Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mám dotaz. Nemáte někdo zkušenost s cyklosedačkou pro „velké“ dítě? Máme Hamax sleepy, a teď řeším úsporu času při rozvážení dětí do školek a škol. Situace je taková, že Nejstaršího syna vypravím do školy, v 7:00 můžu dát nejmladšího syna do miniškolky a vlak do práce mi jede 7:25 a tak mám jen 25 minut na převezení dcery do školky. Pěšky to nestíháme, napadlo mě vozit jí v té sedačce a kolo pak nechat na nádraží v cyklověži. Na sedačce píšou že je do 22 kilo, dcera má max 17 (před půl rokem měla 14kg), tak mě zajímá, jestli někdo takhle velké dítě vozíte a jaké s tím máte zkušenosti? Díky
No nas ma 20, to uz bych neriskovala. Ale pokud si vzpominam, tak byl s nim manzel nekdy kolem trech a pul, to mel tak tech 18. Nejaka pani ho na kole zastavila, ze prej jsou sedacky do 15 ti kilo a ze jestli ksou ok:):) no a byli takze asi proc ne?
@Alyss1 Jsem právě nahlodaná, jako myslím, že když napíšou, že je to do 22kg, musí to být testováno i s mnohem víc kilama, jako pro jistotu myslím. Tak snad by 18 mělo být v pohodě. Není tam žádný terén, je to normálně přes město cca 1km.
Manzel vezme obcas čtyřletou (max 16kg) do cyklosedacky (do.20kg) a neprijde mi, ze by v tom byl problem ![]()
Taky vozím druhorozenou občas na kole v sedačce. A to jí bude v lednu 5, máme sedačku do 21 kg, dítko má 18,5kg. Ta manipulace s kolem je teda hrozná - má tendence se jako překlápět do zadu, ale jízda je OK. Ale je to jen na občasný převoz. Jinak jezdí sama na kole, ale když spěchám a nechci riskovat, že mi na silnici vletí pod auto, tak prostě nacvaknu sedačku a jedeme…
Příspěvek upraven 12.09.17 v 10:50
Já bych teda nejdřív odvedla dceru školky, pak syna do školičky a pak šla v klídku na nádraží. V zimě s ní stejně na kole jezdit nebudeš.
Kluka jsem vozila na kole do těch 3-4 let a to už něco vážil. Kolem 17kg určitě. Jezdívali jsme na výlety i do školky.
Ale ja vážím 50kg, takže to pak už začínal být pro me problém. Rozjížděni/zastavování, nedej bože když se v te sedačce mlel. Přece jenom už to byl solidní náklad.
Za špatného počasí (mokro), bych nejela. Bála bych se, ze to bude klouzat a spadneme.
Ty předpokládám, ze to chceš takhle dělat každý pracovní den.. bude podzim, hnusne, pršet..
Co třeba dat malé kolobezku? Tím to urychlíte. Nebo nějaké golfky?
@Pypule Čtyřletou už nevozíme… sice se váhově pořád v pohodě vejde, ale už má dlouhý nohy, překáží jezdci, je těžká a hůř se s ní drží rovnováha.
Na krátkou trasu by to asi problém nebyl, ale jak to chceš dělat v zimě nebo když bude pršet?
Nemůže jezdit na kole sama?
jako ta manipulaci s kolem a takovou váhou to je teda hruza..stačí se trošku naklonit a celé kolo jde dolů..neriskovala bych to, i když se do sedačky určitě ještě vleze..
a jak to budeš dělat v zimě? to bych neriskovala už vůbec. ![]()
Jak stará je syn? nemůže se vypravit sám ( a ty bys vyjela dřív a odvedla obě děti do školky? )
nebo jestli je mladší tak vím že některé školky otevírají už třeba v 6.30,kdy se dávají děti do družiny a pak se rozchází do tříd.. ![]()
@Pypule Verim, ze to pujde. V nedeli, po obede, dat si dve az tri hodinky na kole s ditetem, proc ne. Ale rano, ve spechu (25 min, pokud nejsou skolky a nadrazi u sebe neni opravdu moc), v zime, za tmy, v mokru… To je akorat o nejaky uraz vas obou. Pokud by jsi to zvladla pesky a jde jen o to, ze by se ti dite couralo, tak bych ho dala bez rozpaku do golfek. Pokud potrebujes urchylit i sebe, tak bud cyklovozik, ale ten asi nedas do cykloveze a nebo nejake levnejsi auto, co nechas u nadrazi.
@Pypule my mame siestu a dcera ma 19kg, a neprijde mi, ze by se ji mohlo neco stát.
Nebylo by lepsi, aby ona jela na kole, a nechavat ho ve školce? Zalezi, co bude vyhovovat vic…
@Pypule Manžel (je teda muší váha) jezdí s 15 kg metrovým čtyřleťákem. Už se mu hůř manévruje, do nějakého stoupáku už to chce fakt kondičku. Já jezdím s dvuletou 11 kg a s klukem už bych se bála. Dost by záviselo jakým „terénem“ bych s tím dítětem měla jet.
Nešlo by přesun zrychlit tím, že by dítě jelo na kole nebo na odrážedle?
Já teda muší váha nejsem, tak myslím, že bych to zvládla v pohodě. Na kole jezdíme často, i v zimě v dešti, takže to bych jako problém taky neviděla, terén to není žádný. Dneska dcera jela na odrážedle a zrychlení to není bohužel. A jak tu někdo psal, nedovedu si představit dát nejřív dceru a pak až nejmladšího syna protože miniškolku máme v baráku, dcery školka je trochu dál od nádraží, takže bych děti musela budit o hodinu dřív, abych stihla jet s oběma do školky, pak se vrátit domů a pak zase tu celou štreku na nádraží, to mi nepřijde moc fajn. Jde mi prostě o to, jestli to zvládne ta sedačka, když píšou do 22kg.
Jo a vozík máme, na dvě děti a ten nemám na nádraží kam dát, a na levněší auto teda bohužel nemáme.