Byt, dům, chata ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
18.4.23 13:04

Byt, dům, chata ?

Zdravím,
předem upozorňuji, že tento příspěvek bude spíš na vypsání :).

Jde o to, že žijeme s přítelem v mém bytě (družstevní, zděděný a domluva u dědictví byla taková, že byt dostanu, ale ne abych ho prodávala, že by s tím další strana nesouhlasila) a byt od přítele je na pronájem. Já celý život žila v bytě, přítel střídavě byt a potom dům.

Můj sen je žít v domě. A to z toho důvodu, že když jezdíme k rodičům na barák, tak se mi líbí ta pohoda, že kdykoliv může člověk ven na zahradu, pojíst venku, když je hezky, opalovat se, něco pěstovat, větší prostor v domě než v bytě…
Vím, že když má člověk dům, tak že neustále se mu musí věnovat. To jedině, že by byla novostavba, kde pár let má člověk klid. Přítel sice je zručný, má i známosti, ale vím, že by se mu kolem baráku lítat nechtělo. Jsme prostě ten typ lidí, co si po práci doma v klidu sednou a pustí třeba film než něco furt dělat. Navíc přítel bývá v práci déle než já, takže většinu starostí o úklid by bylo na mě. Tata přítele nám upřímně řekl, že nejsme typ na barák, že spíš by pro nás byla vhodná chata.

Co se týče chaty, tak máme pozemek, a pokud se zadaří, tak by se v horizontu třeba 5-8 let mohla stavět chata. To je max, pozemek je úzký, takže klasický dům by tam nevešel a navíc lokalita na denní dojíždění ne úplně ideální.

A teď proč vůbec píšu. Rozumově vím, že dům pro nás je blbost, ale srdce prostě po něm touží a nevím jak srdce přesvědčit, že spokojit se s chatou je dostačující.

Prosím o zanechání anonymu, jinak smazat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
18.4.23 13:16

A kolem chaty nebudete lítat, jo? Vždyť to je taky dům. Navíc není obývaný nonstop, takže logicky víc chátrá. Proč by pro vás dům nebyl? Tady panuje představa, že dům potřebuje permanentní údržbu nebo spadne. Znám spoustu lidí, co si na každý prd volají řemeslníka. Nechte si postavit menší dřevostavbu.

• Citovat
  • Upravit
24744
18.4.23 13:24

Takový kompromis tě bude vždycky štvát..

dnes v domech žije spousta lidí, co umí sotva smontovat nábytek z Ikea, prostě si pozvou kámoše nebo řemeslníky, no a co?

s chatou je 2× víc starostí, protože zazimovat, vloupačky, nikdy nevíš, co se tam děje (tak to se jistí kamerou na pohyb) a víkendy se vám smrknou na sekání trávy, dřeva a převážení jídla tam a zpátky..

zažila jsem všechny varianty a za mne menší domek je zn. ideál… tam budete mít čas i na tu telku…
ono pečovat o dvě domácnosti není úplně legrace (každý víkend převážím tašky na chalupu a z chalupy jak magor :lol: není tam obchod, takže úplně vše s sebou..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.4.23 13:33

Kolem chaty je daleko víc práce.. raději barák, více si to užijete, hlavně ty snídaně venku :srdce: a práce se snadněji rozdrobí na dny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.23 13:33

Rozumím. Mě by stačila funkční chata kde bych mohla pár dní být bez nesmyslného denního dojíždění a stěhování se. Ani vlastně zahrada kam v létě denně jezdíme mi nevyhovuje. právě kvůli tomu stěhování dojíždění. Dá se tam přespat tak max 1 noc.
A úplně bytostně nesnáším jak je všechno do kopce :zed: :zed: :zed: :pocitac:.
Můj ideálnl: chata nebo menší ( opravdu menší) chalupa. Kde se dá vegetit nic jak jednu noc. Kam se nemusím denně stěhovat. Parkovací stání, sezení, gril, udírna, klid a mír. Pokud by byl poblíž( chůzí myšleno) biotop nebo čistší rybník, nějaka obora, kozí, ovce, pěší stezky, bylo by to top. :srdce: :* to je ale opravdu jen moje představa. Finančně je to skoro nereálné :mrgreen: :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
5683
18.4.23 13:41

Nechali jsme si před 18 lety postavit dům, ale tak, aby byl nizkoudrzbovy a my nebyli otroky našeho majetku, takže přízemní, podhledy umělohmotné, festovni plot je z tycek, které jsou vyrobeny z recykl. petek, takze nemusíme nikdy natírat a naopak plot lety získal přírodní patinu ala dřevo, střecha z plechu Satjam, zrovna nedávno jsme nechali zkontrolovat a je stále v dobře kondici.

Takže na baráku jako takovém jsme dosud nemuseli dělat nic; úplně něco jineho je neustále sekání trávy, údržba zahrady no a vevnitř domu běžná udrzba zařízení jako v byte.
Dřevostavbu nedoporučuji - nám v novém domě po instalaci trubek vodovodních, se po nějakém case začaly objevovat v domě mokre stěny, odspodu, bylo nové vymalováno, atd. Volali jsme instal. firme a přišlo se na to, ze jedna z nove instsl. trubek, zrovna pod sprchacem má malou prasklinu a tudy utíkala voda…Vyměnili trubku, spravili to, cihlové stěny časem uschly, nová výmalba, vše na pojišťovnu. Ale co by to mokro udělalo se stěnami z pilin, radši nedomyslet.

Pokud byste koupili starší dum, tak to je co se oprav týká nekonečná Story. A kupovat dům po rekonstrukci je ještě horší, tam se nebudete stačit divit, jací „kostlivci“ na vás budou vypadávať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8616
18.4.23 13:42

Po všech mých zkušenostech bych volila malinký dům se zahradkou. Být v bytě a jezdit na chatu, to znamená každý víkend mít povinnost tam jet, protože tráva, dřevo, zalít…převážet neustále jídlo sem a tam, neužit si víkendy doma..pár let jsme to takhle měli a nikdy víc, jsem od té doby alergická na víkendové ježdění v podstatě kamkoliv. Velkej dům je sice fajn, ale je na n spousta práce a taky spousta místa, který se dá zaskladat bordelem, furt je potřeba něco někde uklízet, nikdy není čisto všude, v létě jsou stejné furt všichni venku a barák prazdnej… takhle to máme teď. Jo, pro děcka asi ideál, ale já jen sním o své garsonce :mrgreen: takze mini domek s mini zahradou, ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
18.4.23 13:46
@Lucy75 píše:
Takový kompromis tě bude vždycky štvát..

dnes v domech žije spousta lidí, co umí sotva smontovat nábytek z Ikea, prostě si pozvou kámoše nebo řemeslníky, no a co?

s chatou je 2× víc starostí, protože zazimovat, vloupačky, nikdy nevíš, co se tam děje (tak to se jistí kamerou na pohyb) a víkendy se vám smrknou na sekání trávy, dřeva a převážení jídla tam a zpátky..

zažila jsem všechny varianty a za mne menší domek je zn. ideál… tam budete mít čas i na tu telku…
ono pečovat o dvě domácnosti není úplně legrace (každý víkend převážím tašky na chalupu a z chalupy jak magor :lol: není tam obchod, takže úplně vše s sebou..)

Tak ono vozit jídlo z chalupy :nevim: koupím sladké pečivo k snídani, oběd někde na výletě, večeře grilování 1 balení prsou, 1 balení parků a 1 baleni hranolky. Co bych měla vozit zpátky? :nevim: a ty tašky z chalupy? Kalhoky, ponožky a tričko si dá každý do kabelky/batůžku, občas k tomu ručník a utěrka, povlečení po sezoně. Sekat trávu a dřevo každý víkend mi taky přijde zvlášťní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.4.23 13:49

Raději jezdit pokaždé na jiné místo a užít si ten komfort, než jen lítat kolem chaty :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
18.4.23 13:49
@Sisika9 píše:
Tak ono vozit jídlo z chalupy :nevim: koupím sladké pečivo k snídani, oběd někde na výletě, večeře grilování 1 balení prsou, 1 balení parků a 1 baleni hranolky. Co bych měla vozit zpátky? :nevim: a ty tašky z chalupy? Kalhoky, ponožky a tričko si dá každý do kabelky/batůžku, občas k tomu ručník a utěrka, povlečení po sezoně. Sekat trávu a dřevo každý víkend mi taky přijde zvlášťní :mrgreen:

Proč jezdit na výlet, když jedeš na chalupu? 8o
Jo, tráva se musí posekat, když to neuděláš, přeroste a máš z ní drny. A jestli ti to jídlo stačí s dvouma dětma v pubertě, tak jsi king…. :palec:

• Citovat
  • Upravit
3792
18.4.23 13:50
@Janli píše:
Proč jezdit na výlet, když jedeš na chalupu? 8o
Jo, tráva se musí posekat, když to neuděláš, přeroste a máš z ní drny. A jestli ti to jídlo stačí s dvouma dětma v pubertě, tak jsi king…. :palec:

Nedělám a přijde mi v pohodě, normální tráva :nevim: Proč jezdit na výlet? Protože sedět celé dny na chatě bych se unudila. Tak množství jídla se dá přizpůsobit velikosti osazenstva, pořád ale nevidím důvod vozit něco zpět, rezervní balík chipsu, křupek a snikersek tam přece může zůstat na příští vikend/měsíc ;)

Příspěvek upraven 18.04.23 v 13:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.4.23 13:52

Jaky je rozmerove rozdil mezi chatou a „klasickym domem“?
Tak byste meli maly domek, no a co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.23 14:08

A tak se teda zeptám, na pozemku širokém 10m jsme schopni postavit dům? Podle mě spíš ne a max jenom ti chatu. Když budu brát v úvahu nějaká ta pravidla vzdálenosti od vedlejších pozemků..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.4.23 14:11

Bohužel se jedná o takovou blbou nudli, 10×130.

• Citovat
  • Upravit
Janli
18.4.23 14:25
@Anonymní píše:
Bohužel se jedná o takovou blbou nudli, 10×130.

Nejspíš nepostavíš. Nelze koupit pozemek vedle nebo se domluvit se sousedem na výměně části pozemků, aby tvořili stavebně využitelný celek?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max