Čekám na zápočtový list

jn
197
18.3.13 18:26

čekám na zápočtový list

Při odchodu z minulého zaměstnání, kde jsem byla jen 14 dní a pak jsem odešla za lepší nabidkou, jsem ještě nedostala zápočtový list. Už je to přes měsíc, co pracuji jinde a z minulé firmy mi bylo řečeno, že účetní trvá na mém podpisu o převzetí. Chci přijet podepsat co nejdříve a prý to ještě nemají připravené.. Nevím si s tím rady.. Nabízela jsem jim, at mi to pošlou poštou klidně na účet adresáta, ale prostě účetní trvá na mém podpisu.
Nesetkal se někdo s podobnou situací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6529
18.3.13 18:40

Může ti to poslat dopisem do vlastních rukou s dodejkou
tak to dělají u nás také

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.3.13 18:48

@jn Nemyslím si, že je potřeba tvůj podpis, normálně ti ho můžou poslat do vlastních rukou. Jestli se nepletu, zápočtový list ti dle zákona musí zaměstnavatel vydat okamžitě při skončení zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jn
197
18.3.13 18:50

Taky si myslím, že podpis nepotřebují a měl by být vydán cca do pěti či kolika dnů od ukončení zaměstnání.. proto se začínám bát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
18.3.13 19:03

Tohle jsme řešili s manželovým minulým zaměstnavatelem. Pořád slibovali, že to připraví, pošlou a pořád nic. Několikrát tam i zajel, bez úspěchu, tak jsem to vzala do ruky já. Nejdřív jsem to urgovala telefonem, potom i písemně, a když se pořád nic nedělo, tak už jsem vylítla jako čert z krabičky s tím, že pokud nebude mít ten zápočťák do tří dnů v poštovní schránce, že to budeme řešit jinak, třeba i přes ÚP a světe div se, za dva dny bylo vyřízeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.3.13 19:07
@jn píše:
Taky si myslím, že podpis nepotřebují a měl by být vydán cca do pěti či kolika dnů od ukončení zaměstnání.. proto se začínám bát…

U zápočťáku ani žádná lhůta není, pokud vím, musí to být bezodkladně po skončení pracovněprávního vztahu. Dokonce jsem někde vyčetla, že zaměstnavatel nesmí vydání zápočťáku vázat na nějakou povinnost, což by se tak v případě vyžadování podpisu možná dalo brát :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
18.3.13 19:10

Mně tedy zapoctovy list poslali normálně poštou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
18.3.13 19:14
@jn píše:
Při odchodu z minulého zaměstnání, kde jsem byla jen 14 dní a pak jsem odešla za lepší nabidkou, jsem ještě nedostala zápočtový list. Už je to přes měsíc, co pracuji jinde a z minulé firmy mi bylo řečeno, že účetní trvá na mém podpisu o převzetí. Chci přijet podepsat co nejdříve a prý to ještě nemají připravené.. Nevím si s tím rady.. Nabízela jsem jim, at mi to pošlou poštou klidně na účet adresáta, ale prostě účetní trvá na mém podpisu.

Paní účetní pošli mail, že vydání ZL nesmí svévolně zdržovat, jinak jí tam pošleš kontrolu z Oblastní inspekce práce. A případnou pokutu by mohla zaplatit z vlastní kapsy… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
24.4.13 15:30
@jn píše:

http://www.epravo.cz/…t-48510.html

Cituji:

V této souvislosti je vhodné též upozornit na rozsudek Nejvyššího soudu ČR, ze kterého vyplývá, že nesplní-li zaměstnavatel povinnost vydat zaměstnanci při skončení pracovního poměru zápočtový list, odpovídá mu za škodu tímto vzniklou. Jak z daného rozsudku dále vyplývá, „škoda, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci uhradit, může spočívat též v ušlém výdělku zaměstnance u jiného zaměstnavatele, jestliže s ním tento zaměstnavatel odmítl bez předložení potvrzení o zaměstnání uzavřít pracovní smlouvu.“

Pro zájemce o výše uvedené soudní rozhodnutí uvádím, že jde o rozsudek sp. zn. 21 Cdo 1491/2002, ze dne 20. března 2003, který je volně dostupný na internetových stránkách Nejvyššího soudu.

Napište jim doporučeným dopisem předžalobní výzvu s upozorněním na ten judikát, s upozorněním že jsou vám hmotně odpovědni za škodu, která vám nevydáním zápočtového listu vzniká a že v případě soudního, resp. exekučního vymáhání budou platit také náklady příslušných řízení, že pokud vám jej nevydají do týdne, budete jej vymáhat soudně a uvidíte, s jakým fofrem ho dostanete! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jn
197
24.4.13 17:31

@eumedon
Díky moc.
Už je to vyřešené, ale děkuji za tuto zprávu, může se hodit… člověk nikdy neví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.15 13:54

Holky pardon, že anonymně, ale už si nevím rady. V září jsem skončila u jednoho zaměstnavatele, ukončení prac. poměru bylo v dobrém. Za dva týdny mám nastoupit do nové práce a stále jsem od bývalého zaměstnavatele nedostala zápočtový list, pořád ho buď „připravují“, nebo má účetní dovolenou, nebo se vdávala, nebo je nemocná atd atd. Zaměstnavatel je spíš líný cokoli udělat, z jiného důvodu to zdržovat nemůžou. Bojím se, aby mě do nové práce přijali, když zápočťák nedodám. Může se to stát? Samozřejmě místo něj můžu pro začátek doložit aspoň kopii smlouvy, ale to je tak všechno :-/

• Citovat
  • Upravit
20203
13.11.15 14:10
@Anonymní píše:
Holky pardon, že anonymně, ale už si nevím rady. V září jsem skončila u jednoho zaměstnavatele, ukončení prac. poměru bylo v dobrém. Za dva týdny mám nastoupit do nové práce a stále jsem od bývalého zaměstnavatele nedostala zápočtový list, pořád ho buď „připravují“, nebo má účetní dovolenou, nebo se vdávala, nebo je nemocná atd atd. Zaměstnavatel je spíš líný cokoli udělat, z jiného důvodu to zdržovat nemůžou. Bojím se, aby mě do nové práce přijali, když zápočťák nedodám. Může se to stát? Samozřejmě místo něj můžu pro začátek doložit aspoň kopii smlouvy, ale to je tak všechno :-/

Tak je písemně vyzvi (na dodejku), dej jim krátkou lhůtu (týden od doručení) a pohroz žalobou. Stát se to, že tě kvůli nedodání zápočtového listu, do nové práce nepřijmou, může, myslím, že už se to stalo a ten, komu se to stalo za to vysoudil od bývalého zaměstnavatele náhradu škody.

Máš na to nejvyšší čas, sama jsi ten problém nechala uležet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.15 14:13

@eumedon
Já se nimi jsem v kontaktu, ale pořád to z nějakého důvodu oddalují. Momentálně se prý účetní vdávala a má dva týdny dovolenou, takže to vystavit nemůže. :roll:
Netuším, proč to tak zdržují, pro účetní je to práce na pár minut, navíc mi nic nestrhávali a žádnou škodu jsem jim nezpůsobila, co by tam museli vypsat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Meha
13.11.15 14:21
@Anonymní píše:
@eumedon
Já se nimi jsem v kontaktu, ale pořád to z nějakého důvodu oddalují. Momentálně se prý účetní vdávala a má dva týdny dovolenou, takže to vystavit nemůže. :roll:
Netuším, proč to tak zdržují, pro účetní je to práce na pár minut, navíc mi nic nestrhávali a žádnou škodu jsem jim nezpůsobila, co by tam museli vypsat. :nevim:

Odevzdání zápočtového listu (oficiálně potvrzení o zaměstnání)rozhodně není nutnou podmínkou pro vnik dalšího pracovního poměru, takže by se nemělo stát, že by Tě kvůli tomu nevzali.
Nicméně Tvůj bývalý zaměstnavatel porušuje svoji povinnost Ti ho vydat a hrozí mu za to dost velká sankce.
A Ty nejsi v evidenci ÚP? Protože tam zápočtový list vždy vyžadují.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.11.15 14:24

@Meha
Nn, nejsem, jsem zároveň studentem VŠ.
Jedinou věc, kterou mám jako potvrzení, že jsem tam pracovala, je moje kopie pracovní smlouvy a můžu tak maximálně podepsat nějaké čestné prohlášení, že mi nic nebylo strháváno, nebo tak něco. Ale teda štve mě to. Nic je to nestojí a zbytečně všechno zdržují.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat