Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
7 dní jsem brala atb (amoksiklav), 5. den užívání se při pohlavním styku a po něm (při močení) objevilo pálení pochvy, které po chvíli odeznělo. Druhý den se k tomu přidalo ještě to, že jsem měla v pochvě takové suché bílé hrudky. Bohužel jsem v zahraničí, k lékaři si nezajdu, svépomocí jsem tedy uznala, že by se mohlo kednat o kvasinkovou infekci v důsledku atb. Jiné příznaky (hrudkovitý výtok - ten nemám, svědění - žádné a pálení - pouze po podráždění pochvy) se nevyskytují a nebýt pohlavního styku, nic bych nepoznala. Zakoupila jsem čípky Canesten (6 tablet, 100 mg), dle doporučení užívám 2 tablety denně. Je to již druhý den léčby (a první den po dobrání atb) a nepociťuji výrazné zlepšení (tzn. po podráždění pochvy mě při močení stále pálí, jinak bez problémů). Užívám také probiotika. Je něco, co byste ze vsých zkušeností doporučily v případě, že po doužívání Canestenu nedojde ke zlepšení? Připomínám, že jsem ještě týden a půl pryč, k lékaři se nedostanu. Děkuji.
Canesten mi bohužel nikdy nezabral. Jediné, co mi vždy pomohlo byla cotylena (3 tabletky) + uriage gel - ten je skvělej, jsou v něm i probiotika.
Cotylena a Canesten je totéž
spis si myslím, ze ti nepomahaji tablety, protože nemáš problém vevnitr, ale venku a chtělo by to spis něčím mazat.
Jinak Uriage doplňkově taky doporucuju, ale pozor, jsou dva druhy. Musí to být ten Gyn8 a používat maximálně týden. A mne se ještě osvědčil Femigel, nebo aspoň něco na ten způsob (vaginální gel s Teatree) kromě zavádění prave klidně i zevně mažu až k te močové trubici.
Ale asi to chce spis čas, včera jsi teprve dobrala ATB a tělu bude trvat, než se vzpamatuje a obnoví mikrofloru.