Co dát všechno očkovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5040
20.7.20 21:56

Já nic nezkoumám, očkuju, co mi řekne doktorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
20.7.20 21:58
@janickaIII píše:
Můžu se zeptat, proč bys velmi zvažovala očkování proti meningokovi? Děkuji.

V loňském roce bylo v ČR dokumentováno celkem 49 invazivních meningokokových nákaz, z toho 26 u dětí do 19 let; celkem 3 úmrtí, z toho 2 u dětí do 19 let. Pravděpodobnost propuknutí invazivního meningokokového onemocnění je vzhledem k celkovému počtu dětí do 19 let takřka zanedbatelná, byť nepopírám těžké až fatální průběhy.

Neříkám neočkovat proti meningokovi, ale kdybych si měl vybrat, co z nepovinného očkování vybrat, určitě by nestály vakcíny Bexsero™ a Nimenrix™ na čelních místech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
20.7.20 22:08
@Doctus píše:
V loňském roce bylo v ČR dokumentováno celkem 49 invazivních meningokokových nákaz, z toho 26 u dětí do 19 let; celkem 3 úmrtí, z toho 2 u dětí do 19 let. Pravděpodobnost propuknutí invazivního meningokokového onemocnění je vzhledem k celkovému počtu dětí do 19 let takřka zanedbatelná, byť nepopírám těžké až fatální průběhy.Neříkám neočkovat proti meningokovi, ale kdybych si měl vybrat, co z nepovinného očkování vybrat, určitě by nestály vakcíny Bexsero™ a Nimenrix™ na čelních místech.

A očkovaných z nich bylo kolik? Nebo jaká je to statistika?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2450
20.7.20 22:12

Synflorix, klistovku, rotaviry…chci jeste mening. A zloutenku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1602
20.7.20 22:13

Malá má základní plus žloutenku A(havrix), prevenar 13 a budu dávat bexero a nimenrix. Dr mám starší a velice zkušenou, na očkování navíc je opatrná a např. k neštovicím se přiklání neočkovat(resp. počkat to 13-14let říkala), my je taky prodělali. Je to těžké téma popravdě…aby si pak člověk rval vlasy proč to připustil, na 2.stranu ty zápory… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
20.7.20 22:24
@Doctus píše:
V loňském roce bylo v ČR dokumentováno celkem 49 invazivních meningokokových nákaz, z toho 26 u dětí do 19 let; celkem 3 úmrtí, z toho 2 u dětí do 19 let. Pravděpodobnost propuknutí invazivního meningokokového onemocnění je vzhledem k celkovému počtu dětí do 19 let takřka zanedbatelná, byť nepopírám těžké až fatální průběhy.Neříkám neočkovat proti meningokovi, ale kdybych si měl vybrat, co z nepovinného očkování vybrat, určitě by nestály vakcíny Bexsero™ a Nimenrix™ na čelních místech.

Moc děkuji za odpověď. Tohle mi naše pediatra říká taky. Ale vždy dodá, že když se bojím, ať raději očkuju. Ona se prý za celou svou praxi (přes 30 let) s meningokokem nesetkala, ale vždy řekne, že je to velmi vážné onemocnení… takže nevím, jak se rozhodnout… já sama mám Nimenrix (tedy nevím jestli přesně tuhle vakcínu, ale ty menigokové typy).
Ještě se zeptám možná opačně - po 19. roku bys tedy Bexero očkoval? Nebo co bys z dobrovolného očkování vybral pro děti žijící v ČR? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2424
20.7.20 22:31
@Doctus píše:
Ono méně je někdy více.

Určitě povinná očkování, z nepovinných bych se přikláněl k očkování proti pneumokokovi (preferenčně Prevenar 13). Pokud je dotyčný magnetem na klíšťata, tak proti klíšťové meningoencefalitidě. Proti meningokokovi bych to velmi zvažoval (risk vs. benefit). Proti viru varicella-zoster pak u těch, kteří řekněme do 10-13 let plané neštovice neprodělali.

Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:24

A co ty rotaviry? Někde jsem slyšela, že dítě stejně 100 % dítě neochrání, protože existuje hrozně moc druhů bakterii co rotaviry způsobují a očkování chrání jen před nekterýma druhama ritavirů. Jestli je to blbost co jsem napsala tak se omlouvám :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10960
20.7.20 22:36

@Doctus proč je tedy tohle očkování tak vehementně doporučováno? Mají ho obě mé dcery. Ta straší měla velmi ošklivé vedlejší reakce, proto jsem u mladší zvažovala. Nakonec se mi velmi ulevilo, že jsem se rozhodla pro, protože občas nemám dobrý pocit z výsledků, které naše zdravotnictví vykazuje. Jde o selhávání jednotlivců u různých příhod, prostě mám občas pocit, že tohle by je třeba nenapadlo, pokud nemoc uhodí a jde doslova o minuty. Mají Nimenrix i Bexero a nepopírám, že jsem masírovaná reklamou.

Mimo to mají povinná očkování. Straší má navíc TBC a klíšťovku, na klíšťovku je mladší ještě moc mladá a TBC u ní mám zatím obavy, protože je taková vzteklá, vzdorná a dost u ní pracuje nervový systém (mám z toho respekt, aby se něco nerozjelo, zatím to vypadá na ADHD). Mají i zloutenku A, starší má Synflorix, mladší má Prevenar 13 (ten se u nás i osvědčil, přestaly záněty uší, bohužel u straší Synflorix takto nezafungoval). U straší budu příští rok zvažovat neštovice, bude mít 10 let a stále je neprodělala ani skrytě. Momentálně jsem ráda za všechna očkování, pro která jsme se rozhodli. Nedávali jsme Rotaviry. Mladší navštěvuje sem tam jesle, jsem taková i klidnější, menigokoka se velmi obávám, je jedno kolik je případů, důležité pro mě je, co to na lidech zanechá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.7.20 04:01

@Evulenka01 osobně dávám jen povinné, nic víc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
21.7.20 07:08
@Čičorečka píše:
A očkovaných z nich bylo kolik? Nebo jaká je to statistika?

Očkovaný z nich nebyl (zřejmě) nikdo. Je to statistika celkového počtu invazivních meningokokových nákaz za rok 2019 a celou ČR, je to taktéž statistika jakému počtu onemocnění a úmrtí by šlo potenciálně zabránit aplikací obou očkovacích látek (Bexsero™, Nimenrix™. Vzhledem k postvakcinačním reakcích různé závažnosti bych proto tato očkování důsledně zvažoval.

@janickaIII
Pro maximální ochranu očkování je nutné očkovat Bexsero™ + Nimenrix™, třeba ve statistice z loňského roku byla séroskupina B zastoupena celkem v 18 případech, z toho 7 u pacientů nad 20 let (39 %). Z nepovinných očkování bych vybral Prevenar 13, u lesáků (hodně klíšťat ročně) pak proti klíšťové meningoencefalitidě. Kdo do 15 let neprodělal plané neštovice, pak i toto očkování. Ostatní bych nedával.

@PeBa12 píše:
A co ty rotaviry? Někde jsem slyšela, že dítě stejně 100 % dítě neochrání, protože existuje hrozně moc druhů bakterii co rotaviry způsobují a očkování chrání jen před nekterýma druhama ritavirů. Jestli je to blbost co jsem napsala tak se omlouvám :roll:

Na rotaviry bych se vykašlal. Tzv. gastroenteritid je spousta, původci bakterie i viry (v některých případech i jiné skupiny), klíčové je zamezit dehydrataci, někdy to holt bez hospitalizace nejde.

@Trojlístek
No já ho nedoporučuju. :mrgreen: Klíčí ve mně podezření, že jen chtěli výrobci další odbytiště a aby se stát prohl. Nepopírám, že průběhy meningokokových nákaz jsou velice těžké až smrtelné, na druhou stranu ani očkování není bez rizika. Vždy je nutné zvážit riziko vs. benefit. Ruku na srdce… 3 úmrtí za rok. To je více úmrtí na silnicích a auta nezakážeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
21.7.20 08:43
@Trojlístek píše:
@Doctus proč je tedy tohle očkování tak vehementně doporučováno? Mají ho obě mé dcery. Ta straší měla velmi ošklivé vedlejší reakce, proto jsem u mladší zvažovala. Nakonec se mi velmi ulevilo, že jsem se rozhodla pro, protože občas nemám dobrý pocit z výsledků, které naše zdravotnictví vykazuje. Jde o selhávání jednotlivců u různých příhod, prostě mám občas pocit, že tohle by je třeba nenapadlo, pokud nemoc uhodí a jde doslova o minuty. Mají Nimenrix i Bexero a nepopírám, že jsem masírovaná reklamou.Mimo to mají povinná očkování. Straší má navíc TBC a klíšťovku, na klíšťovku je mladší ještě moc mladá a TBC u ní mám zatím obavy, protože je taková vzteklá, vzdorná a dost u ní pracuje nervový systém (mám z toho respekt, aby se něco nerozjelo, zatím to vypadá na ADHD). Mají i zloutenku A, starší má Synflorix, mladší má Prevenar 13 (ten se u nás i osvědčil, přestaly záněty uší, bohužel u straší Synflorix takto nezafungoval). U straší budu příští rok zvažovat neštovice, bude mít 10 let a stále je neprodělala ani skrytě. Momentálně jsem ráda za všechna očkování, pro která jsme se rozhodli. Nedávali jsme Rotaviry. Mladší navštěvuje sem tam jesle, jsem taková i klidnější, menigokoka se velmi obávám, je jedno kolik je případů, důležité pro mě je, co to na lidech zanechá.

Jakou reakci měla dcerka na očkování meningokoka? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
21.7.20 08:44
@Doctus píše:
Na rotaviry bych se vykašlal. Tzv. gastroenteritid je spousta, původci bakterie i viry (v některých případech i jiné skupiny), klíčové je zamezit dehydrataci, někdy to holt bez hospitalizace nejde.@Trojlístek
No já ho nedoporučuju. :mrgreen: Klíčí ve mně podezření, že jen chtěli výrobci další odbytiště a aby se stát prohl. Nepopírám, že průběhy meningokokových nákaz jsou velice těžké až smrtelné, na druhou stranu ani očkování není bez rizika. Vždy je nutné zvážit riziko vs. benefit. Ruku na srdce… 3 úmrtí za rok. To je více úmrtí na silnicích a auta nezakážeme.

Děkuji, můžu ještě dotaz ohledně rizika očkování proti meningokovi? Nikde jsem nic nevycetla. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
21.7.20 09:43

@janickaIII
Každé očkování je zásahem do imunitního systému a mělo by se v odůvodněných případech (nepovinná očkování) zvažovat.

Očkování proti meningokovi je spojeno se zvýšeným výskytem horečnatých epizod po očkování, další potenciální nežádoucí účinky po očkování jsou v příbalovém letáku (ano, vím, tento dokument někdy raději nečíst). Pak je lékař v poměrně nezáviděníhodné situaci, kdy očkování, které tak vychvaloval, neproběhlo zrovna hladce. Je nutné k tomu přistupovat s určitým respektem, že to není jen tabletka vitamínu C.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10960
21.7.20 10:09
@janickaIII píše:
Jakou reakci měla dcerka na očkování meningokoka? Děkuji.

Měla velmi bolestivé místo vpichu. Obrovský otok. Modrák jak prase. 14 dní se nemohla postavit na nohu, z toho týden jsme ji všude nosili, další týden tu nohu za sebou doslova tahala. Vše způsobeno velmi bolestivým otokem. Druhá dávka proběhla mírněji. Ale ona všeobecně hůře snáší očkování. Ale třeba Nimenrix proběhl úplně v klidu. Mohla být třeba z něčeho tenkrát oslabená a u očkování se i dost bránila, takže to taky mohli hrát svou roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
21.7.20 10:19
@Trojlístek píše:
Měla velmi bolestivé místo vpichu. Obrovský otok. Modrák jak prase. 14 dní se nemohla postavit na nohu, z toho týden jsme ji všude nosili, další týden tu nohu za sebou doslova tahala. Vše způsobeno velmi bolestivým otokem. Druhá dávka proběhla mírněji. Ale ona všeobecně hůře snáší očkování. Ale třeba Nimenrix proběhl úplně v klidu. Mohla být třeba z něčeho tenkrát oslabená a u očkování se i dost bránila, takže to taky mohli hrát svou roli.

Ok, děkuji. :,( :kytka: a poslední dotaz, tohle očkování se aplikuje do spodní části těla? (Že měla nehybnou nohu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí