Chození na nočník - nechce kakat do nočníku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1817
26.10.25 17:47

Chození na nočník - problémy

Ahoj,

vím, že těchto diskuzí je tu už hodně. Zajímalo by mě ale, jestli někdo neřešil to samé. Mám 1. Dítě, tak nevím, zda to neni i normální.

Syn má 2 roky, cca 2 měsíce dáváme pravidelně na nocnik. Nasilim ho tam nedržim. Zabavuji ho predevsim knizkami. Curani se občas zadari, ale velká je problém. Teď je syn ve fázi, kdy si uvědomuje, že do plínky se nekaká, ale do nocniku prostě nechce. Teď dokonce 2 dny zadržoval stolici a když potřeboval, tak jsem ho vždycky na nocnik dala, ale nic. Nakonec to udělal do plínky a byl z toho opravdu nešťastnej.

Nemáte někdo nějakou radu?

Zkoušeli jsme dát na normální zachod, ale to okamžitě chce dolů. Napadlo mě mu tam dát stoličku, aby mu nohy nevisely dolů…

Vím, že má ještě čas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3036
26.10.25 18:01

Já nikdy na nočník nenutila. Vysvětlila jsem k čemu slouží a malej si začal chodit sám až ve 2 letech a 9 měsících a od tè doby byl už bez plíny přes den. Jo bylo to později, ale bylo to u nás bez stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75907
26.10.25 18:40
@ALIPELI píše: Více

začala jsi zbytečně brzy a zbytečně dítě stresuješ, nechej ho dozrát, a dej mu minimálně půl roku s nočníkem pokoj,
a dávat na nočník dítě, které na to není dozrálé a číst mu přitom knížky, je nezlob se, nesmysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16139
26.10.25 19:21
@stinga píše: Více

Taky bych tomu dala cas :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2644
26.10.25 19:48

A jak poznám, ze je dite zralé? U nas mame jeste cas (dcera 13m), ale uz jsem premyslela o tom, ze bych koupila nočník a dala ho vedle záchodu, kdyby dcerku zacal zajimat.

Prave ji tam nechci posazovat a zabavovat, aby vydrzela sedet. Podle me je nejideálnější, kdyz da nejaky náznak, ze chce začít sama. Ale jak to poznám? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.25 21:09

Dcera začala na nočník ve 2 letech. Po pár dnech blok a chtěla plínu. Tak jsem ji vrátila. Ve 2,5 letech se přes den odplenkovala úplně, ale začalo být problém kakání. Asi měsíc a to už jsem zkusila kde co, tak nechtěla kadit do nočníku, ani do plenky a kolikrát 3. den už chodila a stěžovala si, jak ji bolí bříško.
Kolikrát jsem s ní nemohla ven a musela čekat, až se vykadí a dopoledne probíhalo v tomto duchu: skoro brek, že bolí bříško, dala jsem plínku, ona chce kadit, jde na nočník a plínku si sundá, nejde to a zase od začátku. Takhle se to opakovalo třeba 5×. Než jsem byla šťastná, že to pustila do kalhot. Párkrát jsem použila i glycerinový čípek. Použila jsem odpolene kolem jedné a ona se vzbudila ve 23hod a pustila to do pleny.
Děsný období, které trvalo asi měsíc, měsíc a půl.
No a výsledek je takový, že si jednoho dne sedla na nočník, udělala bobek, obě jsme z toho měly velikou radost a od té doby nebyl problém.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.10.25 21:15

@ALIPELI

Moje obě děti byly z kakání z počátku nešťastné, je to pro ně něco uplně nového rázem a fakt z toho byly krátce dost ve stresu a já taky, aby se z toho neucpali. Navíc když ještě k tomu dcera užívá železo, které staví.

Ale to období netrvalo dlouho. Dala jsem jim k tomu co nejvíc podpory, konejšení, uklidňování, že je to v pořádku, ukazování, že my ostatní taky kakáme, dodávání důvěry, že to taky zvládnou. No a zvládli to, do 2 týdnů bylo po problému a vesele mávali hovínku při splachování.

V případě nehody uklidňovat, že je to v pořádku, že příště to vyjde.
A pokud tam byla silná negativní emoce, třeba dcera už kakala do nočníku, ale pak z toho produktu byla vylekaná, tak jsem jí hned rozptýlila tím, že jdeme nakrmit zvířátka, což miluje, aby v té špatné náladě nebyla dlouho a spojila si to s něčím příjemným a ne nepříjemným.
Preventivně bych dala denně švestkovou kapsičku, aby se dítko neucpalo.

