Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
Mám prosbu ohledně chovu slepic. Chceme si pořídit 4 slepičky. Už mám vše připravené, jen čekáme na ty slepičky, ale zajímala by mě jedna věc a to je smrad. U nás na vesnici je hodně rodin, co má slepice, má jich většinou 10 a více a docela to smrdí. Přijdou mi ty kurníky špinavé, nevím. Když jim ale kurník budu čistit, měnit podestýlku a tak, tak taky budou i tak smrdět? Je to nějaký přirozený puch těch slepic?
Ještě jsem si říkala, že když budeme mít jen 4, že by to nemuselo být tak hrozné.
Dekuji za odpověď.
Sousedi jich mají v humnech za plotem snad 15-20. K tomu husy, kačeny, některý rok i moráky a nesmrdí vůbec. Co teda smrdí tak prasata, když jim soused čistí. To jo.
Kdo je chova, tomu nesmrdi. Je to stejný jako se zvířátky doma…
Tak slepicince sice po fialkach nevoni, nicmene babicka slepicim kurnik pravidelne uklizela a nijak zvlast to v nem nesmrdelo. Byla to zdena mistnost a podlahu sypala hoblinami, ktere pri cisteni zase shrabla a hobliny dala ciste. Slepic tam byvalo 10.
@Kelly13 píše: Více
Záleží hodně na podmínkách. Pokud budeš podestylat a čistit a budeš mít dostatečný výběh, pak to smrdět nebude. Často smrdí ten výběh, protože je prostě malý. Kolik nás pro ty čtyři slepice místa?
Mame 3 a teda nesmrdi. Musi se cistit pravidelne kurnik. Problem mame s potkana, kde je zradlo, jsou i oni.
@Eva2610 dobrý den, to je on, teď se bojím, jestli teda není moc malý. https://produmazahradu.cz/…3172268.html?…
Příspěvek upraven 25.03.25 v 21:01
@e008 dekuji za odpověď, taky si myslím, ze když se čistí kurník a tak, ze to nemusí smrdět. A jak s nima bojujete?
Tedy to je brutál, fakt tohle někdo koupí na slepice? ![]()
@rmot Ještě jsem l tomu dokoupila výběh, který má 2m na dálku a 1m šířku a přidělala ho k tomu výběhu + budou přes den puštěné volně na zahradě
@rmot píše: Více
Taky jsem to chtěla koupit, akorát větší, aby to šlo vyteplit. U nás nejsou problém kuny a lišky. To by slepicím stačilo. Ale mám obavu, že pes by si s tím poradil hned. Ne že by je chtěl zakousnout. To ne. Ale chtěl by si s nimi hrát. On se nám jako štěně několikrát podhrabal pod pletivo právě k sousedům do humen, kde mají drůbež. A pak je tam dráždil. Šel si za nimi hrát.
Když jedna jejich blběna přeletěla k nám. Tak ji žduchal čumákem po zahradě. Vysvětli mu, že slepice si nebude s ním hrát. Naštěstí nedostala infarkt dřív, než jsme ho stáhli do garáže a slepice se dala chytit, přehodit zpět za plot. Má novou, obrovskou boudu dělanou od našeho truhláře na míru. Hotel pro tři takové medvědy a v životě tam nebyl. Za tu pořizovací cenu ji nikdy neprodáme, že pro lidi je moc drahá. Takže upravíme boudu na kurník.
Jestli budou opravdu celý den puštěný, tak ok, jestli budou v tom výběhu, tak to bude smrdět.
No na mě to působí hrozně kýčovitě, ale třeba mám já špatný vkus
Jinak po funkční stránce za ty peníze asi ok, když se tomu zvětší výběh.
Přesně tak, je to o každém chovateli, jak se o ně bude starat…
Protože, každý živý tvor, ať už je to třeba „jen“ rybička v akvárku nebo křeček, potřebují svoji péči, která pro ně bude tím, co je pro ně vhodné, aby nijak a ničím netrpěli. ![]()