Depky ze školy

12
17.4.24 21:15

Depky ze školy

Ahoj, vím, že toto se týká něčeho jiného, ale vždy když jsem něco hledala na internetu, zde vždy někdo dal dobrou radu od fajn žen, tak chci taky zde zkusit štěstí.

Vždy jsem byla taková citlivější, nejsem uplakánek, ale věci mě snadno rozesmutní.
Studuju VŠ teď dodělávám bakalářskou práci, odevzdáváme ji na konci května (jsem na technické škole není to klasická psaná práce) a v posledních několika dnech mě chytají hrozné depky. Na práci máme 3 měsíce a já první měsíc udělala s klidem 60% práce jako nic a tento měsíc se jen točím v kruhu, nejde mi se do toho pustit, jakmile otevřu počítač tak mám úzkost. Cokoliv donesu nového na konzultace tak dostanu vynadáno, že je to špatně a celý měsíc dokola dělám tech stejných 10% furt znova a znova, ucitel mi rekl, že takhle spatne ro u nikoho nevidel jeste nikdy a ze je ze me zklamany a boji se jestli to vubec zvladnu. Vždy jsem vše zvládla, jsem dříč a jsem šikovná, ale tyhle slova mi řekl už nekolikrát a mně je zle, když vůbec jedu do školy. Ani nebrečím, jen celé dny ležím v posteli hrozně unavená a zničená a pokaždé když začnu něco dělat do školy, tak z toho mám úzkost a pocit, že je to zbytečné, protože to stejně bude zase špatně.

Do toho mě v lednu vyhodili z 1/2 mých prací protože ta firma ukončila činnost a v březnu mě vyhodili ze druhé za nadbytečnost. Práci jsem si okamžitě našla novou. Do toho jsme se s přítelem v březnu museli i přestěhovat do sice nového hezčího bytu ale s mým výpadkem platu to bylo docela nepříjemné, jsme oba pracující studenti.

Vím, že se do té bakalářky nakonec zase dostanu a zvládnu to, ale prosím nemáte někdo nějaké rady jak se vykopat z postele, jak si zlepšit alespoň trochu náladu. Nebo třeba jen nějaké cenné zkušenosti, jak jste něco takového zvládly vy?

Mě obor, který studuju baví i ta práce mě baví a i lidi v oboru jsou přesně jako já, ale do školy jsem nastoupila v covidu, nemám ve škole skoro žádné kamarády a já jsem extrovert a hodně mě to mrzí, že jsem rok a půl studia strávila v “karanténě” a nebyla schopna se s nikým spřátelit. Taky je to hodně mužskej obor, takže profesoři se s námi “holčinami” moc nepářou. Vyslechla jsem si spoustu z nich hodně hnusných slov na mou osobu od 70+ (starých) mužů v oboru a teď se to na mě všechno sesypalo a mám z toho světabol.

Omlouvám se, že je to tak dlouhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2902
17.4.24 23:17

No, co na to říct? Prostě se to na tebe všechno sesypalo. Máš citlivou povahu, jsi zodpovědná, tak si to všechno moc bereš k srdci. A nedělá ti to dobře. Zkus se na to kouknout z toho lepšího úhlu. Stěhování máš za sebou, práci sis našla novou, tak tyhle položky můžeš pustit z hlavy. Bakalářku jsi přesvědčena, že napíšeš a obhájíš, tak to je také v pohodě. Navíc děláš obor, který tě baví, což je velké plus. Možná tě chce ten tvůj konzultant vyprovokovat k lepšímu výsledku, tak ti to pořád vrací. A od toho je konzultant, tak to s ním prober, jak by si to představoval. A na dědky nic nedej, vidí mladou holku, tak si potřebují asi rýpnout. Pořád se ještě najdou takoví, co si myslí, že holka patří do kuchyně :D.
A jinak máš čas na sebe? Na nějaký relax, koníčky, cvičení? Jíš dostatečně? Neodbýváš se bagetou a čínskou polévkou? To je také důležité, aby ti nechyběly vitamíny. Spíš dostatečně, neučíš se do noci?
Uvidíš, že je to jen přechodné období. Zase bude líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
17.4.24 23:17

Ahoj, nic si z toho nedělej, život občas není procházka růžovým sadem a když už, tak se to většinou sejde… mohla bych vyprávět. Pomohla mi příroda, les, zeleň, ideálně na procházce v lese pořádně zmoknout, pozorovat stromy, v klidu přemýšlet o životě, co chci, co nechci, co je důležité, co ne, co si můžu z kritiky ostatních vzít pozitivního, popřemýšlet, jestli na tom když se odpoutám od emocí, přestanu to brát osobně a odfiltruju způsob sdělení jako že mě chce kritikou někdo zašlapat do země, co je ta informace co je špatně a co s tím můžu udělat. Přišla jsem časem a praxí na to, že s holkama se profesoři nepářou právě proto, že pak v práci v mužském kolektivu se prosadit a někam to dotáhnout není nic pro křehké květinky. Pomohl mi sport, soustředit se na sebe, sledovat zlepšování, ono se na darmo neříká těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Když mi chyběli lidi, šla jsem mezi lidi, na nějakou akci, nebo jen posedět ve frekventovaném parku, dát se do řeči se starší paní, probrat co mě trápí s přítelem pokud aspoň trochu naslouchá, dojít si na dortík a kávičku, nechat na sebe svítit sluníčko, pozorovat mraky. Přečíst si nějakou válečnou nebo historickou knihu, zažrat se do silných příběhů, klidně i film, nebo co Tě baví a prostě se odreagovat od starostí. Někomu pomůže z depky uklízení, nebo si nějak vylepšit bydlení, někomu pomáhá kadeřník, kosmetika, masáž, dobré jídlo. Každopádně ať je Ti líp a kdyby sis sama s depkou neporadila, dneska není ostuda se obrátit na odborníky a probrat svoje problémy s někým, kdo Ti může účinně a hlavně včas pomoct. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 07:40
@Buba mara píše: Více

Ahoj, děkuju za zprávu.

Ono právě během těch těžkých chvilek jsem se držela pohromadě, protože byla třeba to řešit, tak jsem jela na automat a šup tohle šup tamto s takovým odstupem. A jak to už je a teď už zbývá jen ta bc, tak najednou jsem to vše dostala jako bumerang.

Toto mi řeklo hodně lidí, ale já jako vím, že mám někde nějaké mezery nějaké neznalosti, které se potřebuju prostě doučit praxí. A když mi tohle opakuje stále dokola tak už nevím, kde začíná moje “ok těhle 10% se musím doučit k těm 90% co umím” a kde končí “tohle je dalších 10% co neumím…”

Jinak spánek je na nic, mám noční můry, budím se a nemohu usnusnout. Na druhou stranu mým koníčkem je vaření a kord, když je mi ouvej tak o to víc vařím - uklidňuje mě to, takže stravu mám víc vyváženou než kdokoliv v mém okolí teď. Ale jinak nemám čas na nic. Od rána do večera buď dělám školu, nebo prokrastinuju vedle počítače. Najdu si tak 3× tydne 30 min na powerjogu a to je vše, coz je fajn, ale jsme zvykla chodit 3× tydne na 1-2h do fitka a to teď nestíhám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 07:48
@X_Cassiopea píše: Více

Děkuju moc za tady. Tu přírodu bych mohla zkusit. O víkendu jedu k našim, tak bych mohla vzít psa někam, on mi taky vždy malinko zlepší náladu.

Přítel mě naslouchá, ale on je hrozné Sluníčko, on tomu nerozumí. On se mi snaží pomoct, ale je to jakobych se o depkách bavila s malým dítětem. Je hodnej, ale on ví, že to stejně zvládnu a že se z toho stejně dostanu tak “proč jsem teď smutná?” A já nevím.

A krom powerjogy 3× tydne na 30 min a vaření nemám na nic čas bohuzel. Obcas si pustim nejaky podcast, ale s moji skolou mam pocit, ze mi podcast uz uplne prehlcuje mozek jak toho mmam hodne do skoly, a to samé i knihy, ty taky jsem teď vynechala jinak bych se zbláznila. Ale zkusím tu přírodu, snad to trochu pomůže, děkuju moc.

Já chodím k odborníkovi, ale kvůli fóbiím, které se neskutečně zlepšily, ale ty sezení mi přijdou velmi racionální, což na ty fóbie oprvadu potřebuju, proto jsem se z nich už i téměř dostala. Ale teď spíš se mi hodí nějaké rady od lidí, co si tím taky prošli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11877
18.4.24 11:17

@Ester0 zkoušela jsi něco na zlepšení spánku? Kvalitní spánek by ti mohl hodně pomoct. Mně a mému 17letému synovi hodně pomáhá Melatonin Forte s hořčíkem. Někdo si chválí Persen, nám moc nezabírá. Nebo různé čaje, bylinky…
Taky relaxace, dechová cvičení.

S prokrastinací mi pomáhá technika zvaná porcování slona. Rozdělit si velký úkol na menší části a ty postupně plnit. Můžeš si k tomu něco najít, na internetu je to popsané podrobněji.
A taky když se mi do něčeho hodně nechce, dám si minutku na 20 minut a donutím se nějakou činnost dělat těch 20 minut. Většinou tím překonám ten prvotní odpor a pokračuju v práci. A i když ne, mám aspoň další kousek hotový… no a já jdu dělat něco do práce a přestanu tady dělat chytrou a prokrastinovat na emiminu. :mrgreen:
K tomu ostatnímu už ti tu holky psaly. Procházka v přírodě je určitě super. Ideálně častěji, klidně každý den třeba jen na půl hodiny do parku a potom o víkendu něco delšího. To by mohlo pomoct i na ten spánek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2370
18.4.24 11:31

Na VS byste měli mít bezplatnou poradnu pro studenty včetně psychologa.
Je to speciálně pro studenty…to by mohlo být dobré si s někým promluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 11:45
@Titty píše: Více

No na spánek piju bylinkové čaje a nějaké bylinkové vitamíny, je to malinko lepší, ale stejně se až tak moc nevyspím. Taky jak jsem ve stresu, tak spím jako kočka, cokoliv mě vytrhne ze spánku, sice hned potom usnu, ale vzbudím se několikrát, že se jako leknu (zaplo se topení, zafoukal hlasitý vítr…). Mohla bych zkusit ty přípravky, co jste posílala, možná vy to mohlo pomoct.

To porcování slona dělám, ale vždy je to takové, že si řeknu “udělám tenhle kousek to bude tak na půlhodinky” ale nakonec mi to trvá hodinu a půl a je to třeba část 1/5 a na ty ostatní už se nepustím prostě, protože si říkám, hm jestli mi to taky bude trvat tak dlouho, tak to ja za pul hodiny chtěla už dělat večeři nebi musím jít někam něco vyzvednout nebo tohle nebo tamto… Jako něco udělám, ale dřív jsem si k tomu sedla a ta stejná práce mi opavdu zabrala 30 minut a teď mi zabere 1,5 hodiny přitom u toho neprijrastinuji, ale prostě jsem pomalá.

Uvidím, dnes mám nejvíc stresovou konzultaci, tak až si to tam odsedím, vyslechnu kritiku a půjdu domů tak to snad bude lepší, ostatní části už jsou zase fajn. Naše bc má totiž 6 okruhů a ten co mě ubíjí a ukopává je jen jeden z nich, ty ostatní jsou fajn to je takové vyplňování úkolů a počítání podle vzorečků a to mě baví, takže už sbych to měla zasebou… pak ho na týden vynechám a dodělám těch 5 částí a potom zase měsíc se budu topit už jen v tom jednom.
Nejhorší je, že já začnu jednu část, zaseknu se na něčem, tak jdu na další a pak dělám třeba 4 najednou, jsme přehlcená zaseklá a potom prokrastinuju až do večera, kdy se k tomu dokopu tak v 9 večer na hodinu a udělám prd a jdu spát….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 11:47
@jejjej píše: Více

Ano máme, ale já chodím k jiné už přes rok, kde jak jsem psala řeším ty fóbie. Vystřídala jsem 3 před ní, které mi nevyhovovoaly a unavuje mě o tom mluvit pokaždé s novým odborníkem, který než se mi pokusí pomoct, tak se mě snaží pochopit nejdřív. A teď mám pocit, že by se mi hodily spíše babské rady a zkušenosti ostatních, jak prostě překonat tohle “smutné” obdbobí a prijrastinaci

Jinak děkuju za radu, máte pravdu, je to tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 11:52

Děkuji všem moc za rady, určitě je moc využiji! Jste moc zlatý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
18.4.24 11:52

Ahoj,

zkus napsat na Svět homeopatie, určitě ti pomůžou, jako mě (já měla psychické problemy).
Jestli ses zasekla na nějaké části, tak jí zkus zatím přeskočit a k tamté se potom vrátit. Nebo si dej na pár dní od toho úplný pokoj a jdi dělat něco, co tě baví a dlouho jsi to neudělala. Prostě vypadnout že stereotypu. Jestli je to ve vašich možnostech, tak na víkend někam odjet a myslet na něco jiného. Mě tohle vždycky pomůže.
Na učitele se vyprdni. On by tě měl podpořit, že to i tak zvládneš.

EDIT: je bych ještě doplnila, že vždycky si řekni, jak dlouho na tom budeš pracovat, nastav si budíka a pak opravdu skonči.

Příspěvek upraven 18.04.24 v 11:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 11:55
@ALIPELI píše: Více

No já mám pocit, že na vypadnutí ze stereotypu čas nemám, ale jelikož mám čas na prokrastinaci, tak bych to mohla zkusit pokud by mi to pomohlo potom méně prokrastinovat.

Neznám svět homeopatie, nevím co to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
18.4.24 11:56
@Ester0 píše: Více

Je to webová stránka o homeopatii (přírodní léčiva). Je tam kontakt na redakci a odpovídá doktorka. Popis jim svůj problém a oni ti poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.4.24 11:58
@ALIPELI píše: Více

Aha super, děkuju moc za radu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2370
18.4.24 14:40

Určitě pravidelný pohyb, kdy se zpotis.
Moc dobře na psychiku a nervy.

Procházky jsou taky fajn ale je vhodné přidat něco sportovnější…treba rychlá chůze. V mozku se mění chemie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí