Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, máme Franke dřez černý. No asi 2 měsíce. Než jsem si ho kupovala, tak jsem zjišťovala jak se udržuje. Dozvěděla jsem se, že když ho budu správně ošetřovat - promazávat olejem
Takže nemusím ničím jiným čistit než jarovou vodou. Ale ouha nefunguje to 100%. Na jednom místě, kde asi nejvíc stojí voda se začínají zatím nenápadně dělat bílé mapy po vodní kameni a taky mi tam stekla voda ze starého plechu a trošku je tam vidět ten rez, taky nejde dolů. Takže čím to vyčistit, abych si dřez neponičila a fleky šly dolů? Zatím je vidím asi jen já, ale chtěla bych se jich vyvarovat i do budoucna.
@LL já tohle po roce vyřešila octem
normálně na houbičku trochu octa a vydrbat to místo, zabírá okamžitě
byla už jsem zoufalá, zkoušela jsem všechno a ocet za pár korun to vyřešil…
Tak to by mě taky zajímalo, mám stejný dřez od stejné firmy. Máme hodně tvrdou vodu, tak po umytí jsou strany dřezu šedivé
Pěkně dřez vypadá, jenom než zaschne voda ![]()
Ja mela na novem granitovem dreze (fragranit) takovy ten povlak a neslo to dolu.. a opravdu octovym cisticem to bylo hned dole..
ale vim, ze se na granit ocet pry nema davat? ![]()
@saramo Jé děkuji. Dala jsem do vyhledávače „ocet na granitový dřez“ a vyhodilo mi to toto:
Jak se správně starat o fragranitový dřez?
*Základem je časté a pravidelné čištění dřezu, které je vhodnější než méně časté jednorázové „drhnutí“. Skvrny objevující se na dřezu, jsou vrstvou vodního kamene nebo podobného minerálu, který se běžně objevuje v oblastech s tvrdou vodou. Na něm se snadno udržují látky, které zanechávají skvrny, jako je např. čaj, káva, červené víno atd., a tím kazí vzhled dřezu. Proto by se měl dřez umýt a vysušit po každém použití.
Pokud usazeniny na dřezu přetrvávají, je nutno použít prostředek na odstranění vodního kamene. Také možno vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános kamene. Ten se potom snadněji odstraní pomocí houbičky a prostředku na čištění dřezu. Měkkou houbičkou dřez nepoškrábete
Pro odstranění každodenních stop používání dřezu se používá měkká látka nebo houbička a prostředek na mytí nádobí. Přetrvávající skvrny se odstraní pomocí houbičky, a aktivního čističe, např. Franke Twister nebo Franke Sunshine, TORO, CIF…
Pokud jsou skvrny velmi těžko odstranitelné, třeba naplnit dřez roztokem vytvořeným ze 40 dílů vody a 1 dílu bělidla nebo biologického pracího prostředku a nechat působit přes noc. Poté roztok vypustit a dřez pečlivě vypláchnout. Tento způsob není rozhodně určen pro každodenní údržbu dřezu.*
Takže díky, ocet potvrzen
Jdu na to ![]()
Mám též černého graniťáka, bílé mapy jdou dolů dobře octem i citrónovou šťávou. Pozor na savo, zničila jsem si tím okolí kolem odtoku do odpadu.
Já mám světlý a nechala jsem si ho zanést hodně
, že ani octový čistič ani ocet nepomáhal (ty teda používám pořád, hlavně v koupelně a nemůžu si je vynachválit.. tak jsem na pět minut postříkala Cilitem Bang a je jak novej. Ale to se asi taky nesmí moc často.
Ahoj, mám granitový dřez od firmy Franke. V příručce píší, že se u těchto dřezů nesmí odpad čistit krtkem, tak se chci zeptat, čím čistíte odpad Vy?
@Monika0912 Máme ten samý a čistím Krtkem, neb jsem žádnou příručku nečetla
. A jak to vůbec souvisí, když se to sype do odpadu a ne na povrch dřezu?
To sice ano, ale dle mého názoru je to myšleno tak, že když se krtek zalije horkou vodou a vybublá, tak by se mohl džez poškodit.
• Dbejte na to, aby dřez nepřišel do styku s koncentrovanými bělícími prostředky nebo produkty obsahujícími chlorové účinné látky (odstraňovače nátěrů a prostředky na čištění štětců), s kyselinami (odstraňovač vodního kamene z konvic), s louhem sodným (čističe odpadu např. KRTEK) nebo s čistícími prostředky na trouby a prostředky obsahujícími kysličník uhličitý. Použití těchto prostředků způsobí odbarvení pryskyřice, která spojuje granitové částečky.