Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maji to tak casto deti, ktere stoji driv nez maji dostatecne zpevne telo. Celkem normalni.
Ahoj uklidnim tě. Naše dvojčata byla taky taková a zásadně padala na hlavu. Pořád a pořád. Klidně 5× denně. A to i ze sedu. Seděla a najednou slyším prásk a už se jedno z dvojčat válelo na zádech.
Řešila jsem to na neurologii. Lékařka řekla že děti jsou naprosto v pořádku. Jen holt si musí přijít na to, že pády bolí a snažit se tomu předejít.
No a řekla ať je přestaneme chytat a jistit.
No a od té doby, co děti zjistily, že jim nejsme úplně v tomhle směru za zadkem se rychle naučily padat.
Nejmladší syn je sikovny od malá na padání. Ale to je asi tím, že se musel snažit sám od mala. Nebo nevím.
@Ťarbík01
Tak to mě uklidnilo ![]()
Samozřejmě klasicky, jako prvorodička, mám bobky skoro ze všeho, když si na vše musíme přijít, ale to padání mi u něj už kolikrát příjde nenormální i když vím, že to normální je ![]()
Jo normalni, D éra má dva roky a padá furt někde
ona je sikovna, všude vyleze, ale nemá až takovou koordinaci nebo pud sebezáchovy, takže vždycky někde sleti. Ze stoje na zada je ještě dobry, ona padá i ze zidle, stolu apod, proste kam zvládne vylezt, děti jsou gumové.
@Anonymní píše:
@Ťarbík01
Tak to mě uklidnilo
Samozřejmě klasicky, jako prvorodička, mám bobky skoro ze všeho, když si na vše musíme přijít, ale to padání mi u něj už kolikrát příjde nenormální i když vím, že to normální je
Naprosto chápu. Já se tu totiž před nějakou dobou taky na to ptala a zakládala téma. ![]()
A pak to pravé řešila na neurologii. A prostě přestali jsme za nima lítat a tak moc to řešit a oni se to děti doopravdy naučily. Až jsme koukali.
Hele jako to byly rány. Ještě mi nemáme koberce, takže padaly na dřevěnou podlahu. To zadunel celý barák. ![]()
A kolikrát i děti běžely a hodily záda přímo na hlavu ![]()
Ale prostě asi vývoj no. ![]()
@Kriss Tina píše:
Jo normalni, D éra má dva roky a padá furt někdeona je sikovna, všude vyleze, ale nemá až takovou koordinaci nebo pud sebezáchovy, takže vždycky někde sleti. Ze stoje na zada je ještě dobry, ona padá i ze zidle, stolu apod, proste kam zvládne vylezt, děti jsou gumové.
Jo tak to jsou přesně naše děti.
I když naše dcera se dokáže rozplacnout i na rovince. Ona zakopne o svoje nohy
Manžel říká že to má po mě.
Takových dětí je docela dost. Hlavně ty, co brzy chodí. Já jsem ráda, že mé začali chodit později a tohle jsem doma neměla. Ale znám to dobře z návštěv
.
@Ťarbík01 píše:
Jo tak to jsou přesně naše děti.
I když naše dcera se dokáže rozplacnout i na rovince. Ona zakopne o svoje nohyManžel říká že to má po mě.
Jo to zname taky, zrovna včera běžela dvouletá a placla sebou na rovince a těsně za ni běžel 4 lety a spadnul přes ni
u nás se občas na rovince zabije i 9 lety ![]()
@Anonymní píše:
Je normální, že roční syn skoro pořád padá? V tom smyslu, že třeba stojí opřený o sedačku a spadne dozadu a na hlavičku a takhle denně několikrát, nebo leze, obchází a nedívá se na cestu a narazí do něčeho…já vím že děti v tomhle věku jsou prostě takové, ale kolikrát mě to fakt znepokojuje jak je nešikovný a neopatrný…
Pokud nemá dostatečně zpevněné tělo, je lepší nemotivovat k postavení a podnēcovat dítě, aby pořád preferovalo lezení. Odstranit možné opory pro postavení.
Sem tam se to může stát, pokud je to několikrát denně, ideální to není. Nejmenší má 14 měsíců, teď už je pevná a i běhá, ale v tom období jsem ji prostě vracela a polohovala do jiných poloh. Chodíme na fyzioterapii. Takže podle doporučení. Někde stát bych ji nenechala, když bych věděla, že sebou za chvíli buchne. Šla by zpět do vhodnější polohy.
@Kriss Tina píše:
Jo to zname taky, zrovna včera běžela dvouletá a placla sebou na rovince a těsně za ni běžel 4 lety a spadnul přes niu nás se občas na rovince zabije i 9 lety
A pak zacnou v puberte fakt rust a nez se jim to v hlave porovna, muze to taky zpusobit dost katastrof, protoze uz maji 1,6 m a 50 kilo
- u nas to loni byly 3 urazy, z toho 1 jen zalepeni, 1 pohotovost a 1 sanitka. Ted uz se zda, ze koordinace je zpet, v coz doufam, protoze s 1,8m se uz pada blbe.
Je zajimave, jak to ma kazde dite jinak. Moji dceri trvalo vse tisic let jak zacalo jit o vzdalovani se od zeme, takze tak od sezeni. Kdyz uz ale zacala sedet, stoupat…, tak to bylo velmi stabilne a uplne bez padu. Naopak stejne stara holcicka kamaradky je drak ktery se hnal dopredu, akorat taky dost padal presne jak popisujete. ![]()
Nebude to asi váš případ, protože dítě je ještě malé, ale pokud se kolem tří let a výše objevuje tzv. „nešikovnost“ časté zakopávání, padání přes něco, narážení apod., tak je vhodná oční prohlídka. Znám holčičku, která byla označována za nešiku a pak se ukázalo, že má 8 dioptrií a cylindry, jakmile dostala brýle, byl to pro ni nový svět bez nehod.
Je normální, že roční syn skoro pořád padá? V tom smyslu, že třeba stojí opřený o sedačku a spadne dozadu a na hlavičku a takhle denně několikrát, nebo leze, obchází a nedívá se na cestu a narazí do něčeho…já vím že děti v tomhle věku jsou prostě takové, ale kolikrát mě to fakt znepokojuje jak je nešikovný a neopatrný…