Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
V příbalovém letáku je, že je škodlivý v těhotenství takže bych ho určitě nebrala a ať ti doktorka najde náhradu co lze brát v těhotenství.
„Léčba přípravkem Concor COR může poškodit plod nebo novorozence“. To říká příbalový leták. Měla by existovat vhodnější náhrada ze skupiny beta-blokátorů, třeba Egilok se dá užívat hypoteticky v pozdějším stadiu těhotenství atd., ale to musíš řešit s praktickou lékařkou. Možná bych to i konzultovala v nějaké kardio poradně, tobě jde o hodně - tvé zdraví i zdraví tvého dítěte. Obvodní jde primárně o tvé zdraví, proto říká co říká, gynekolog/porodník zase hájí na prvním místě zájem plodu, tzn. vyhýbat se všemu škodlivému, i potenciálně. To máš to samé jako s psychiatrickými léky - mnoho budoucích maminek bez nich nefunguje, bývá u nich psáno, že v těhotenství se užívají pouze pokud přínos pro matku převáží škodlivost pro plod/dítě. Víš co? Ty jsi jediná, kdo je za tvé dítě nejvíc zodpovědný, a rozhodni se na základě relevantních informací, nedej na jeden názor.
Ahojte,
Mám na Vás dotaz ohledně užívání Concoru 2,5 mg v těhotenství. Jsem v 5tt a gynekolog mi sdělil, že bych neměla užívat nic, kdežto obvodní lékařka má názor, že je Concor neškodný. Je zde, prosím, někdo, kdo Concor užíval během celého těhotenství a vše bylo v pořádku? Jen doplním, že Concor užívám na palpitace, jsem hodně úzkostná. Obvodní lékařka mi řekla, že ho můžu zkusit vysadit, ale že pokud mi to nebude dělat dobře, mám jej v klidu nadále brát. Dva dny po sobě jsem si jej zkusila nedat, ale pokaždé se dostavily nesnesitelné palpitace. Na Holtera mě už podruhé posílat nechce, protože tvrdí, že se na něm určitě nic jiného už neukáže. Dočetla jsem se o riziku škodlivosti Concoru na plod a jsem z toho mírně rozhozená. Zároveň vím, že to bez něj asi nedám.