Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A vidíš, jaké dělá dcera ve škole chyby? U nás se kolikrát testy domů nenosí, ale nebývá problém, že to učitelka vyfotí a pošle nebo si to může vyfotit přímo dítko samotné. Doma se pak na ty konkrétní chyby můžete zaměřit a dávat takové typy do domácích diktátů. A jestli dcerka udělá doma 3 malé chyby, tak u přísné paní učitelky to může být klidně za 3. Co doučování, chodí na něj dcera ve škole?
@Adaneli píše:
A vidíš, jaké dělá dcera ve škole chyby? U nás se kolikrát testy domů nenosí, ale nebývá problém, že to učitelka vyfotí a pošle nebo si to může vyfotit přímo dítko samotné. Doma se pak na ty konkrétní chyby můžete zaměřit a dávat takové typy do domácích diktátů. A jestli dcerka udělá doma 3 malé chyby, tak u přísné paní učitelky to může být klidně za 3. Co doučování, chodí na něj dcera ve škole?
Doučování u nás není. Chyby vidím, dělá doma opravu. Učitelka říká, že vidí že učivo dcera chápe a umí to, ale je zbrklá.
Záleží i jak se to známkuje. Taky může být ve škole ve stresu. Nebo taky může energii vyčerpat na tom, aby psala hezky, a na pravopis už nezbývá kapacita. Někdy je lepší dávat doplňovací úkol než diktát.
Ovšem někdy člověk fakt hledí. My jsme dneska dali na desetiminutovku úplně stejné příklady, jako měly děti včera za domácí úkol. Mnoho z nich se s tím ve škole dost natrapilo.
@jahuhudka píše:
A čemu vadí ze by měla dvojku nebo trojku z češtiny?
No vadí to asi jen mně. Bojím se, aby zvládla učivo v dalších ročnících. Já chápu, že každý není génius. Doma vidím, že to jde a pak ve škole
…
@Anonymní píše:
No vadí to asi jen mně. Bojím se, aby zvládla učivo v dalších ročnících. Já chápu, že každý není génius. Doma vidím, že to jde a pak ve škole…
Gramatiku se učí, aby nepsala jako Tatar ne? Když ji to jde v klidu, kaslala bych na to, ze ve stresu ne. Obvykle člověk ve stresu nepíše ( myslím v praxi ) na známky bych z vysoka….
@andelka83 píše:
Záleží i jak se to známkuje. Taky může být ve škole ve stresu. Nebo taky může energii vyčerpat na tom, aby psala hezky, a na pravopis už nezbývá kapacita. Někdy je lepší dávat doplňovací úkol než diktát.
Ovšem někdy člověk fakt hledí. My jsme dneska dali na desetiminutovku úplně stejné příklady, jako měly děti včera za domácí úkol. Mnoho z nich se s tím ve škole dost natrapilo.
Dávám i jiné procvičování než diktát. Mohla bych zásobovat knížkami na procvičování celou třídu 😃. Bohužel tam asi bude i stres. Řešíme dlouhodobě bolesti hlavy. Na nic se nepřišlo. Neuroložka po rozhovoru s dcerkou doporučila změnit třídu. Ale dcera nechce. Paní učitelku bude mít ještě rok
No tak ať má za 3 z češtiny Evidentně učivo chápe, a to je ta nejpodstatnější věc. Je ale nepozorná, takže má horší výsledky. Když dostane za 3, poučí se. Nebo ti jde čistě jen o jedničky?
@Anonymní píše:
No vadí to asi jen mně. Bojím se, aby zvládla učivo v dalších ročnících. Já chápu, že každý není génius. Doma vidím, že to jde a pak ve škole…
Vidím to tak, že strůjcem stresu není škola, ale ty. Tlačíš holku do výkonu, přetěžuješ ji denním procvičováním a ona ze strachu z tvé reakce není schopná v klidu pracovat. Snažíš se poukazovat na paní učitelku, ale ona podle mě jenom dělá svou práci. Změna třídy nebude k ničemu - pokud tedy nehledáš třídu, kde by dostávala jedničky zadarmo. Pokud chceš pro dceru něco dobrého udělat, tak změň svoje nastavení a přijmi, že dcera nemusí být premiantka a že tvůj tlak způsobuje pravý opak. Ambiciózní rodiče jsou pro děti velký zdroj obav, bohužel ti však udělají vše pro to, aby označili za viníka školu.
A možná by ses měla zamyslet, jestli dceru v honbě za vykonem nepřetěžuješ. To abys tady za pár let nepsala něco ve smyslu: „Jsem zoufalá, dcera se snaží být ve všem perfektní, má náběh na mentální anorexii, kde se to v ní bere?“
Jestli holka zvládá gramatiku v klidu a nedává diktáty tak to neřeš. Mám to taky se synem a rovnou jsme se s učitelkou domluvily, že doma trénovat diktáty nebudeme. Je to velké úsilí s minimálním výsledkem. Zažila jsem sama na sobě. Takže se snaží v doplňovačkách, ve spojovačkách, aby uměl gramatiku, ale pokud přinese z diktátu 3, 4 neřeším, vím že se snažil, ale že ne vždy se povede. A ono to i dál půjde stejně, z diktátu přinese horší a ostatním to vytáhne. A 2 z češtiny je dle mě pořád dobrá.
Takže ona je ve stresu, bolí ji hlava, ve škole dělá chyby ze zbrklosti?
Úplně bych přestala mluvit o češtině, znamkach a diktatech. Cvičit můžete, ale každý den mi přijde trochu krutý. Upřímně bych radši měla dítě s trojkou a v pohodě, než vydrenou dvojku a já i dítě nervy nadranc, nestojí to za to. Je to jenom blbá znamka.
@Anonymní píše:
Já jsem také nezvládala diktáty, protože píšu pomalu a bylo to na mě hrozně rychlé. Musela jsem si pamatovat celé věty a když již žáci psali druhou, já teprve dopisovala první. Když si to měli žáci na závěr přečíst, tak jsem to teprve dopisovala a nikdy si to přečíst nestihla, takže jsem tam také měla chyby.
Dobrý den. Prosím o radu. Mám dceru ve 4.třídě. Náš problém jsou diktáty. Pořád nosí 3 nebo 4. Jak se jedná a opisy, sloh a pod. tam je to max za 2. Diktáty opravdu trénujeme, píšeme skoro denně. Doma max. 2 - 3 malé chyby. Jsem už zoufalá. Věnuji se jí dost, procvičujeme. Na pololetí měla z Čj 2. Jinak jedničky. Má přísnou paní učitelku, budí velký respekt. Nevím co dělat. Učitelka tvrdí, že je zbrklá. Děkuji za každou radu