemá smysl…

• Citovat
  • Upravit
24761
18.4.23 17:54

@Janli hele, to nikdy nevíš.. pro ně nemá smysl tam stavět dle popisu.. to je pro lidi, kteří chtějí žít tam, kde lišky dávají dobrou noc (a takoví fakt jsou)…
a kdyby se to aspoň o ty 3 metry přikoupilo, tak se na tom klidně postavit dá.. ono i takhle by tam domek postavit šel… jenže to asi nebude zasíťované apod., tak cenu těžko odhadovat… je to fakt hooodně dlouhé a uzoučké, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí