Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme holku a kluka ve věku 12 a 14 let a celá rodina rádi chodíme bosi, např. v létě na zahradě, okolo domu, v parku apod. Děti už se nemohli dočkat pěkného počasí a už teď v dubnu byly několikrát venku bosi okolo domu a na ulici, což si myslím že nijak nevadí, jsou odolní a otužilí, téměř nemarodí Teď ale přišly s nápadem že by chtěly chodit bosy ve škole, že by nenosily přezůvky, že to školní řád dovoluje. Schválně jsem se podívala do školního řádu jejich školy, píše se tam že jsou žáci povinni při příchodu do školy odložit obuv v šatně, že by museli nosit přezutí tam napsané není. Kdo psal školní řád asi nepočítal s tím že by někdo chtěl chodit bos, ale školní řád by tím asi neporušovali. Nevím jestli jim to mám dovolit a když ano tak jestli je mám nechat ve škole chodit úplně bosé nebo raději v ponožkách. Co myslíte vy?
@Irsenka nenechávej jechodit bosé, podle mě je to blbost
ve škole jsem ještě neviděla dítě které by chodilo bosé, nevím jaký názor budou mít jiný ale já mám tento…
@Irsenka píše:Že jste padlí na hlavu
Máme holku a kluka ve věku 12 a 14 let a celá rodina rádi chodíme bosi, např. v létě na zahradě, okolo domu, v parku apod. Děti už se nemohli dočkat pěkného počasí a už teď v dubnu byly několikrát venku bosi okolo domu a na ulici, což si myslím že nijak nevadí, jsou odolní a otužilí, téměř nemarodí Teď ale přišly s nápadem že by chtěly chodit bosy ve škole, že by nenosily přezůvky, že to školní řád dovoluje. Schválně jsem se podívala do školního řádu jejich školy, píše se tam že jsou žáci povinni při příchodu do školy odložit obuv v šatně, že by museli nosit přezutí tam napsané není. Kdo psal školní řád asi nepočítal s tím že by někdo chtěl chodit bos, ale školní řád by tím asi neporušovali. Nevím jestli jim to mám dovolit a když ano tak jestli je mám nechat ve škole chodit úplně bosé nebo raději v ponožkách. Co myslíte vy?
Já myslím, že by školní řád hodně rychle změnili
, ale u ponožek s protiskluzem bych asi neviděla problém. Jen ponožky ne, ty chodby docela kloužou a úplně na boso taky nevim ![]()
Něco jiného je běhat bosky venku po trávě a něco jiného ve veřejném prostoru, na záchodkách, studené dlažbě… za mě tedy rozhodně ne.
tak na zahrade take chodim bosa. Na ulici a ve skole by me to ale nenapadlo. No, my kdyz nebyli ve skole prezity, tak jsme museli chodit jen v ponozkach ale nevim, jestli by to ucitelum nevadilo, kdyby tomu tak bylo denne. Ja bych jim to asi nedovolila. Myslim, ze by na ne ostatni decka koukaly divne. Ja bych zase nechtela prat ty zaspinene fusekle a nechtela bych si nic pichnout do nohy. Treba spendlik z nastenky
To jsem zvedava, co ti tady napisou ostatni:-D
Když vidím, jak mají děti ze školy zaprasené podrážky po roce užívání, tak bych je bosé asi chodit nenechala. Nehledě na to, že ve škole si mohou cokoliv našlápnout, zranit si nohu… další věc je wc, do školy bych bosa na wc nešla ani kdybych se počůrat měla. Asi bych jim to rozumově zdůvodnila, chodit po studené dlažbě škole jim opravdu nic nedá…
mmch. také zbožňuji bosou chůzi ![]()
Já bych ve škole nenechala děti chodit bosé. Když pominu to, že by byli za exoty, tak podlaha ve školách bývá opravdu chladná, chodí tam i lidi s botami venku a jak je čistá zem například na záchodcích po pár čuňátkách, si ještě živě dokážu představit. Krom toho tam děcka lítají jako pominutí a takový dupnutí bačkorou na holou nohu není zrovna příjemné.
Jinak jsem pro chození na boso, je to příjemné a zdravé ![]()
@Irsenka já myslím, že je to vaše věc. A chození na boso je zdravé! ![]()
Já myslím, že ač to ve školním řádu není doslova napsané, jak říkáš, tak se budou ve škole při takovém pokusu bouřit, popř. ten řád hned přepíší. Bude jim asi fuk, jestli mají děti špinavé nohy nebo fusekle, ale je tu riziko poranění v době, kdy jsou za děti zodpovědné- pošlapání nohou, nějaké tržné či řezné poranění o cokoli, nebo pád něčeho na nohu, kdy by to na holé noze udělalo větší neplechu než na obuté, co mě tak na rychlo napadá. Nedovolila bych to, nemá to žádný smysl, myslím, že chodit bos pro zdraví je vhodné v terénu typu tráva, písek, ale jakýkoli přínos při chození po dlaždicích nevidím.
Za nás chodili bosky jen cvoci a když si vzpomenu na ty černé bílé fusekle, moje čistotné já dostává záchvat ![]()
@suik píše:
Já myslím, že by školní řád hodně rychle změnili, ale u ponožek s protiskluzem bych asi neviděla problém. Jen ponožky ne, ty chodby docela kloužou a úplně na boso taky nevim
to by se uprala k smrti ![]()