Češtinářská poradna, rod slova dělnice

491
7.10.15 09:54

Češtinářská poradna

Prosím o radu nějakého češtináře. Jak cizinci vysvětlit rod slova dělnice – je to ženský rod, mělo by to být podle vzoru růže. Ale když chci utvořit genitiv plurálu – bez dělnic, tak to není vzor růže – bez růží. Jaký je to teda vzor. Nebo to funguje stejně jako pomnožné kalhoty bez kalhot? Jak mu to vysvětlit, prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1374
7.10.15 10:00
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
7.10.15 10:03

Jsi nejlepší, moc děkuji, nemohla jsem to tam najít!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
7.10.15 12:06

@zip121
je to vzor růže, ale existuje skupina slov, které v 2.p.mn.č. nemají koncovku - např. železnice, slepice - a i vaše dělnice
občas někdo uvádí pomocný podvzor „ulice“ ke vzoru „růže“

je to obdoba vzoru „hrad“, který má podvzor les - máte hrad bez hradu, ale les bez lesa :mrgreen:

jinak odkaz na pravidla pravopisu co uvádí @barbuchablond je taky dobrý vzor

čeština je prostě mrcha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
28.11.15 12:36

Ahoj, obracím se na vás s další radou o pomoc - jak cizinci vysvětlit následující. Já cítím, že šedesát dva žen je správně a ne šedesát dvě žen - on se mě ptá, proč to tak je, když jsou dvě ženy, tak proč ne šedesát dvě žen. Já ještě zmínila variantu šedesát dvě ženy (byly zabity) - což cítím jako správné, ale neznám pravidlo. Pátrám po ÚJČ na netu a tam v poradně jsem podobný dotaz neviděla. Moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
28.11.15 12:43

Hele asi kecám, čeština není můj obor, ale nemá to třeba spojitost - název číslovky je 62 - šedesát dva (a ne šedesát dvě) a pak koho čeho (žen)…píšu to jak tatar, ale třeba odhalíš můj úmysl… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1374
28.11.15 19:11

http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

V 1. p. číslovky je vyjádřen jmenný rod (dva, dvě, dvě; oba, obě, obě).

Asi tohle, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
2.2.16 05:47
@zip121 píše:
Ahoj, obracím se na vás s další radou o pomoc - jak cizinci vysvětlit následující. Já cítím, že šedesát dva žen je správně a ne šedesát dvě žen - on se mě ptá, proč to tak je, když jsou dvě ženy, tak proč ne šedesát dvě žen. Já ještě zmínila variantu šedesát dvě ženy (byly zabity) - což cítím jako správné, ale neznám pravidlo. Pátrám po ÚJČ na netu a tam v poradně jsem podobný dotaz neviděla. Moc díky.

Asi s křížkem po funuse. Správně jsou šedesát dvě ženy, ale dnes už se to vnímá dost hyperkorektně.

1 žena
2, 3, 4 ženy
od 5 nahoru je tvar žen, a to i tam, kde by dříve byly ženy (šedesát dvě ženy, šedesát tři ženy, šedesát čtyři ženy - dnes spíše šedesát dva žen, šedesát tři žen, šedesát čtyři žen)

Prostě takové zjednodušení. (Nejsem češtinář, ale toto jsem zrovna někde četla od nějakého češtináře.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1374
30.5.17 22:44

@evellyne smarja, to ne :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie