CA 125 + ultrazvuk

Anonymní
26.7.22 11:22

CA 125 + ultrazvuk

Ahoj holky,

jdu si pro uklidnění. Protože mě pobolívalo v podbříšku, levý vaječník, šla jsem na gynekologii. Paní doktorka mi pohmatem našla cystu a šla dělat ultrazvuk. Při ultrazvukovém vyšetření mi ale řekla, že cystu nevidí, jestli nemohla prasknout. Já ale žádné příznaky (horečka, prudká bolest) příznaky neměla. Nicméně, jak se ve mě “hrabala”, opravdu mě to na levo bolelo. Odebrala mi CRP a dala žádanku n krev. Já jsem se z toho vyděsila a řekla jsem jí, že se moc bojím rakoviny. Tak mi zaškrtla v té žádance i test na CA 125. Ptala jsem se jí proč a ona mi řekla, že pokud se bojím, tak mě tím chce uklidnit, že je opravdu všechno v pořádku. Jenže mě moc neuklidnila. Mám již delší dobu podezření na endometriozu, to jsem jí řekla. Teď čtu, že By se to z toho markeru dalo zjistit. Myslíte, že kdyby tam byl nějaký nádor, že by to z toho vaginálního ultrazvuk viděla? Ona mě ujistila asi 10×, že ano, že by tam viděla jakékoliv změny a to CA 125 chce opravdu jen znát, abych se přestala bát. Normálně by mě prý na to neposlala. Jenže já panikařím.

Budu moc ráda za uklidnění a případné zkušenosti  :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
26.7.22 11:23

Ještě tedy doplním, že díky podezření na endometriozu mi předepsala HA. Zítra mám volat o výsledky a jsem z toho úplně KO :(

• Citovat
  • Upravit
69142
26.7.22 11:38

Takže kdyby ti ten onkomarker nenabrala, tak bys byla ve stresu, protože to může být rakovina a ona tomu nevěnuje dost pozornosti. A pokud ti ho pro uklidnění nabrala, tak jsi ve stresu, protože ona by mohla mít podezření. Co tedy, prosím, měla paní doktorka udělat, abys ve stresu nebyla?
Důkladně tě vyšetřila, nabrala krev, bude tě sledovat. Tys jí sdělila dvě diagnózy vygůglené na internetu. Ona provádí vyšetření pro jejich potvrzení/ vyvrácení, neposlala tě do háje, ale dělá i věci navíc, abys byla v klidu. Chceš je podepřít diagnózami, které posbíráš od laiků na emiminu?
Pokud ti dr. poví, že by tam změny viděla, tak jí věř, rozhodně by je viděla líp než my tady pohledem do křišťálové koule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.22 11:40

@ugluk

To já nepopírám, že by neudělala všechno, paní doktorku mám výbornou, jen z toho celého mám strach

• Citovat
  • Upravit
279
26.7.22 11:44

Počkej na výsledky odběrů. U endometriózy opravdu můžou být hodnoty zvýšené, ale ten marker je zároveň hodně nespecifický, může indikovat jakýkoli problém v malé pánvi. Pokud bys měla rakovinu, hodnoty by pravděpodobně byly vysoké. A lékařka by to opravdu nejspíš na UTZ viděla, takže bych neplašila.
Já jsem sledovaná na CA 125 pravidelně, mám ho trochu zvýšený kvůli ovariální endometrióze a ano, ultrazvuk bolí, když doktor cíleně do těch vaječníků šťouchá, ale to i u toho, kde cysty nemám. Bolesti můžou způsobovat i srůsty.

Pokud máš opravdu důvodné podezření na endometriózu, tak bych se nechala poslat do specializované poradny, ne se cpala HA… Nějaké info a kontakty např. Endo Talks.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.7.22 12:21

@ugluk no, upřímně, nevěřím tomu, že by lékař udělal vyšetření krve na onkomarkery jen proto, že si pacient něco přečetl na internetu a potřebuje uklidnit - to by lékaři nedělali nic jiného, ne? Resp. asi to možné je, ale nebude to běžný postup. Nicméně v této situaci bych byla na pochybách stejně jako zakladatelka, naopak by mě uklidnilo, kdyby doktorka provedla vyšetření a řekla, že nevidí jediný důvod odebírat krev na onkomarkery :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19988
26.7.22 12:24

Ano u endometriozy jsem měla hodnoty ca125 vysoké. Jednu cystu viděli na utz. Další ne. Při laparce odebrali všechny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
800
26.7.22 13:21

Mně dělal doktor automaticky tyto onkomarkery, když mi zjistil cystu na vaječníku. Dokonce tam byly nějaké tři různé testy z krve. Já je tedy zvýšené nemám, přesto mám prý endometriózu. Nemusí být zvýšené totiž ani při té endometrióze. :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
26.7.22 13:41

@Thomassss tak krev už brala, tak tam k tomu přihodila, to není vyšetření za tisíce a pokud je nějaké podezření na endometriózu, tak se berou často. Mně to naposledy nabíral dr. při cystě, že sice vypadá neškodně, ale raději ještě toto (mám ale něco v anamnéze). A v kombinaci vykolejená pacientka se strachem z rakoviny, která tam dorazila s nějakýma reálnýma potížema a podezřením na endometriózu (což teda netuším, jestli už delší dobu trvá podezření ze strany lékařů nebo si to někde našla sama), tak se dr. ani tak moc nedivím, že to nabrala. Jinak s tebou souhlasím, že já bych byla v pohodě, kdyby mi dr. řekla - nebojte, kdyby tam bylo něco divnýho, na utz bych to viděla, v téhle situaci nabírat onkomarkery nemá smysl. Ale já jsem já, s gynekologickýma potížema až příliš zkušeností a svýmu doktorovi zcela věřím. Někdo lehce hysterickej to zas může vnímat úplně jinak, nepřijde mi na tom nic divnýho (teda krom toho si kontrolovat na emiminu, jestli má dr. pravdu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.7.22 13:49

@ugluk jasně, tak asi při tom podezření na endometriózu se to bere, tak to tam “jen” přihodila. Ale obavy zkrátka chápu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.22 14:07

@Thomassss ona naštěstí ta moje doktorka je taková hodně citlivá, takže možná to opravdu udělala jen, aby mě uklidnila. To podezření na endometriózu mám jen já, je ale docela důvodné, v tom smyslu, že mám opravdu problémy při MS :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.7.22 14:09

@ugluk já se klidně přiznám, že jsem hysterka v tomhle smyslu, asi to na mě bylo i dost vidět :oops:

• Citovat
  • Upravit
3958
26.7.22 14:36
@Anonymní píše:
@Thomassss ona naštěstí ta moje doktorka je taková hodně citlivá, takže možná to opravdu udělala jen, aby mě uklidnila. To podezření na endometriózu mám jen já, je ale docela důvodné, v tom smyslu, že mám opravdu problémy při MS :nevim:

Tak to bude určitě všechno v pořádku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria