Černý kašel a léčba antibiotiky

14
8.4.24 12:57

Černý kašel a léčba antibiotiky

Zdravím, chtěla bych se zeptat těch kteří prodělali černý kašel a léčili se antibiotiky, na kolik dnů Vám lékař antibiotika předepsal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12635
8.4.24 13:05

Černý kašel jsem měla někdy v r. 2017 a bylo to strašný. Antibiotika jsem měla celkem troje, vůbec jsem se toho nemohla zbavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
8.4.24 13:22

10 dni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
463
8.4.24 14:02

Ted jsem poslouchala v TV diskuzi s dr kvuli cernemu kasli a on rikal, ze kdyz se na cerny kasel pozdeji tak uz ani atb nepomuzou a ze de to leci jako kasel, a trva, nez se clovek vyleci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.24 14:26

Klacid na 14 dní. Měli to u nás všichni.

• Citovat
  • Upravit
7977
8.4.24 15:20

Dávám Klacid na týden. Ale ten kašel může trvat opravdu dlouho a delší léčba antibiotiky tomu nepomůže. Pokud se antibiotika nasadí hned v začátku, tak se to vyléčí celkem rychle, ale pokud se nasadí po delší době (což většinou tak je, pokud se nejedná o člověka co byl v jasném kontaktu s černým kašlem), tak kaše trvá až 10 týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
8.4.24 15:44

10 dnů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
8.4.24 15:53
@Lucka1111 píše: Více

Ale jak mohou nasadit v zacatku, kdyz nikoho nezajima co cloveku je- test pry trva dlouho ze sputa i z krve, takze ho delat nebudou. Info obvodaka i detske ve chvili kdy u dcery ve tride je potvrzeny cerny kasel a ona ma virozu a po ni i ja. Nechodte se az kdyz budete dele jak tyden kaslat:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42466
8.4.24 15:58
@Aglája75 píše: Více

No, ze sputa se test na černý kašel nedělá. Buď se dělá sérologie z krve, nebo PCR z výtěru z nasopharyngu. Kultivace z nasopharyngu se už moc nedělá, není až tak spolehlivá a trvá týden. V současné době děláme PCR každý den s výjimkou neděle a sérologii každý všední den. Posílají k nám i praktici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65418
8.4.24 16:01
@Havlova píše: Více

kamarádce dělali test z krve, trvalo to snad 10 dní. Naštěstí jí doktorka nasadila antibiotika hned, nečekala na výsledek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42466
8.4.24 16:02
@vokishka píše: Více

To je zvláštní. Ať dr změní laboratoř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7977
8.4.24 16:42
@Aglája75 píše: Více

pokud přijde někdo kdo byl v kontaktu s černým kašlem a má příznaky nemoci, tak posílám PCR a dávám rovnou antibiotika. U běžných viroz ne, nelze každou rýmu posílat na PCR na černý kašel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7977
8.4.24 16:45
@Havlova píše: Více

no já poslala nějaké PCR minulou středu a výsledky byly až dnes. 2 pozitivní a naštěstí u obou jsem nasadila antibiotika už při odběru (pán měl pertussi u příbuzných a paní byla učitelka ze školy a chvíli před ní tam byla slečna z té samé školy co jí vyšel pozitivní test) V laboratoři tedy říkali, že se jim něco rozbilo a museli to přeposlat jinam. Jinak to bývá do druhého dne. Protilátky trvají pár dní, ale tam většinou není žádný spěch, protože to se nabírá lidem co mají příznaky více než 2 týdny, takže tam stejně už nejde o včasnou diagnosu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.4.24 16:58

Měla jsem antibiotika na 14 dní, Klacid nebo tak nějak. Děti též 14 dní, ale ve formě sirupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
8.4.24 17:27
@Lucka1111 píše: Více

Tak jsi asi vyjimka ja mam tuhle zkusenost cerstvou a info od dvou nasich doktoru a dalsi od jinych lidi. Vetsina nic neudela. V patek dcera zacala chrchlat, cely tyden pred Velikonocema byla doma a v tom tydnu v utery prisla info o potvrzeni cerneho kasle primo u nich ve tride… a dr nic neni treba. Ano take jsem myslela PCR vyter nosohltanu, ona mluvila o sputu a krvi. Proste vysetreni je zvytecne :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí