Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Také z chodítkem sama osobně nesouhlasím, sama jsem ho u malého nepoužila a u druhého také rozhodně nepoužiji…není to nic co bychom k životu potřebovali. Malý byl také rychlík, sám seděl v 5 a 1/2 měsících (SÁM, ale ještě nelezl jen péroval na nohách a rukách a zacouval do sedu poté začal následně vstávat a lozit. Samostatně bez pomoci začal chodit týden před prvním rokem. ) Nicméně, pokud ho někdo má a používá jistě to nedělá s vědomím…„tak a teď poškodím svému dítěti záda“, ale v dobré víře. Tudíž to neodsuzuji ať si každý své dítě vychovává podle svého nejlepšího svědomí…
Pa,pa
Ahoj, my jsme chodítko používali jako židličku na krmení (zdvižené tak, aby malý nedosáhl na zem), a pak později pro případ, že jsem zrovna potřebovala udělat během jeho bdění něco, co pro něj nebylo bezpečné. Když to sečtu, tak býval v chodítku tak 15 minut denně. Myslím, že děti celodopoledně šoupnuté do bezpečné ohrádky, na tom nejsou o moc líp. Sice budou mít snad větší šanci na zdravá záda, ale z vlastního domova toho často zrovna moc neprozkoumají. Honzík je hyperaktivní, tak prostě bylo z jeho dosahu odstraněno vše nebezpečné a on si prozkoumával, co chtěl. A čtvrt hodina v chodítku snad nebyla s následky na celý život. Mimochodem moji rodiče chodítko rozhodně nevlastnili a já se zablokovanými zády skončil v nemocnici poprvé ve 12 letech.
Esterka + Honzík (3,5 roku) + Kája (5 měsíců)