Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zajímá mě čistě ze zvědavosti, kdy vaše děti stály poprvé na lyžích a jestli je to baví? Jak často jezdíte a jak dlouho jim trvalo, než se jakžtakž naučily? A učili jste sami nebo je zapsaly do nějaké školičky? Co je lepší?
Jak takové školičky fungují? - jsou třeba lekce jednou týdně o víkendu (kdy se na hory dojíždí) nebo nějaký intenzivní kurz třeba na týdenní dovolené -kde by děti lyžovaly třeba dvě hoďky dopoledne, pak oběd a odpoledne taky ![]()
Chodila jsem do takové školičky, ale to už je dobře dvacet let zpátky
,tudíž fakt netuším, jak to funguje dnes
Je tam třeba nějaké věkové omezení?
Dáváte děti na lyžování, i když sami nelyžujete?
Učí se děti i na běžky, nejenom na sjezdovky?
Popř. nějaké tipy na hezkou dovolenou v zimě s dětmi, kde se vám líbilo - Krušné hory, Šumava..
Uvažuju, že bych s dětmi takhle vyjela na týden na hory, starší by se učil, ale aby tam bylo i nějaké vyžití pro mě a mladší dítě, které ještě lyžovat nebude. Je to vůbec reálné - jezdí na hory v zimě někdo, kdo nelyžuje?
Známe hory jen v létě a docela ráda bych je ukázala dětem i v zimě - chudáci skoro už ani neví, jak vypadá sníh
![]()
Naší malé bude teď šest, vloni byla na jednodenním kurzu, protože dostala lyže pod stromeček, letos je přihlášená do lyžařské školičky. Bude absolvovat šest sobot a počítám, že po kurzu bude lyžovat lépe než já
Jezdit budou do Železné Rudy na Šumavě na Samoty.
Na běžky bych jí ráda postavila tak za dva tři roky, až bude schopná s námi urazit pár km.
Ahoj dcera tři a kousek s instuktorem, na mě kašlala, syn loni přesně tři roky v únoru a házel na to bobek.. Takže letos ve čtyřech druhy pokus…my máme v okolí svahy kde funguji instruktoři, individuální výcvik na hodinu…pak dcera jezdi se skolku jednou tydne( jezdili loni, letos ještě nebyl sníh, ale bude zase) ráno od skolky autubus, 2 hodiny lytůzovani s insrruktorem ve skupince, pak autobusem zpět di skolky…to melo největší efekt, dceru to prave bavi v tom kolektivu deti. Takze letos jedem na dovcu lyžařský kurz pro rodiče s dětmi…decka tam budou ve skupině 2 hodky lyžovat, plus pak nějaké aktivity, soutěže, sama jsem zvědavá…dost jsem to hledala, protože me deti prave mi nebaví ten individuální výcvik..
Ve 3 letech, začaly na laně. Manžel je učitel tělocviku, učil je sám.
Ve 4letech si je vzal na lyžák s prvňákama (takže děti o 3 roky starší), sjely sjezdovku, se kterou já mám problém (jsem věčný začátečník)
My kluka postavili nal yže kolem 4 a půl. Zaplatila jsem hodinovou lekci, abych zjsitila, jestli ho to bude bavit asi za 350 kč i s půjčením lyží a bot. Pak s ním byl můj taťka párkrát v Karlovicích, kde byl zase cca tu hodinu ve školiččce. Loni sníh nebyl u nás a nebylo času ho někam vyvézt. letos už dostal svoji výbavu a uvidíme, co bude se sněhem letos.
Ségra, ti zase odjeli na hory a malá byla ve školičce každá den po 3-4 hodinách a už další sezónu lyžovala s nima normálně na svahu.
My razíme v únoru do orlických, starší šestiletou dáme do školičky a my s manžou a dvacetiměsíční si budeme užívat bobování
, tedy jestli napadne nějaký sníh.
a my lyžovat nebudeme, bude to krásný týden oddychu ![]()
Ahojki, s dcerou jsme objevily kouzlo hor v jejích 6 letech. Jely jsme v rámci jarnich prazdnin na hory, já nelyžař, jí jsem půjčila lyže, s tím, že ji dám na hodku k instuktorovi, když jí to nepůjde, tak lyže vrátíme a strávíme ten týden jinak. Byly to hory, kde nebyla školička jako taková, fungoval jen instruktor. Jeden den u něj byla hodinu, a pak v poho sjela a strašně ji to bavilo, další den jsem mu ji dala taky na hodinu, aby si to víc protrénovala a zažila, a od té doby jezdíme na jarnáky vždy na hory a ona lyžuje jak drak, ted desetiletá.
Takže u nás v šesti letech, asi by to šlo i dřív, ale napadlo mě to až takhle „pozdě“.
My tenkrát poprvé jely s partou, takže zábava by případně byla i jiná, taky jsme s sebou vezly „lopatu“, že by případně trošku lopatovala a chodily bysme na procházky, byly jsme v Jeseníkách, a měla jsem připravené i dva výlety do blízkých měst - do Losin do papíren a to druhý už nevím,,, no ale nakonec nedošlo na výlet žádný.
