Chtěla bych učit angličtinu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
chtěla bych učit angličtinu
Ahoj všem,
zrovna jsem na rodičovské dovolené, s manželem se snažíme se o druhé děťátko, takže do práce nejspíš jen tak nenastoupím (doufám), ale i tak už mě přepadají myšlenky, co budu dělat, až mi skončí rodičovská.
Předtím jsem dělala vedoucí pultového prodeje. Získala jsem celkem dobré zkušenosti s vedením lidí, ale nedá se říct, že by to byla zrovna práce snů.
Můj sen bylo vždycky učit. Proto jsem si po vejšce (magisterské studium bezpečnost a kvalita potravin) udělala kurz pedagogického minima a teď bych mohla učit předměty (ze kterých jsem státnicovala) na odborných středních školách. Jenže takové školy jsou tu tak nanejvýše dvě, tak si říkám, že se tam o mě bez praxe určitě porvou ![]()
Proto jsem si říkala, že bych si to možná měla posychrovat, dokud mám trošku času, když jsem doma a začít makat na angličtině a tu třeba potom učit.
A konečně už se dostávám k jádru věci. Vím, že můžu získat certifikát (KET, PET, FCE, CAE, CPE). Chci se zeptat, jestli nevíte, který by mi stačil k vyučování na základní škole (první i druhý stupeň), popř. i na středních. Podle mě asi ten CAE, že? Nebo stačí FCE? Nebo jsem úplně mimo a musím mít úplně jinou zkoušku?
Díky moc za Vaše rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@elunaH píše:
Ahoj všem,
zrovna jsem na rodičovské dovolené, s manželem se snažíme se o druhé děťátko, takže do práce nejspíš jen tak nenastoupím (doufám), ale i tak už mě přepadají myšlenky, co budu dělat, až mi skončí rodičovská.
Předtím jsem dělala vedoucí pultového prodeje. Získala jsem celkem dobré zkušenosti s vedením lidí, ale nedá se říct, že by to byla zrovna práce snů.
Můj sen bylo vždycky učit. Proto jsem si po vejšce (magisterské studium bezpečnost a kvalita potravin) udělala kurz pedagogického minima a teď bych mohla učit předměty (ze kterých jsem státnicovala) na odborných středních školách. Jenže takové školy jsou tu tak nanejvýše dvě, tak si říkám, že se tam o mě bez praxe určitě porvou
Proto jsem si říkala, že bych si to možná měla posychrovat, dokud mám trošku času, když jsem doma a začít makat na angličtině a tu třeba potom učit.
A konečně už se dostávám k jádru věci. Vím, že můžu získat certifikát (KET, PET, FCE, CAE, CPE). Chci se zeptat, jestli nevíte, který by mi stačil k vyučování na základní škole (první i druhý stupeň), popř. i na středních. Podle mě asi ten CAE, že? Nebo stačí FCE? Nebo jsem úplně mimo a musím mít úplně jinou zkoušku?
Díky moc za Vaše rady
pro jazykovku by mohl stačit FCE, vš studium angličtiny na peďáku (který připravuje pro výuku na ZŠ a SŠ) bývá tak na úrovni CAE - CPE
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě si budeš muset dodělat nějaký ten rok angličtiny na univerzitě, abys mohla angličtinu oficiálně učit na státních školách, kamarádka to tak měla. Myslím si, že nemůžeš učit jen tak s nějakým certifikátem, resp. můžeš, pokud tě vezmou, ale musíš ten předmět začít do nějaké doby studovat, pokud ho vystudovaný nemáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak to bude hlavně záležet na ředitelovi. Běžně učí angličtinu na základkách učitelé, kteří mají pedagogické vzdělání a maturitu případně zkoušky z vysoké školy ( ty běžné semestrální) a absolvují kurzy hlavně kvůli metodice. Ono ani tak není důležité při výuce na ZŠ mezinárodní zkouška AJ jako spíše ty pedagogické a hlavně metodické schopnosti. A samozřejmě je veliký rozdíl metodicky mezi jednotlivými stupni. Většinou angličtináři z druhého stupně, pokud mají začít s prckama, tak to moc nehraje. Oni jsou zvyklý na jinou práci, styl výuky a metodiku než která je potřebná na prvním stupni atd. Rozmysli si, co vlastně chceš a dojdi se domluvit s řediteli škol. Tyhle mezinárodní zkoušky si spíš udělej pro sebe. Pokud budeš chtít učit, budeš muset mít nějaký kurz s metodikou a mezinárodní zkoušky ani tolik nepotřebuješ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elunaH Žádný certifikát k učení na ZŠ nebo SŠ nestačí, musíš mít vystudovanou AJ na vysoké škole. Samozřejmě tě mohou vzít, když nebudou mít nikoho jiného, ale budeš brána jako nekvalifikovaná a bude se po tobě chtít zahájení studia na VŠ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Plano píše:
Podle mě si budeš muset dodělat nějaký ten rok angličtiny na univerzitě, abys mohla angličtinu oficiálně učit na státních školách, kamarádka to tak měla. Myslím si, že nemůžeš učit jen tak s nějakým certifikátem, resp. můžeš, pokud tě vezmou, ale musíš ten předmět začít do nějaké doby studovat, pokud ho vystudovaný nemáš.
