Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já noční jízdy nemám rád, bohužel na dlouhé přesuny s dětmi je to asi nejlepší.
Mě pomáhá proti usínání pít, hodně pít. Jsem schopný vypít víc jak 2 l. za jízdu, ideální pro mě je cola, střídám to s kafem v termosce.
Hlavní je to nehrotit a prostě pokud na řidiče jde spaní tak to nepřemáhat, zastavit a vyspat se na pumpě. V 5-6 ráno v Chorvatsku stejně nikdo nefunguje kromě rybářů, takže případné zpožedění ničemu nevadí… ![]()
My jsme tak jeli pred 3tydny, v pulce cesty jsem vystridala manzela a da se to docela. V okoli mam i zname, kdy to jezdi jeden ridic cele sam. Myslim, ze se to da jen to chce sebeuvedomeni ridice a kdyz by citil, ze mu vypina mozek a opravdu uz se nezvlada soustredit, tak radsi zastavit i kdyby jen na hodinku prospani. A deti byvaji pri ceste v pohode, nas maly (17mes) to vicemene cele prospal.
Stastnou cestu!
Doporučuji nějaký energy drink, třeba Monster, nebo Redbull. U nás se to proti únavě osvědčilo. Samozřejmě stačí jeden ![]()
Řekla bych, že o nic nebezpečnější než ve dne. My jezdíme jedině na noc, je to rychlejší, protože na silnici je málo aut a i na hranicích je k ránu prázdno. Stavíme zhruba po dvou, třech hodinách, aby si manžel zakouřil, protáhl se, když na něj jde únava, tak prostě zastaví na dýl a zkusí se prospat.
V Pakoštane jsme loni byli pěší túrou z Biogradu sice jsme to nedošli celé, ale bylo to fajn. My jedem do Biogradu třetí rok, je to pěkné městečko, pláže celkem příjemné
Jeli jsme nedávno, vyjeli jsme v 18h z Břeclavi, v 8h jsme byli ve Stonu. Zastávky minimální, Slovinsko po okreskách. Děti víceméně spaly, s těmi problém nebyl. Únavu jsme řešili tak, že nejdřív řídil muž, o půlnoci jsem to převzala já (odpoledne jsem hodinu spala), od 4h zase muž. Na cestu energydrinky (spíš víc než míň) a jídlo, zas taková hrůza to nebyla, myslela jsem, že to bude horší.
Taky jezdíme Chorvatsko na noc, večer děti naskládáme do auta a ráno jsme u moře. U Zadaru, což je vlastně kousek od Biogradu, jsme tak hned ráno ![]()
Mně to přijde i bezpečnější, není takový provoz. Můj muž je teda zvyklý hodně jezdit, takže to kolikrát odřídil úplně sám. Když je unavený, tak se prostě zastaví, provětráme se, dá si kafe, případně se vystřídáme. Jak už tu padlo, chce to hodně pití, něco k zakousnutí, drobné na kafčo a jde to bez problémů
.
Dokonce jsme už i 2 hodiny spali v Chorvatsku na parkovišti u benziny, abychom tam nepřijeli za svítání ![]()
Jéé ahoj,
my taky zítra vyjíždíme mezi 18-19 h. do Chorvatska (my jedeme až do Omiše), tak se možná potkáme
.
Loni jsme takhle jeli taky a cesta byla super
.
Náš taťka popíjel energie drinky, colu a měl nějaké tabletky s kofeinem. Odřídil to sám
. Zastávky jsme dělali, hlavně na wecko a já si zakouřit
.
Děti to prospaly, na silnicích a hranicích málo lidí (provoz zhoustl až na Chorvatských dálnicích).
Tak šťastnou cestu a užijte si moříčko, prý jsou tam vedra
.
Už máš sbaleno
?
Na noc se jezdí docela dobře, silnice bývají poměrně prázdné - proti dennímu provozu je to paráda. Každopádně většinou jezdíme tak, že je s řidičem ještě někdo vzhůru a celou cestu si s ním povídá…
Je to mnohem lepší než přes den, někde můžete zastavit a na hoďku dvě se prospat. S dětma je to taky ideální, přes den je vedro. Navíc na dálnicích nejsou takové kolony. My jeli přes noc tam a zpět a stáli jsme asi půl hodinky při cestě zpět na Slovinských hranicích. Jo a pak na D1
! Určitě se to dá zvládnout, je to mnohem příjemnější. Hlavně navigaci s sebou!
Mám jet poprvé ze zvířetem(né přítelkyně)
mám mít ččip, nebo očkovací průkaz, veterinu prohlídku, kdo může chtít tyto doklady, na hranicích, v místě ubytování, ![]()
My taky jezdíme v noci. Manžel si tak tři dny před tím posouvá režim - chodí spát dřív a dřív vstává. Např. 1. den 21,00-6,00, 2. den 20,00-5,00, v den D jde spát v pět, já balím atd., vzbudím ho v 11 večer a jeho tělo si prostě "myslí, že je ráno, jen ještě tma. Nasnídá se a po půlnoci vyrážíme. Děláme přestávky, krátké záchodové a cca dvě delší tak půlhodinové, někde ve Slovinsku a v pak v Chorvatsku. Já v případě potřebz y ráno střídám, ale třeba jen na hodinku, on si zatím odpočině a zbytek dořídí. Z Brna na Makarskou nám to zabere kolem deseti hodin.
Také jsme jeli v noci a je to asi nejlepší, není takový provoz apod. Ale určitě doporučuju nějak posunout režim a zítra si jít přes den lehnout a trochu se prospat. Pokud na vás po cestě přijde únava, je rozhodně lepší někde zastavit a chvilku se prospat, rozhodně únavu nepřemáhat, to by nebylo nejlepší…my jeli v roce 2009 na Krk, vyjížděli jsme z Brna ve 2 ráno a v 11 dopoledne jsme byli na místě, dělali jsme 2 menší pauzy…nejlepší je, pokud vás je víc řidičů, tak se prostřídat, to by pak mělo jít bez potíží ![]()
My minulý rok jeli taky v noci, kvůli malé(v té době 9měsíců),krásně cestu prospala.Jelo se krásně, silnice téměř prázdné. Dělali jsme zastávky tak po 2 hodinách na benzínkách, protáhnout se, dát kafe.Jelo se fakt v pohodě, nebojte se a dělejte časté přestávky ![]()
Ahoj všem hezké ráno. Zítra v 18 hod večer odjíždíme do Chorvatska, původně jsme měli jet už dneska ráno, ale kvůli poruše na autě vyrážíme až takhle se zpožděním. Jedeme v noci poprvé jak moc je to nebezpečné, s čím vším počítat? V Biogradu na Moru bychom měli být v 5-6 ráno bezpečnou jízdou. Je to takhle možné zvládnout. Známý co bude řídit moc často v noci nejezdí.