Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jestli tě to uklidní, tak se to většinou stihnout dá. Já jsem tedy rodila v autě, ale já rodim překotně. Bolesti jsou dle mého menší, než u vyvolávání a dají se zvládnout. Já se třeba v autě zavěsila za to držátko nad dveřmi. Takže pokud vyrazíš hned po prasknutí vody, tak to určitě stihneš. Ono většinou neodteče celá jako při píchnutí, ale odtéká při každé kontrakci trochu třeba. A ano, první byl nejhorší. Porod v autě byl pro mě paradoxně nejlepší(žádný klystýr, oxytocin, žádné poučování o dýchání a poloze) a tak se syn narodil 5km od nemocnice bez asistence PA či lékaře(ani sanitka nestihla dojet).
Připravit se můžeš na co chceš, stejně to bude úplně jinak
tak se nestresuj. Já např. po prasknutí vody doma jsem vyrazila do porodnice až za dvě hodiny. A první bolesti přišly až po dalších 12 hodinách v nemocnici.
Doplnění: v autě jsem seděla na třech ručnících…
Příspěvek upraven 05.01.24 v 13:15
Mě praskla voda doma..po prasknutí už pak po tom prvním návalu odtéká pořád…do auta sem pod sebe hodila špinavý ručník (byli jsme na stavbě nic jiného jsem neměla) byl celý nacucany a sedačka taky..takže doporučuju nejlépe nějaky igelit mít nachystaný v autě…jinak bolesti to je u každýho jinak…někomu jdou kontrakce hned, někdo si počká pár hodin..vim že po odtoku vody se pak do 24h musí začít rodit jinak by hrozilo nebezpečí infekce…já jsem žádný kontrakce neměla, nebo aspoň nevnímala..jen když mi dělali vstupní UTZ tak to jak jezdil tou sondou tak sem cítila jak se mi břicho napíná a bolelo to…ale na monitoru byly celkem pěkný kontrakce (dle sestřičky) celou dobu. jak dál nevím, já měla mimčo koncem pánevním takže u mě po příjmu následovaly odběry krve, kanyla, ninfuse, cévka a pak fik fik a mimino bylo venku…od odtoku vody (cca v 6 večer) po cca 3hodinach s tím že se ještě čekalo až vykácením a až se sejde operační tým…asi mi teda dali i něco na zastavení kontrakci, to nevím…
Kdyby praskla voda, tak do auta urcite neco pod sebe, ja mela jen rucnik a nejaky igelit by se siknul… Jinak u me to po prasknuti vody nepostupovalo nijak rychle ani bolesti nezintenzivnely, jenze co clovek, to unikat
.
První porod vyvolavany jako u tebe, druhý 42+0 prirozene. Voda mi nepraskla, kontrakce se rozjely hrozne rychle, hrála jsem si s prvorozenym na písku, začala mne bolet zada a za dvě hodiny byl druhy syn na světe. Do nemocnice jsme jeli půl hodiny od první kontrakce, nemocnice dvacet minut a stejne jsem dítěti seděla v autě na hlavě
ale plodovku mi museli pichat, jinak by se snad narodil v soukromém bazénu
takže při tvé vzdálenosti bych rodila 100% v autě. Porod příšerný, protože byl prekotny a syn měl 4 kila
Me třeba tekla u obou postupně, prdla az v porodnici a u druheho az u porodu
s prvni jsem jela 80 km odpoledne a porodila az druhý den rano, druhy taky odpoledne kousek a do pulnoci byl venku. Bolesti jsem pred tím mela uz fakt velký
Prvni jsem měla epidural, u druhyho mi to popohnali kvůli odtoku vody a nestihlo se nic a bolelo to teda děsně, ale byl hned venku, porodil me v podstatě manžel se sestrou
došli jsme na porodni pokoj a ani jsme si nesedli
Ja jen, ze porod nemusi zacit prasknutim vody. Nemusi vubec odtect doma, ale klidne az tesne pred samotnym tlacenim, treba. 😊 Pokud budu nekdy podruhe tehotna, budu resit neco podobne. Prvni porod byl vyvolany a strasne rychly. Hodne stesti. ![]()
No, vyvolavacku jsem nemela nikdy. Muzu te uklidnit, ze vetsine zen nezacina porod prasknutim plodovky a praskne vyslovene az hodne ke konci
A druhy porod byl kratsi a o dost snazsi nez prvni ![]()
Jinak ale pod sebe bych si pro jistotu neco dala. Ja jela taxikem, protoze starsi dite hlidal manzel. Davala jsem si takovou tu savou podlozku a do kalhotek vlozku.
To bude hodně různě, u mě druhý porod začal prasknutím vody, do porodnice jsem to měla 20 minut a stihla to jen tak tak, na vrátici už pro mě běželi s vozíkem.