Ano, bud na pedáku, nebo mít zkoušku jazyka klidně i semestrální + kurzy pro výuku Aj na jednotlivých stupních. Vždy ale jde o domluvě s ředitelem. Jednomu stačí tohle, jiný preferuje přímo studium výuky jazyka na fakultě atd. Ale metodiku pravděpodobně chtít budou a tu ti mezinárodní zkouška nedá. Spojila bych to rovnou s tou metodikou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aterka píše:
Ano, bud na pedáku, nebo mít zkoušku jazyka klidně i semestrální + kurzy pro výuku Aj na jednotlivých stupních. Vždy ale jde o domluvě s ředitelem. Jednomu stačí tohle, jiný preferuje přímo studium výuky jazyka na fakultě atd. Ale metodiku pravděpodobně chtít budou a tu ti mezinárodní zkouška nedá. Spojila bych to rovnou s tou metodikou.
A tu metodiku tedy získám jen v rámci studia, které zahrnuje pedagogiku na VŠ? To pedagogické minimum tedy nestačí v tomhle? Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia píše:
@elunaH Žádný certifikát k učení na ZŠ nebo SŠ nestačí, musíš mít vystudovanou AJ na vysoké škole. Samozřejmě tě mohou vzít, když nebudou mít nikoho jiného, ale budeš brána jako nekvalifikovaná a bude se po tobě chtít zahájení studia na VŠ.
Takže to pedagogické minimum je mi k ničemu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elunaH píše:
Takže to pedagogické minimum je mi k ničemu?
Pedagogické minimum slouží v případě, že chceš učit nějaký odborný předmět na střední škole, např. nějaký inženýr si dodělá pedagogické minimum a bude na obchodní akademii učit ekonomii. Ale u základních předmětů především na ZŠ to takto nefunguje. Myslím ale, že místo bys leckde určitě sehnala, ale jde o tom, že když nezačneš studovat, tak pokud se objeví někdo vystudovaný s touto aprobací, je ředitel povinen mu dát přednost a nejspíš to i udělá.
Taky si dobře rozmysli, jestli chceš učit na SŠ nebo ZŠ, třeba na ZŠ je metodika tak specifická, že už na ní spoustu odborníků vyhořelo - tím myslím, že jedna věc je, jak ovládáš svůj obor a druhá věc, jestli to umíš těm dětem správnou formou předat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dle noveho zakona nebo vyhlasky nevim musis mit pedagogicke vzdelani, zadny kurz ti nestaci a nestaci ti ani pedagogicke minimum proto vsichni ucitele ss a zs museli myslim do konce roku 2014 zahajit studium na vs a to konkretne zhajili nejakou aprobaci kamaradka matika buologie jinak na skole nemuze byt. Ma to i ve smlouve a je to kontrolovano inspekci co mi rikala musela i do prace donest potvrzeni ze studium zahajila. Ano ve skolach jsou i nekvalifikovani ucitele ze zkouskama jako treba fce ale i tito museli zahajit studium na vs existuji tam nejake vyjimka nevim presne jake ale co mi rikala kamaradka reditele maji obavy z inspekce a nekvalifikaove ucitele nechcou nechali si ke. Ty co uz ucili ale nove radeji neprijimaji aspon tak mi to bylo receno. Takze do unora se posilaji prihlasky tak koukni a na nejakou vs se prihlas a behem rodicaku dodelej mas neuveritelnou prilezitost protoze na rodicovske muzes pozadat aby se ti tato doba studia nezapocitavala (nekteri by museli platit treba u nas na vs 20000 za semestr protoze uz nekde neco studovali a nedostudovali) a dodelej si studium
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ony jsou i dnes úrovně FCE - pokud budeš mít B2, tak aby tě někdo nestrčil do kapsy, že na tom bude líp.
A potom je rozdíl umět angličtinu a umět učit angličtinu.
Možná na jazykovce brali + nějaké jejich náslechy atd..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sonulicka píše:
Dle noveho zakona nebo vyhlasky nevim musis mit pedagogicke vzdelani, zadny kurz ti nestaci a nestaci ti ani pedagogicke minimum proto vsichni ucitele ss a zs museli myslim do konce roku 2014 zahajit studium na vs a to konkretne zhajili nejakou aprobaci kamaradka matika buologie jinak na skole nemuze byt. Ma to i ve smlouve a je to kontrolovano inspekci co mi rikala musela i do prace donest potvrzeni ze studium zahajila. Ano ve skolach jsou i nekvalifikovani ucitele ze zkouskama jako treba fce ale i tito museli zahajit studium na vs existuji tam nejake vyjimka nevim presne jake ale co mi rikala kamaradka reditele maji obavy z inspekce a nekvalifikaove ucitele nechcou nechali si ke. Ty co uz ucili ale nove radeji neprijimaji aspon tak mi to bylo receno. Takze do unora se posilaji prihlasky tak koukni a na nejakou vs se prihlas a behem rodicaku dodelej mas neuveritelnou prilezitost protoze na rodicovske muzes pozadat aby se ti tato doba studia nezapocitavala (nekteri by museli platit treba u nas na vs 20000 za semestr protoze uz nekde neco studovali a nedostudovali) a dodelej si studium
Tak jsem teď z toho vedle. Nedávno jsem psala panu docentovi, co vedl to naše ped. minimum, jestli mi ten kurz stačí k učení odborných předmětů na SŠ a psal mi, že určitě jo. I podle té nové vyhlášky.
U té AJ bych to teda i pochopila, no. Že to asi nepůjde.
No uvidím…jinak díky za typ
Ale bojím se, že jestli se nám tento rok narodí další mimčo, vejšku bych nezvládla. Ta první pro mě byla celekm záhul a to jsem byla svobodná, bezdětná, max s brigádou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elunaH ano staci ped minimum na uceni odbornych predmetu tedy jak tady nekdo psal kdyz vystudujes vs ekonomickou a udelas si ped min muzes ucit na ss ekonomii ale ne vseobecne predmety a aj je vseobecny predmet. Zkus googlit ono jako treba na zs nekde na vesnici by te treba vzali ale opet by po tobe reditel chtel zahajit studium. Ale zkus jeste kouknout ja to teda resila pro zs ale cetla jsem tam ze to plati i pro vseobecne ss ale zas at te nematu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elunaH jinak ja studuju ted me cekaji statnice mam sice jen jedno dite je to sice narocne ale pokud to opravdu chce jde to
. A jinak anj jde ucit na jazykovkach ale nevim jestli tam ti lidi nedelaji na ico.. To bych kecala
a teda ono v dnesni fce neni brano nejak extra to uz ma dnes hodne lidi kdyz uz tak spis cae cpe ja mam fce a u nas ve firme to mel
Kde kdo a to kdyz jsem si to psala do zivotopisu tak jsem si rikala
Jaky jsem borec
naivka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sonulicka píše:
@elunaH ano staci ped minimum na uceni odbornych predmetu tedy jak tady nekdo psal kdyz vystudujes vs ekonomickou a udelas si ped min muzes ucit na ss ekonomii ale ne vseobecne predmety a aj je vseobecny predmet. Zkus googlit ono jako treba na zs nekde na vesnici by te treba vzali ale opet by po tobe reditel chtel zahajit studium. Ale zkus jeste kouknout ja to teda resila pro zs ale cetla jsem tam ze to plati i pro vseobecne ss ale zas at te nematu
Ještě jednou díky moc za rady, určitě to takhle bude, zní to i celkem logicky ![]()
Tak třeba budu mít štěstí někde na ty odborné předměty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit