Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, my máme borderku (teď už 12 letýho seniora) a vždycky jsme krmili Hills, Eukanuba, ProPlan a střídali to. Teď už berem od všeho pro seniory, ale pořád dáváme to nejlepší. Náš pes byl dost aktivní a nikdy neměl (a nemá) problémy s kloubama a celý život je zdravej (až na prostatu)
Investice do kvalitního žrádla se určitě vyplatí, my jsme toho důkazem, k veterináři jsme chodili dlouhá léta jenom na očkování a preventivní prohlídky
My máme taky flata a při výběru krmiva jsem vždycky (mimo jiné) koukala, jestli ve složení neni moc kukuřice (ideálně vůbec) a celkově všeho, co by mohlo způsobit reznutí srsti (nevím, jak je to třeba s lososem, ale taky se mu radši vyhýbám). Taky jsme měli ze začátku problém, že byla naše flatice jako štěňátko strašně vychrtlá (koncentrák hadr
) a nic nepomáhalo k přibrání. Nejdřív jsme krmili Trainer Fitness - bývalo to dobrý krmivo, ale pak se zhoršilo (horší složení a vyšší cena). Po něm jsem chvilinku krmila Brit care, no a teď už necelý rok krmíme Arden Grange Premium - je bez kukuřice, má po něm krásnou srst, už vypadá jako normální štíhlej pes a ne jak vyhladovělá týraná kostřička, bobky taky ok. A co se týče chuti, u většiny flatů to vůbec řešit nemusíš - jsou to takový černý díry, ve kterejch všechno okamžitě zmizí
Jinak, pokud byses chtěla na cokoliv flatího zeptat, ráda poradím, když budu vědět ![]()
Jo a ještě k tý Purině Pro plan - já bych to nekrmila - příliš mnoho obilovin a ani „vedlejší živočišné produkty“ ve mně nebudí důvěru
Za mě vede Arden… ![]()
@antarctica píše:
Jo a ještě k tý Purině Pro plan - já bych to nekrmila - příliš mnoho obilovin a ani „vedlejší živočišné produkty“ ve mně nebudí důvěruZa mě vede Arden…
já jsem právě teď taky začala uvažovat o brit care, dostala jsem na něj dost doporučení, tak do něj možná půjdeme. Bereme si druhé nejmenší štěně z vrhu, tak jí musíme vykrmit
máte flata v bytě nebo venku?
Jeee, my jsme si brali nejmensi stene z vrhu
a je drobna dodnes (jsou ji dva roky)
mame ji v byte. On je flatik strasne kontaktni pes, sam nekde na zahrade by byl nestastnej… Ten brit care neni spatna volba v pomeru kvalita/cena. Uvidite, jak ji sedne…
@antarctica píše:
Jeee, my jsme si brali nejmensi stene z vrhua je drobna dodnes (jsou ji dva roky)
mame ji v byte. On je flatik strasne kontaktni pes, sam nekde na zahrade by byl nestastnej… Ten brit care neni spatna volba v pomeru kvalita/cena. Uvidite, jak ji sedne…
Jojo, do bytu jako dělaná
jdeš do koupelny - flatík s tebou, jdeš do ložnice - flatík s tebou, jdeš na záchod - flatík čeká přede dveřma, než vyjdeš ven
my tu naší taky necháváme samotnou, když jsme v práci, nedá se nic dělat. Myslim, že když mu to pak člověk vynahradí, tak to zvládaj celkem dobře - stejně určitě přes den chrní… A odkud vlastně jsi?
@antarctica píše:
Jojo, do bytu jako dělanájdeš do koupelny - flatík s tebou, jdeš do ložnice - flatík s tebou, jdeš na záchod - flatík čeká přede dveřma, než vyjdeš ven
my tu naší taky necháváme samotnou, když jsme v práci, nedá se nic dělat. Myslim, že když mu to pak člověk vynahradí, tak to zvládaj celkem dobře - stejně určitě přes den chrní… A odkud vlastně jsi?
A učili jste jí to nějak aby vydržela v klidu? Dáváte jí něco na zabavení? Jsem z JČ, co ty? A chodíte na výstavy a zkoušky atd?