• Citovat
  • Upravit
14845
26.10.25 21:21

Dcera na nočník téměř nechodila, šla rovnou na záchod s malým prkýnkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75907
26.10.25 21:24
@Dn0712 píše: Více

jak to poznáš? to nevím, každé dítě je jiné, začne si třeba všímat, že dělalo „ee“, nějak ti hlásí, že je mokré, nebo zrudne a jde za závěs tlačit do pleny, hlavně nemá smysl začít s jakýmkoliv výcvikem dřív než ve dvou letech, většinou ještě později,
v podstatě čím později začneš, tím lepší je naděje na úspěch

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75907
26.10.25 21:26
@Kfětoslava píše: Více

měli jsme to podobně, dcera dlouho na nočník nechtěla, i když věděla, na co to je, nakonec pomohla lentilková metoda - už hodně maminek to vyzkoušelo :palec: - měsíc čurala za lentilku a kakala za dvě :mrgreen:, pak jsme jely na dovolenou a nočník jsem sebou nebrala, tak začala chodit zrovna na wc, doma jsem jí tam dala redukci a stupátko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2644
26.10.25 21:29

Jo, ja si to taky tak nejak myslim. Ale treba kámoška s o 3 mesice starší holcickou zacala, kdyz ta mala zacala sedet. Když jsem si o tom cetla, tak v hodne případech to takto treba fungovalo, ale pak nastal zlom a dite se jak kdyby bloklo a na nocnik chodit nechtelo.

Ja to taky chci nechat na malé a vim, ze kazde dite je jine, ale zajímají me zkusenosti, jak to ostatni poznali a kdy ta správná chvíle nastala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.25 21:32

@Dn0712 Dcera v těch 2 letech viděla stejně starého kamaráda, jak čůrá venku a pak i na nočník, když jsme byli na návštěvě. Chtěla to taky zkusit a chvíli chodila. Pak nastal blok a po půl roce plínku nechtěla a sama si řekla, že bude chodit na nočník. Kromě toho měsíce a půl problémů s bobky, tak nehody byly občas a jen proto, že se do něčeho zabrala a neodhadla, že potřebuje více času.

• Citovat
  • Upravit
75907
26.10.25 21:36
@Dn0712 píše: Více

já už si to právě ani nepamatuji, jak jsem to poznala, spíš už mě tlačil čas, malá byla přijatá do státní školky, s tím, že od září už jsem musela platit školkovné, a mohla nastoupit v dubnu, kdy měla 2,5 roku -

• ovšem pořád na nočník nechtěla, ona úplně řvala a propínala se, tak jsem kupovala různé nočníky, i ten hrací, my jsme jako čurali do nočníku a nalili tam trochu čaje, plyšáci čurali do nočníku s tím čajem také, a jásali jsme, že se oblíbený plyšák vyčural, a furt nic, takže do školky nenastoupila, našla jsem dětskou skupinu a šla tam s plenami, tam to nevadilo,

a pak jsem někde četla radu o nálepkách - to ji také nezaujalo, tak mně napadly lentilky, které milovala - a konečně úspěch,
a nikdy jsem ji nenechala chodit nahatou, aby očurávala byt, tahle metoda se mi příčí, nosila kalhotkové plenky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75907
26.10.25 21:39

@Dn0712 a dcera začala sedět v 8 měsících, to fakt nehrozilo, že bych ji vysazovala na nočník, to dělala moje matka, a pořád pak všude musela vozit sebou nočník, protože už se bála s tím nácvikem přestat, já jsem seděla asi v 11 měsících, a odplenkovala jsem se ve dvou letech přesně, takže matka 13 měsíců běhala zbytečně s nočníkem, a já vesele do plíny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2644
26.10.25 21:45

Tak to mi připomíná presne tu moji kámošku, ta taky rikala, ze bude muset koupit nejaky prenosny nocnik…me to taky prijde jako zbytecne trápení na obou stranách, protože jak pises, rok a pul ji budu trapit, at se nauci na nocnik, budu ji prudit na nocniku a stejne se to sama nauci třeba ve 2,5 letech. Taky si myslim, ze stejne jako lezení, chození, mluvení, tak i to vyprazdňování potrebuje svůj cas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze