Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jsem už zoufalá - na dceru šíleně lezou klíšťata. Skoro každý den jí teď vyndám 1-2, další dvě klidně najdu ještě lezoucí. Bydlíme na vsi, dům se zahradou, máme tam všichni pohyb na stejných místech, ale na ni lezou jak šílení. Na muže vůbec, na mě taky více. Stříkám repelentem, snažím se, aby ničím „nevoněla“, ale nepomáhá. Jediná změna je, že máme novou trampolínu a tam se vždy zpotí - jestli je tak moc nevábí pak to zpocené tělo?
Vyloženě vysokou trávu nemáme, v místech kde se pohybujeme, pravidelně udržujeme, ale je pravda, že tam jsou místa, kde by se mohlo klíšťatům dařit, ale tam zase vyloženě nechodíme.
Nemáte nějaký tip, jak těm mrchám dceru „znechutit“? Díky ![]()
Pro tyto účely se vyrábí speciální b komplex repelent (tak se fakt jmenuje). A je i ve verzi pro deti
Stačí se zeptat v lékárně, v Benu ho mají vždycky a nebo rádi objednaji. ![]()
Ještě mě napada, že jsou repelentní náramky s přírodními látkami, které je odpuzují. Dcerka ho na škole v přírodě měla a klíště nechytili ani jedno
A nebo sehnat tea tree olej a kapnout na kotník a za ouška.
No tím, že se potí tak pak víc láká klíšťata i komáry, protože pak víc cítí její pach.
Upřímně, znám to z vlastni zkusenosti. Jednou jsem si z procházky do lesa přinesla klíšťat 15, 9 přisátých a 6 ještě lezlo. Je to zatím můj rekord. Od té doby bez repelentu nepáchnu ani na zahradu.
Osvědčil se mi repelent Predátor (je i ve verzi pro děti) do extrémních podmínek. Pak náramky (telefonní dráty) dávám ruka a protilehlá noha. Případně ještě do vlasů. V kabelce nosím rollon teetre, kdybych něco z předešlého zapomněla. To se pak pomatlám skoro celá. Plus na léto zvyšuji příjem vitamínu B.
Je to opruz, ale s prevencí jsem se dostala na 3 až 4 klíšťata za sezónu.
My meli to stejné. Ze ctyřleťáka jsme pořád vytahovali klistata. Sekacka jezdi co 2 dny, takze trava nizka. I tak. Postrikali jsme doma travnik, a je klid. Naramek ma taky, becko taky… ![]()
Trochu to nechapem, sme na okraji, ale nikdy som sa nestretol s tym ze v pravidelne kosenom travniku by sme mali kliestov. Staci ze prejdem 2m do travy a tam uz su, ale v pokosenom travniku som ich nikdy nenasiel.
Repelenty atd bolo zmienene, ale zamyslel by som sa ci dcera nechodi niekam kam ostatny nie. Nechodi sa hravat napriklad niekde na okraj pozemku kde je vysoka trava?
Nechodi do skoly/obchodu/na prechadzku skratkou cez travu?
@IcePlanet7 I v posekaném trávníku jsou klíšťata. Přinesla jsem si takto nejedno klíště. Jsou menší, ale jsou. Pokud jim extra voní, pak si ji najdou. Zvlášť, pokud je třeba vedlejší pozemek nesekaný. Nebo si na tu trávu třeba sedne.
@KeckaJ to ma prekvapuje, potom ciste pre rozsirenie obzorov by ma zaujimalo cim @ExHanča.v postrekovala travnik? Mozno to v buducnosti budeme potrebovat.
@IcePlanet7 píše:
@KeckaJ to ma prekvapuje, potom ciste pre rozsirenie obzorov by ma zaujimalo cim @ExHanča.v postrekovala travnik? Mozno to v buducnosti budeme potrebovat.
Existuje nějaký postřik, ale mám pocit, že se musí pravidelně opakovat, protože časem tam ty klíšťata zase nalezou. Ale třeba se pletu a v tom případě mě to taky zajímá.
@xxkami píše:
Ahoj, jsem už zoufalá - na dceru šíleně lezou klíšťata. Skoro každý den jí teď vyndám 1-2, další dvě klidně najdu ještě lezoucí. Bydlíme na vsi, dům se zahradou, máme tam všichni pohyb na stejných místech, ale na ni lezou jak šílení. Na muže vůbec, na mě taky více. Stříkám repelentem, snažím se, aby ničím „nevoněla“, ale nepomáhá. Jediná změna je, že máme novou trampolínu a tam se vždy zpotí - jestli je tak moc nevábí pak to zpocené tělo?
Vyloženě vysokou trávu nemáme, v místech kde se pohybujeme, pravidelně udržujeme, ale je pravda, že tam jsou místa, kde by se mohlo klíšťatům dařit, ale tam zase vyloženě nechodíme.
Nemáte nějaký tip, jak těm mrchám dceru „znechutit“? Díky
To je ma mama, chytne kliste kdekoliv i v jake koliv rocni dobe. Vrchol bylo kliste v u noru na hrbitove v lese, mela puncochace, tluste ponozky a kliste na lytku..jednou jich z lesa prinesla asi 20..jen chodila po houbach, dlouhe kalhoty, dlouhy rukav, cepice. Tata si tam sednul pod strom a nechytl nic, nikdy zadne nechytl. Mama ho ma jen strci nohu na travnik..ja tuk tuk snad nikdy zadne.