Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mamka má vkus. Jakože nemastná, neslaná jídla? Co je prosím tě těžkého na tom, vymyslet jednoduchá jídla? ![]()
@Bytsamsebou nepíšu nemastna a neslaná. Solim a mastím, jen nemám ráda hodně chutí najednou.
Pořád točím totéž, chtělo by to změnu.
@Anonymní píše: Více
Neznáš výraz nemastná neslaná? To znamená, že je to bez chuti, nijaké, ničím nezajímavé… Představuju si pod tímto třeba špagety s kečupem, kdežto lepší verze jsou boloňské špagety.
No a co si děláš za jídla?
Však vyřaď zbytečné položky a je. Já teda používám minimum tuku a míň soli. Himalájskou sůl používám. Tuk jen nezbytné množství pod cibuli. Úplně pohoda. Netřeba, aby jídlo plavalo v tuku.
Pokud potřebuješ recepty. Tak si kup knihy Břicháče Toma. On má tyhle jednoduché, míň položkové.
@Bytsamsebou píše: Více
Špagety s kečupem ne, to je hodně výrazné. Třeba špagety s mletým masem a sýrem, ale bez kečupu.
Já tě docela chápu. Myslím, že nejméně jsem v tomto směru trpěla, když jsem jela dělenou stravu, Lenka Kořínková a tak, ale třeba dneska i low carb jídla.
@Bytsamsebou píše: Více
A co je tezkeho pochopit na tom, ze nekdo ma urcita omezeni a hleda inspiraci.
Zakladatelko, mela jsem kdysi takovou kucharku, myslim, ze se jmenovala „Tri staci“ a bylo tam spousta jidel ze tri ingredienci. Tak zkus popatrat
. Nebo zkus, jestli by Te nezaujal nejaky indicky Dhal - lusteniny se zeleninou - ja to delam detem i bez indickeho koreni a jedi to rady.
I Jamie Oliver měl něco cca z pěti ingrediencí. To asi najdeš i jako videa na yt.
@Anonymní píše: Více
Tak to musí být solidní dusilka. Co je na kečupu výraznýho?
Tak to jez suchý jako děti a máš to.
@Quinn7 kečup má pro mě velmi výraznou a rušivou chuť. Nemám potřebu jíst suché těstoviny. ![]()
Červená čočka s rýží, strouhaná dušená mrkev s brambory, strouhaná cuketa s brambory, sýrem a trochou mouky pečená v troubě, pečené brambory plněně sýrovou nální, fazolový přivarek, přívarky obecně, zeleninové placky… tak co mě napadá ![]()
Příspěvek upraven 31.08.24 v 17:14
Kuchařka nevím, ale obecně když používáš dobré suroviny, kvalitní maso, zeleninu, dobře se dá dochutit bylinkami nebo jednodruhovym kořením…
Jako mít víc druhů zeleniny v salátu mi nevadí, zálivku nepoužívám, většinou jen olivový olej… Chutná zelenina je dobrá sama o sobě. Když chci zvýraznit chuť, tak přidám kapari, olivy ( jedno nebo druhé). Chutná zálivka je bílý jogurt, citronová šťáva a trošku kopru. Na rajčata zase třeba čerstvá bazalka.
Rýží mám ráda dušenou v troubě, opražím cibulku, otestují rýží, přidám vodu, sůl, privedu k varu a spoupnu do trouby.
Maso stačí omýt, nasolit, opět jeden dva druhy koření v malém množství, podle toho, co vařím a nechat marinovat přes noc.
Skvělá příloha jsou dušené fazolky, může být slanina nebo i bez. Výborné jsou luštěniny, pohanka, jáhly…Dobré brambory jsou chutné jen tak uvařené, stejně těstoviny, na ty stačí jednoduchá omáčka nebo pesto Kečup doma vůbec nevedeme. Je rozdíl, jestli si třeba boloňskou. Omáčku uděláš od základu doma, nebo pouzijes ten šílený polotovar z obchodu…
Na panini, tousty je výborne pesto…
Mám ráda dobře ochucené jídlo, koření používám opravdu jen na zvýraznění chutě…
Stačí se řídit tím, co ti chutná…
@Menton dušenou rýži v troubě dělá máma, nemám ji tak ráda, hodně z ní cítím cibuli. Na rýži mám rýžovar.
Těstoviny jim jen tak, jak jsem popisovala. Nemám ráda omáčky na těstoviny.
Celoživotně mám problém s tím, že jsem velmi konzervativní v jídle a preferuji jednoduche chutě. Co jsem dospělá a vařím si sama, tak to celkem jde.
Celkově točím jen pár jídel, ráda bych trochu obměnila jídelníček.
Nemám ráda výrazné chutě a hlavně míchání chutí. Moje máma je opak a dodnes, když jíme u ní, tak trpím. Udělá salát a namíchá do něj zeleninu, dva druhy sýra, vejce, šunku, majonézu. Do všeho cpe rajcata a papriku. Hlavně všude hodně koření, já si vystacim s kombinací sůl a pepř, když se chci rozsoupnout, tak mám sušenou bylinkovou směs od sousedky.
Existují nějaké kuchařky, které se zaměřují na tento typ jídel?