A.
Oba poprvé v šesti a šli do školičky, já s nima, protože jsem na tom nestála 15 let a měla jsem strach po úraze.
Takže věkové omezení není.
Běžky - sama jsem začala tak v osmi, dřív bych neřešila.
Baví je to hodně.
Lokalitu neporadím, jsme o hodně východněji.
Syn ve 4,5 letech měl lyžáček se školkou - týden v kuse a každý den cca 2-3 hoďky a poslední den už sjel celou sjezdovku a lyžuje jak drak, díky němu jsme si pak půjčili taky lyže a vyrazili párkrát na sjezdovku, aby to nazapomněl. Za týden by měli mít ve školce opět lyžák a tam už si to mnohem víc užije, když už to „umí“.
@mag píše:
Naší malé bude teď šest, vloni byla na jednodenním kurzu, protože dostala lyže pod stromeček, letos je přihlášená do lyžařské školičky. Bude absolvovat šest sobot a počítám, že po kurzu bude lyžovat lépe než jáJezdit budou do Železné Rudy na Šumavě na Samoty.
Na běžky bych jí ráda postavila tak za dva tři roky, až bude schopná s námi urazit pár km.
A kdy bude začínat? Tam právě snad ještě ani sníh není ![]()
@JayLee píše:
@Moise ve 4 letech a do skolicky - rano jsme prijeli na Lipno a odpoledne koncila skolicka my jsme si lyzovli a o dite se staral instrukrotr + mezitím byla pauza na obed a je to to nejlepší protože jezdi s ostatnima detma formou hry se to uci navíc co dite to svyuj instruktor a i vy si můžete užívat lyžovačkynikdy nenaucis tvy dite tak dobře lyzovat jako když ho to nauci cizi
jinak malej je 6,5 lyzovat umi ale ze by ji to bavilo to jako zadny nadseni no
jako jo nejakej den zase dame lyžovačku to i chce ale hrotit to nebudu
je na jiny věci na na lyzovani ale chtěla jsem aby si vyzkoušela vse co je dostupne a pak si sama nasla něco co ji bude bavit
malymu jsou dva a pristi rok to prubneme s nim
Jinak my na to vyuzovali víkendy Lipno a kramolin mame za rozem takze nebylo třeba abi hory ale rano tam a vecer zpet a stacilo par vikendua konkrete tam uci deti od 3 let mladsi musí rodice sami
Tak já na lyžích nestála léta a nevím, jestli to nějak chci obnovovat, ale časem možná jo. I když já jsem spíš na ty běžky.
Plánuju to na příští sezonu a to bude mladému skoro 8, tak právě jestli už do té školičky pro začátečníky nebude velký. Nevím, jestli by ho pak bavilo učit se třeba s těmi čtyřletými dětmi, hlavně jestli by ho vůbec do nějaké skupiny vzali ![]()
Právě mi jde taky o to, aby si to vyzkoušel, jestli ho to bude bavit
@amka.82 píše:
My razíme v únoru do orlických, starší šestiletou dáme do školičky a my s manžou a dvacetiměsíční si budeme užívat bobování, tedy jestli napadne nějaký sníh.
a my lyžovat nebudeme, bude to krásný týden oddychu
Taky si to tak nějak představuju. Akorát já tam asi budu na děti sama, tak to nebude tak horké ![]()
Ahojda, starší dceru jsem poprvé postavila ve 3 letech, ale spíš jsem ji tahala - bála se. Tu následující zimu ve 4 letech jsme ji cca 6-8 krát za zimu platili instruktrora a naučila se hezky. Vloni v 5 letech už jezdila hezky, ale jak je bojácná, drandila v kid parku jako drak a na velky vlek nechtela
Letos pujde rovnou s nami na velky, jezdi hezky.
Prtavka vloni ve 2 a kousek jezdila mne mezi nohama (nechtela jsem, ale kdyz lyzovala segra, tak musela taky). Ta naopak lyzovat chce a neboji se, ted ji jsou tri a ctvrt a jen co bude snih, jde k instruktorovi ![]()
No my jedeme poprvé ve středu. Na Lipno. Od čtvrtka jsou zaplacené soukromé hodiny pro tříletou a šestiletou. Sníh předpokládám ve čtvrtek nebude, když má mrznout od středy, tak možná v pátek? Jsme tam do neděle.
jsem na to zvědavá. Starší byla vloni hodinu s manželem, bylo to o nervy všech. ![]()
Právě jsem dnes balila. Sama jsem stála na lyžích naposledy před 10 lety a předtím zase před 15 lety, takže za posledních 25 dvakrát. ![]()
přemýšlím, jestli pod oteplováky se dávají punčocháče? Nebude jim zima?
Osobně se nijak netěším, nemám ráda hory ani sníh ![]()
Ale zase jsem zastánce toho, naučit se a pak se uvidí.
Obě už umí bruslit na ledu, starší i na kolečkách, starší jezdí kolo. Všechno mne to stálo dost nervů, takže ráda něco přinechám instruktorovi.