Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, dceři se cca před 3 týdny udělala malá boulicka na víčku. Před 14cti dny jsme byli na očním a dala nám mastičku Maxitrol, že máme 14 dni mazat. Ale boulicka tam stale je. Nemáte někdo s něčím podobným zkušenosti? Případně za jak dlouho boulicka zmizela? Na bolest si nestěžuje.
Naše dcerka to měla taky, je to buď ječné zrno, nebo vlčí zrno. Můj odhad je, že ve Vašem případě spíše to vlčí. Na očním mi řekli, že se to řeší operativně v případě, že ti naroste do velkých rozměrů, až to začne utlačovat oko. Ale v našem případě nám řekli, že to bylo malé a že se to časem vstřebá samo. A opravdu se to vstřebalo během 1-2 let samo.
Mela jsem 2× na spodnim vicku. Ocni mi rekl, ze je to zapouzdrene jecne zrno. Pokazde se mi udelalo v obdobi pylove alergie ( nevim jestli ma souvislost) v obouch pripadech nezmizelo, narostlo az mi zacalo prekazet ve videni. Bylo potreba je odstranit chirurgicky pod lokalni anestezii, bylo to docela rychle a nebolelo to ani po zakroku.
Měla jsem asi 3×, z toho dvakrát se to samo vstřebalo, jednou jsem musela jít na chirurgické odstranění.
@Veruska91 dceři se udělalo asi už 3×. Dcera to tedy měla více červené a pokaždé jsem dostala od oční kapky a mast a do týdne bylo po zrnu a vždycky mi říkala, že když se do 14 dní nevstřebá samo, máme přijít pro kapky.
To je ječné, nebo vlčí zrno.
Já měl ječné, udělalo se mi potom, co tu byl saharský písek. Taky jsem měl Maxitrol. Zároveň jsem to nahříval a masíroval na doporučení lékaře. Po 14 dnech zmizelo začervenání, ale bulka se sice zmenšila, nicméně nezmizela. Masíroval jsem dál, ani ne denně, spíš jednou za čas. Je to skoro půl roku co to občas zahřeju, ale už to mám skoro pryč.
Na nahřívání používám takové ty gelové polštářky, co se většinou používají vychlazené z lednice, ale taky se některé dají dát do mikrovlnky, přes to pak kapesník a na 10 minut na tu bouličku. Co říkal doktor, teplo rozpuští ten hnis a pak se to musí masírovat, aby to vyšlo ven, jinak chyrirgický zákrok.