My jsme z Prahy. To zvykání na samotu chce učit postupně - po chvilinkách, vracet se, jen když je potichu, předtím jí vyběhat, unavit, dát něco na zabavení a tak… Ale my jsme s tím ze začátku docela bojovali. Teď už je to naštěstí v pohodě…ťuk ťuk. Jinak, na výstavy nechodíme - mě to vůbec nebaví. Ale věnujeme se working testům, Mája to miluje a mě to taky hodně baví
Jezdíme na různý tréninky, závody a tak. Čas od času se něco pořádá i v ČB ![]()
@antarctica píše:
My jsme z Prahy. To zvykání na samotu chce učit postupně - po chvilinkách, vracet se, jen když je potichu, předtím jí vyběhat, unavit, dát něco na zabavení a tak… Ale my jsme s tím ze začátku docela bojovali. Teď už je to naštěstí v pohodě…ťuk ťuk. Jinak, na výstavy nechodíme - mě to vůbec nebaví. Ale věnujeme se working testům, Mája to miluje a mě to taky hodně bavíJezdíme na různý tréninky, závody a tak. Čas od času se něco pořádá i v ČB
my na ní budeme mít čas dva měsíce, tak jí to musíme naučit nějak průběžně, protože vím, jak je nepříjemný poslouchat cizího vyvádějícího psa, který to vydrží tři hodiny, takže jí to musíme naučit, máme velice klidný dům, vlastně vůbec nevíme, že máme sousedy, takže je nechci otravovat. Mně se právě do těch výstav taky nechce, takže budeme muset vymyslet něco jiného ![]()
Jasně, určitě vymyslíte něco, co vás všechny bude bavit
tak přeju hodně radosti s vaším flatím miminem ![]()
@antarctica píše:
Jasně, určitě vymyslíte něco, co vás všechny bude bavittak přeju hodně radosti s vaším flatím miminem
díky moc, těšíme se ![]()
To Antarctica: Naše flatka byla u chovatelky krmena Purinou, přešli jsme na Acanu large breed, vše ok, akorát že byla taky děsně vychrtlá. Krmiva jsme ji přidali a začala přibírat, nicméně je pořád hodně hubená, po zkrmení jsme na doporučení přešli na Acanu pro středně velké psy, ale to jí nevyhovuje (teď dva týdny na granulích Farmina:gastro-intestinal, po přidání Acany má zase větry a průjem). Vyhledala jsem si na vaše doporučení ten Arden a uvažujeme o něm. Chtěla jsem se zeptat, jestli dáváte pro střední nebo velká plemena? Byla bych moc ráda, kdyby se nám ta naše hubeňoura začala konečně trochu zakulacovat ![]()
Markuna: pro FCR kupujeme granule pro velká plemena. Jinak arden jsme měli taky, ale teď používám Essential a zdá se mi, že vyhovuje lépe. Pokud budete měnit granule, je nutné změnu provést postupným přimýcháváním a zvyšováním poměru ve prospěch nové značky.
To Markuna: omlouvám se za pozdní odpověď
my krmíme Arden Grange Premium a tam to není rozlišený podle velikosti (to maj tušim jen u krmení pro štěňata). Hledala jsem něco s vyšší energetickou hodnotou. Pak maj ještě řadu Performance pro aktivní a pracující psy, což by taky mohlo být dobrý, protože hodně sportujeme, ale zatím jsme to nezkoušeli. Ptala jsem se i veterináře, jestli nemůže jít třeba o nějakou poruchu, když je taková hubená, ale říkal, že pokud je všechno ostatní (srst, bobky, nálada, aktivita a tak) v pořádku, pak je to v pohodě. Je to jak u lidí, někdo může jíst cokoliv a je furt štíhlej a někdo si dá jeden zákusek a má kilo nahoře. Takže už se tím netrápím. Naopak, pro psa je určitě zdravější bejt štíhlej než mít nadváhu. Takže pokud je jinak vše ok, tak bych to být vámi neřešila a prostě krmila tím, co jí jinak vyhovuje. Přeji hodně štěstí ![]()