Čím čistíte granitový černý dřez?

LL
1057
5.5.14 16:34

Čím čistíte granitový černý dřez?

Holky, máme Franke dřez černý. No asi 2 měsíce. Než jsem si ho kupovala, tak jsem zjišťovala jak se udržuje. Dozvěděla jsem se, že když ho budu správně ošetřovat - promazávat olejem :-) Takže nemusím ničím jiným čistit než jarovou vodou. Ale ouha nefunguje to 100%. Na jednom místě, kde asi nejvíc stojí voda se začínají zatím nenápadně dělat bílé mapy po vodní kameni a taky mi tam stekla voda ze starého plechu a trošku je tam vidět ten rez, taky nejde dolů. Takže čím to vyčistit, abych si dřez neponičila a fleky šly dolů? Zatím je vidím asi jen já, ale chtěla bych se jich vyvarovat i do budoucna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2811
5.5.14 16:38

@LL já tohle po roce vyřešila octem :D normálně na houbičku trochu octa a vydrbat to místo, zabírá okamžitě :palec: byla už jsem zoufalá, zkoušela jsem všechno a ocet za pár korun to vyřešil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50188
5.5.14 16:45

Tak to by mě taky zajímalo, mám stejný dřez od stejné firmy. Máme hodně tvrdou vodu, tak po umytí jsou strany dřezu šedivé :cert: :zed: :zed: Pěkně dřez vypadá, jenom než zaschne voda :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
5.5.14 16:45

Ja mela na novem granitovem dreze (fragranit) takovy ten povlak a neslo to dolu.. a opravdu octovym cisticem to bylo hned dole.. :oops: ale vim, ze se na granit ocet pry nema davat? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
LL
1057
5.5.14 16:46

@saramo Jé děkuji. Dala jsem do vyhledávače „ocet na granitový dřez“ a vyhodilo mi to toto:

Jak se správně starat o fragranitový dřez?

*Základem je časté a pravidelné čištění dřezu, které je vhodnější než méně časté jednorázové „drhnutí“. Skvrny objevující se na dřezu, jsou vrstvou vodního kamene nebo podobného minerálu, který se běžně objevuje v oblastech s tvrdou vodou. Na něm se snadno udržují látky, které zanechávají skvrny, jako je např. čaj, káva, červené víno atd., a tím kazí vzhled dřezu. Proto by se měl dřez umýt a vysušit po každém použití.

Pokud usazeniny na dřezu přetrvávají, je nutno použít prostředek na odstranění vodního kamene. Také možno vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános kamene. Ten se potom snadněji odstraní pomocí houbičky a prostředku na čištění dřezu. Měkkou houbičkou dřez nepoškrábete

Pro odstranění každodenních stop používání dřezu se používá měkká látka nebo houbička a prostředek na mytí nádobí. Přetrvávající skvrny se odstraní pomocí houbičky, a aktivního čističe, např. Franke Twister nebo Franke Sunshine, TORO, CIF…

Pokud jsou skvrny velmi těžko odstranitelné, třeba naplnit dřez roztokem vytvořeným ze 40 dílů vody a 1 dílu bělidla nebo biologického pracího prostředku a nechat působit přes noc. Poté roztok vypustit a dřez pečlivě vypláchnout. Tento způsob není rozhodně určen pro každodenní údržbu dřezu.*

Takže díky, ocet potvrzen :palec: Jdu na to :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
5.5.14 16:47

Mám též černého graniťáka, bílé mapy jdou dolů dobře octem i citrónovou šťávou. Pozor na savo, zničila jsem si tím okolí kolem odtoku do odpadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
5.5.14 16:50

Stříkám Larrin čistič koupelen na vodní kámen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50188
5.5.14 16:51

Večer zkusím ten ocet a dám pak vědět :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
5.5.14 16:52

Máme taky černý granit Franke, nejlíp to jde dolů octem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10120
5.5.14 17:22

Já mám světlý a nechala jsem si ho zanést hodně :oops:, že ani octový čistič ani ocet nepomáhal (ty teda používám pořád, hlavně v koupelně a nemůžu si je vynachválit.. tak jsem na pět minut postříkala Cilitem Bang a je jak novej. Ale to se asi taky nesmí moc často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
5.5.14 18:08

Nemám černý, ale tmavohnědý a čistím ho octem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
12.5.15 11:24

Ahoj, mám granitový dřez od firmy Franke. V příručce píší, že se u těchto dřezů nesmí odpad čistit krtkem, tak se chci zeptat, čím čistíte odpad Vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
12.5.15 11:33

@Monika0912 Prolíváme vařící vodou a sodou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
12.5.15 12:06

@Monika0912 Máme ten samý a čistím Krtkem, neb jsem žádnou příručku nečetla :oops:. A jak to vůbec souvisí, když se to sype do odpadu a ne na povrch dřezu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
12.5.15 20:59

To sice ano, ale dle mého názoru je to myšleno tak, že když se krtek zalije horkou vodou a vybublá, tak by se mohl džez poškodit.

• Dbejte na to, aby dřez nepřišel do styku s koncentrovanými bělícími prostředky nebo produkty obsahujícími chlorové účinné látky (odstraňovače nátěrů a prostředky na čištění štětců), s kyselinami (odstraňovač vodního kamene z konvic), s louhem sodným (čističe odpadu např. KRTEK) nebo s čistícími prostředky na trouby a prostředky obsahujícími kysličník uhličitý. Použití těchto prostředků způsobí odbarvení pryskyřice, která spojuje granitové částečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný