Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
dnes jsem si koupila diafragmu caya. Vubec nemam zadne zkusneosti. Funguje to? Jak dlouho to tam muzu nechat? na internetu jsem nasla jen ze minimalne 6 hodin..
Ano 6h.
Koupila jsem asi před půl rokem a použila zatím jen 2× úplně mi nevyhovuje.
@Pajjjina ja ji prave ani necitim, bojim se ze jsem ji nedala tak jak by mela byt a nesplni timpadem svoji funkci..
Pesary byly ještě nedávno rozšířený nástroj. Vyráběly se v řadě rozměrů a odborník určil, která velikost žena potřebuje. Dnes je situace složitá, protože jsou dostupné jen v jedné nebo dvou velikostech, takže není záruka, že dělohu neprodyšně uzavřou. V každém případě je potřeba používat také spermicidní gel. Správné zavádění musíš nacvičit, je v pořádku, že pesar necítíš ani Ty, a třeba ani partner. Musí zůstat na svém místě nejméně 6 hodin, ale lepší je nespěchat. V pochvě může zůstat o hodně déle, ale uvádí se, že ne déle než 24 hodin, protože potom je zvýšené nebezpečí toxického šoku stejně jako u zapomenutého tamponu. To jak Ti diafragma sedí, poznáš při menstruaci. Je výhoda, že Ti menstruace nemůže přivést do rozpaků a schůzku s přítelem nijak překazit. Nauč se tu správnou taktiku, aby Tě partner nepřekvapil nechráněnou a nemusela sis čepici zavádět narychlo v jeho přítomnosti, protože je to podstatně náročnější, než oblékání kondomu. Neuděláš chybu, pokud nemůžeš vyloučit, že se s přítelem uvidíš, když si pesar zavedeš hned ráno a ponecháš ho na svém místě třeba až do dalšího dne, i kdybys ho nevyužila a po umytí si ho hned zavedla zpátky.