Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera nastoupila loni. Rekord byly 3 týdny hned v září a pak 3 týdny doma (zánět močových cest, neštovice a viróza) a od té doby s trochou štěstí týden. Pak 1-2 týdny doma a zase nad týden. Bylo to hrozný. Když jsem porodila, byla 3 měsíce doma, protože mi to za tu nemocnost nestálo. Zvláště k novorozenci.
Letos 2. rok a je to lepší. Teď už vydrží i 2-3 týdny a doma je max týden. Spíš je to vždy 3denní rýma a občas kašel. Radši ji nechávám doma, ale kdyby neposmrkávala, tak se chová velmi čile.
Horší je, ze to vždycky odskáče mladší a to je rýma na 2-3 týdny. ![]()
Nepomůže nic, jen vydržet. ![]()
U nás to bylo se starším to samé - a to nastoupil až v pěti letech. Taky kolečko vyšetření, až na imunologii nás poslali na kontrolu nosní mandle - a měl ji zvětšenou. Odstranili mu ji a je klid. Ted je v pate třídě a nemocnost minimální.
Tak mozna zkontrolovat i to
No jak píšeš, školka, přetopeno, nějaké nemocné děti tam… To je prostě klasika, že ten první rok ve školce je dítě víc nemocné než zdravé. Jsou tedy i výjimky, třeba děti, co mají staršího sourozence, ale většinou je to takhle ![]()
U nas to tak bylo s prostrednim, ale na druhou stranu to byl chcipak od malicka. Starsi dcera ve skolce nemarodila skoro vubec, jen vychytavala komplet strevni virozy, na ty jeji imunita nefunguje (ty naopak temer nemel syn). Nejmladsi tak nejak prumerne. Ve skole uz pak pomerne dobre, ale jeden rok jsme se v tom i ve skole placali silene.
U nás už několik měsíců nemocnost 3 týdny z měsíce…teď se snad konečně dostaneme na ORL (zatím se vždy rušila kvůli nemoci
), třeba to pomůže.
U nás je teď druhý rok ve školce už lepší. Syn teda nemíval horečky, ale ty rýmy a kašle první rok skoro pořád. Já loni dávala Imunoglukan, ale efekt jsem moc neviděla (nebo třeba jen ten, že ty nemoci měly lehčí průběh, ale ne, že by se nenakazil) letos mu dávám Preventan Junior a mám pocit, že je to lepší.
@Anonymní píše: Více
dávala jsem téměř všechno, co ty, kromě mazání chodidel a nemělo to žádný efekt, dcera byla ve školce prostě 4 roky nonstop nemocná, většinou kašel, někdy s rýmou,
po nástupu do 1. třídy je nemocná 1× za rok
Musí si vypěstovat imunitu. Pro některé děti je nástup do kolektivu zatěžkávací zkouška. Chytí takzvaně kde co. Stačí pár kontaktů a donesou domů každý bacil. Zejména ty tříleté, co byly až dosud doma s maminkou a nepřišly tak často mezi lidi. Určitě to bude na jaře lepší. Některým trvá dlouho, než se s tím vyrovnají a do první třídy už nastoupí původně každou chvíli nemocní jedinci zocelení a nemívají absence. Je to hrozné pro maminky, které se vrátí do práce. Kolikrát si tam poslechnou svoje. V životě jsem žádné kolegyni nevyčetla, že je doma s dítětem. Mně děti taky zamarodily a pamatuju si ještě dneska, jak jsem to občas dostala sežrat.
Já mám jedno dítě odolné ( 2. Rokem ve školce a nemocná byla loni 2× rymicka na podzim a pak až teď kdy si oba prodělali neštovice +7 nemoc plus ona teda ještě i zánět ucha) a syn ten chytí kde co..už od malá častěji rýma i kašel…loni kdy starší nastoupila do školky posmrkaval a pokaslaval pořád…letos byl od září 3× doma s rýmou/kašlem a teď celý listopad ty neštovice +sedmá nemoc…do školky jsem je vyslala 1. Prosince a od čtvrtka už zase kychal… i když teď přes víkend se to zas uklidnilo… ![]()
Každý dítě je jiný. Si pamatuji, jak mě odchytla jedna maminka v prosinci, že slyšela jak máme 100% docházku co mu dávám… ale pak jí vidíš, když dítě je na antibiotikách, jak ho strčí do kočárku a jdou společně nakupovat do Lídlu. Mého kluka semlela 1. Třída, nový kolektiv, nové bacily, to v listopadu a prosinci tam skoro nebyl… ale teď už zase dobrý, nemocný max 2. Do roka a to už se dá.
Ano právě to řeším, protože jsem čekala že se to uklidní nebo že to nebude tak hrozný.. nastupuji do práce. Hned ze začátku si nemůžu brát OČR a manžel nastupuje zrovna na kariérní kurz a má to taktéž.
Takže to jedině zkloubit nějak s home office a vydržet.
Hlídání nemáme, občas babička. A do práce i školky dojíždíme, jsme z malé vsi.
Soukromá šla. Nebyl zdravý, ale nějaká docházka tam byla.
Státní bylo peklo. 2 týdny školka, 2 doma. Od listopadu do března tam snad ani nebyl pořádně. Pak chytil 3× po sobě střevní chřipku a zakončil to sedmou nemocí. Chytil tam i pátou, Covid.
Nikdy naštěstí nic horšího na hospitalizaci.
Letos je v logopedické a je to lepší.
Je teď po třetí teprve doma. ![]()
Což proti klasické státní je rozdíl.
Jinak je to běh na dlouho no. Je to náročný.
Příspěvek upraven 08.12.25 v 08:52
@Anonymní píše: Více
My to kloubíme už několikátý rok a nevím. Chůvu pro nemocné dítě ne, my tedy na OCR nechodíme taky. Manžel si teď bude brát HO a bude ho hlídat ( trošku na prd - musí se té práci fakt věnovat ). A mně tedy z HO s nemocným dítětem hrabe už. To se přiznávám. On nespí a jako nemocný nespí už vůbec. O víkendu vstával ve 3.15 h, protože rýma.
Takže to pak naháním kde se dá a nedá.
Ale taky nemáme jiné řešení. Být 10× za rok na OČR, tak můžu dát výpověď. Nikdo tu práci za mě neudělá a být hotova být musí.
Dneska jsem na HO já, zítra manžel, ve středu ho beru já do práce a manžel v poledne vyzvedne, ve čtvrtek manžel HO v pátek já HO. V sobotu půjde manžel do práce, protože mu budou chybět dny, které tam nebude přímo a udělat to musí taky.
Pakárna
)
Ahojky.
Syn nikdy nebyl nemocný. Mohl se koupat v ledové kádi, lítat v zimě v tričku (s nadsázkou) a prostě nic.
Nastoupil v září do školky a od té doby je to zoufalé. Nestačím se stále divit, ikdyž mě každý upozorňoval. Není schopný dochodit celý týden aniž by nebyl nemocný!!
Max. 3 dny v kuse a v noci začne kašel, téct rýma, horečky a jedeme… takto dokola. Nechám ho doma aby byl úplně v pohodě a pak zas a znova.
Chodí ven, zvlhčuji vzduch, používám aromaterapii. V pokojíčku má chladno 18-19.
Dávám vitamin D, Immunoglukan na noc, vitamin B (měl často afty, doporučeno od Dr). Probiotika, Bactoral baby na noc.
Dokonce na imunologii napsali Imunor - bere ho 2. týden a zatím beze změny.
Nechápu ty děti co tam vidím pokaždé, když přijdeme my. Jsou tam furt, jak kdyby nikdo tolik nemarodil.
Přitom v kolektivu byl často, mezi kamarády, a dospělými, s dětmi.. často jsme se navštěvovaly. Ale prostě školka, přetopeno a nějaký marod mezi nima nebo nevím…
Mažu mu chodidla Ravintsarou ředěnou. Tymiánovou mast na hrudníček, cibulový sirup… dělám prostě vše možné i nemožné