Voda u mě odtekla asi všechna naráz, bylo jí fakt hodně a neměla jsem pocit, že by ze mě pak ještě něco šlo. Vzala jsem si na cestu jen vložku, ale na té bylo možná pár kapek, rozhodně nebyla mokrá. ![]()
U prvniho bez vyvolávačky mi vodu píchli a pocity se nijak nezměnily.
U druhého po lehkém vyvolávaní praskla sama, taky žádné zhoršení bolesti a porodila jsem až 7 hodin poté. Odtékala asi hodinu „ve vlnách“ když jsem se hýbala.
Takže kdybych rodila znovu a doma mi praskla, vzala bych si určitě do auta inkontinenční podložky, ručníky..a do kalhotek několik vložek.
Navíc jak zaznělo, zdaleka ne většina porodů ma scénář jako ve filmu „aaa praskla mi voda“ a pak rovnou tlačení a za 10 minut mimino v náručí ![]()
Jinak ohledně bolesti byly oba skoro stejné a taky byly oba stejně (hodně) dlouhé.
Mít porodnici tak daleko, tak bych nejspíš vyrazila radši 3× zbytečně při podezření, že se schyluje k porodu, než váhat a pak nestíhat.
Když řekneš, že bydlíš daleko, pravděpodobně si tě tam nechají i ve stavu, v jakém by nějakou co to má za rohem poslali ještě domů.
Vyvolávačku jsem nikdy neměla. U prvního mi odtekla voda asi po 2 hodinách kontrakcí, přímo na ambulanci - to jsem zrovna dorazila na příjem do porodnice a byla jsem na 6cm.
U druhého mi odtekla voda doma, byla to teda louže veliká, pak už teklo jenom méně. Nikdo nebyl kolem, pozdní odpoledne - v Praze dopravní špička… Tak jsem vzala tašku přes rameno a šla do porodnice téměř 2km pěšky
tak nějak jsem cítila, že není kam pospíchat
kontrakce začly spontánně až druhý den dopoledne a pak bylo během hodinky po všem.
Třetí jsem naopak vyrazila do porodnice bez kontrakcí, bez odteklé vody, jenom s blbým pocitem že „už“ a že nevím jak si mám sednout… A tam mně domů nepustili, během pár minut na příjmu jsem šla z 0 na 7 cm, voda odtekla na sále, a porod byl fofr.
Podle mně předčasně nestresuj. Nejsem žádná ezo, to vůbec, ale mně se vyplatilo poslouchat své tělo. Vždy jsem poznala předem, jestli to je porod (a to i když jsem mívala intenzivní poslíčky) a jestli mám čas (u prvního jsem si v kontrakcich fenovala vlasy a malovala se, když už se budu fotit
). Nachystej se, to je jasné, jako ručník nebo igelit…ale průběh moc neovlivniš, ten stres ti naopak může zastřít vnímání tvých pocitů.
Držím palce!
Příspěvek upraven 05.01.24 v 13:44
@Karahu Měla jsem to stejně, teklo to ze mě proudem a bylo té vody strašně hodně…kontrakce nic moc, rovnou po 3 minutách, tak když ta voda přestala téct, muž mě vystrkal z bytu..
synek se narodil 15 minut po příchodu do porodnice…a cesta autem cca 10 minut..
Mě praskla plodová voda, když jsem řídila, nastoupily docela svižný kontrakce, do porodnice jsem se odvezla sama, žádné drama se nekonalo, cesta asi 30 minut, v porodnici asi hodina do narození
A teda vody nebylo nijak extra, většinu zachytilo oblečení a papírové ubrousky, které jsem měla po ruce, slyšela a cítila lupnutí a pak to tak samovolně vytékalo spíš
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Dobrý den maminky,
Chtěla bych se vás zeptat, v únoru mám rodit a strašně mě děsí cesta do porodnice, u prvního miminka jsem čekala do 41.tt a manžel mě jen odvezl do nemocnice a dali mi vyvolávačku, tak že jsem nezažila prasknutí plodové vody doma ani to co se kolem toho děje a jaké jsou bolesti. A teď u druhého miminka jsem v 34.tt a stále se mi honí hlavou, jak zvládnu cestu do porodnice, cesta tam trvá cca 50min. A má otázka zní: jsou po prasknutí plodové vody nějaké velké bolesti? Zvládli jste cestu do porodnice? A jak dlouho vám tekla voda? Brali jste si něco do auta pod sebe?
Vím jsou to takové “otázky” ale chci byt na to nějak připravena. Doufám, že tu cestu zvládneme, bližší porodnici ani nemáme, tak že se hrozne bojím.
A jaký byl pro vás druhy porod? Byl min nebo víc bolestivý než ten první?
A měli jste i u druhého porodu vyvolávačku?
Děkuji moc za odpovědi, jen mě to zajímá, jak jste to měli vy.
Děkuji!!☺️ 😄 ☺️