Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat a zároveň poprosit o radu ☺️ Mám malé miminko, bude mít teď tři měsíce a máme se jít nechat očkovat. Samozřejmě necháme očkovat povinné ale co dál? Když jsem si hledala co se nechává očkovat a s čím to souvisí tak bych mu nejraději dala všechno ????????♀️ Ale zase ho nechci tak moc zatěžovat… poradíte nám prosím co nechat a co ne?
Mockrát děkujeme ☺️ Nechci totiž nic podcenit!
Nikdo ti nemůže říct proti čemu máš naočkovat vlastní dítě. Můžu jen říct, že mi máme kromě povinných ještě prevenar proti pneumokokům a jak budou malé dva tak budem očkovat ještě proti meningokokům. Víc zatím ne. Ale rozhodnout se musíš ty a než se k něčemu rozhodneš tak si to určitě poctivě nastuduj nebo poraď s vaším pediatrem pokud mu důvěřuješ.
@Tejami to ano, ale ráda si přečtu názory jiných, zkušenějších ☺️️
@Evulenka01 navíc jsem dala Prevenar a před nástupem do školky chci určitě ještě nechat naočkovat meningokoky a klíšťata ![]()
Dcera má zatím navíc pneumokoka a meningokoka. Rotaviry jsme nedávali.
Navíc jsme dávali co popisují holky výše, a před školkou jsme nechali ještě žloutenku A, klíšťovku celá rodina
Syn 4 roky.Ma Synflorix, meningokoky a klistovku a samozřejmě vše povinné. Casem nechám i zloutenku.
Ono méně je někdy více.
Určitě povinná očkování, z nepovinných bych se přikláněl k očkování proti pneumokokovi (preferenčně Prevenar 13). Pokud je dotyčný magnetem na klíšťata, tak proti klíšťové meningoencefalitidě. Proti meningokokovi bych to velmi zvažoval (risk vs. benefit). Proti viru varicella-zoster pak u těch, kteří řekněme do 10-13 let plané neštovice neprodělali.
Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:24
Jelikož měla dcera hnusný reakce, tak má jen povinné a syn bude mít taky jen povinné…
Dcera 10 měsíců - má naockovanou hexa vakcínu, rotaviry, pneumokoka a meningokoka. Do budoucna ještě plánuji tuberkulózu, papilomavirus a žloutenku. Pro mě radši jeden den teplota, než se potom potýkat s některou hnusnou nemoci. ![]()
Naše děti mají Rotaviry, pneumokoka, hexu, MMR s neštovicemi a syn Meningokoka C. Na žádné z nich neměli žádné bouřlivé reakce, nanejvýš průjem nebo zvýšenou teplotu. V budoucnu zvažuji ještě proti encefalitidě, možná TBC
Doporučuji mrknout na fb na skupinku “Informovane ockovani a muže se hodit” ![]()
Jedno dítě má navíc jen pneumokoky, druhé toto plus klíšťovka, třetí pneumokoky, ale ne klíšťovku, ale zato má B meningitidu, C bude následovat, až doočkujeme to B. Rotaviry nemá nikdo, žloutenku typu A taky nikdo.
@Doctus píše:
Ono méně je někdy více.Určitě povinná očkování, z nepovinných bych se přikláněl k očkování proti pneumokokovi (preferenčně Prevenar 13). Pokud je dotyčný magnetem na klíšťata, tak proti klíšťové meningoencefalitidě. Proti meningokokovi bych to velmi zvažoval (risk vs. benefit). Proti viru varicella-zoster pak u těch, kteří řekněme do 10-13 let plané neštovice neprodělali.
Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:24
Můžu se zeptat, proč bys velmi zvažovala očkování proti meningokovi? Děkuji.