Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Proč odstraňovat tak malý polyp? co ti k tomu lékař řekl za důvod?
Mám dva, jeden má dva centimetry. Včera jsem byla na prevenci, lékařka je jen zkontrolovala, zeptala se jestli mám nějaké problémy a tím se to uzavřelo. O nějaké operaci ani slovo. Chtěla bych od lékaře vysvětlení, proč nutí k operaci, která je nejspíš zbytečná.
@Anonymní píše: Více
no tak až bude dělat potíže, tak se odstraní, ne? ![]()
On můj gyndar i operuje takže si asi shání „kšeft“.
Fakt se mi na operaci nechce, pro mě to znamená neschopenku protože dělám těžší práci Asi by bylo něco jinýho kdybych měla bolesti, nebo zkrátka nějaký problémy, ale takhle fakt nevidím duvod, tak jsem se chtěla poradit.
to je úplně rozumné
, proč řezat něco, co nedělá problémy ![]()
Je zvláštní, že tak malý polyp v celkové anestezii, možná by na jiném pracovišti stacilo částečné znecitlivění. Provádí se to hysteroskopicky. Nejspíš chce lékař mít jistotu, že polyp je nezhoubný - ultrazvukem to nepozná, takže naprosto standardní postup. A řešit, až bude dělat problémy?
Vždyť by mohlo být pozdě. To už je na každém, jakou cestu si zvolí. Jen tak by to gynekolog nedoporučoval, řídila bych se jeho radami.
@Catalinn
Ano, četla jsem že někde to dělají bez narkózy, můj doktor mě ale chce operovat sám.
Zašla bych být Tebou někam jinam nezávazně na konzultaci. Nebo to prober přímo s ním, narkóza = další zbytečná rizika.
Nechala bych si ho odstranit, ale hledala bych pracoviště, kde to udělají co nejméně invazivně. bohužel jsem se v rodině setkala s chybnou diagnózou, že něco není zhoubné a není třeba to řezat, a pak najednou jejda, ehm… takže jsem pro to cokoliv, co na těle nemá být, tak řezat co nejdřív
Proc? Aby vyloucil zda to neni zhoubne. Mne gyndar nasel 6mm zvysenou sliznici, pry polyp, ale radeji hysteroskopie a bylo to zhoubne. Gyndar to vubec nemohl poznat, jeste ze me tam poslal. Nyni uz mam po hysteroktomii i s vajecniky a bylo to uz v poradku.
@Anonymní píše: VíceŠla bych na to odstranění též jsem byla a nic to není - ono jde o to že i když nic nedělá tak nikdo neví zda je polyp ok nebo zda🤣 může bejt nebezpeční zákrok je na 20-30min pak 6 neděli
Ja teda mam zkusenost od mamky, loni v zari byla taky na odstraneni polypu…bylo to par mm, ale gyndarka rikala ze je lepsi radsi to vyndat. Mamka nastoupila rano asi na 8hodinu do nemocnice, zakrok asi 15minut narkoze a v 13h jsem ji uz vyzvedavala😊
Rikala, ze to bylo uplne nic a brnkacka, hodne polypu muze mit casem i zhoubny potencial…Zkuste najit pracoviste kde Vam to vyndaji pod oblbovackou ale myslim ze nejaka slaba narkoza asi taky nijak neublizi…Mamka 65let a zvladla to bez problemu😊
Při preventivní prohlídce asi před pěti lety mi můj gyndar objevil děložní polyp o velikosti asi 5 mm. Nic mi nedělá, nezpůsobuje vůbec žádný potíže, ani se nezvětšuje zkrátka nic. Teď na mě ale doktor začal tlačit ať si ho nechám odstranit, prý jen malý zákrok v celkové anestezii. Takže jsem v rozpacích, bojím se že jak jsem do teď žádný potíže neměla, abych je po tom zakroku nezačala mít. Je mi 48, těhotenství už rozhodne neplánujíu.
Tak co teď, jít na operaci, nebo nejít?