Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se zeptat, náš malý je nyní necelých 7 měsíců starý a za měsíc bychom rádi vyjeli celá rodina do Chorvatska autem, zajímá mě jestli jste někdo s takhle malým prckem byl na dovolené a co to obnáší, myšleno hlavně jaký doklad totožnosti malý potřebuje… je mi jasné že s sebou naší balenou kojeneckou vodu a takové věci…
My letos Italie. Maly 1rok a delala jsem mu pas. Vyjde na 100,– obcanka 50,–
Ale je ma case, pas trva mesic
a obcanka nevim jak dlouho..
Ja se bojim spis te cesty jak zvladneme cca 11h autem ![]()
A chci toho nabalit co nejvic co se tyce jidla, tak snad se do auta vlezeme ![]()
My byli s 10m v Itálii před měsícem a dnes vyjíždíme do chorvatska, cesta bude o dvě hoďky delší, tak jsem na ní zvědavá, ale je to cestovatelka, tak snad v klidu… Potřebuješ pas, nám taky říkali, že bude za měsíc, ale když jsem se šla za dva týdny zeptat, tak už tam byl k vyzvednutí(což mi spadl kámen ze srdce, protože já s malou letěla týden na to služebně do Valencie..takže jen tak tak)..vodu bych taky určitě vzala, nikdy nevíš..a na cestu se mi osvědčili (pokud nekojíš) takový ty mlíčka/kašičky (Hami, Nestlé)- nemusíš se stresovat ohříváním mlíčka a tím, že po hoďce ho musíš vylejt…tohle vydrží, chutná jim a je pořád po ruce, když se v sedačce zavrtí… Ideální je jet na noc, krásně to prospala, až právě na pár zavrtění, který okamžitě zklidnilo to mlíčko..jo a půl kufru mi zabíraly přesnídávky, a jídlo a hračky pro malou… Nezapomeňte na pojištění. plenky a ubrousky jsou o dost dražší v zahraničí, takže nabalte zásobu.. ![]()
Malý je kojený a určitě by se jelo na noc… každopádně bydlim jinde než máme trvalé bydliště, i v jiném kraji, takže mu asi udělám jen občanku která jde udělat tady abych kvůli pasu nemusela jezdit daleko…
@Míša91 píše:
Chtěla bych se zeptat, náš malý je nyní necelých 7 měsíců starý a za měsíc bychom rádi vyjeli celá rodina do Chorvatska autem, zajímá mě jestli jste někdo s takhle malým prckem byl na dovolené a co to obnáší, myšleno hlavně jaký doklad totožnosti malý potřebuje… je mi jasné že s sebou naší balenou kojeneckou vodu a takové věci…
Taky vyrážíme, malýmu je teď 8 měsíců..pojedem v srpnu takže mu bude 9 a kousek..pas jsem byla zařídit minulý týden paní řikala že to za 3 týdny bude..Pojedem v noci aby malej spinkal, to je myslím nejlepší..pomalu už si začínám psát seznam a děsím se jestli se nám vše vejde do auta.. ![]()
@Míša91 tak to jo, občanka by měla stačit, vždyťje to vlastně všechno EU.. M2 pobavil ten pas- malá naněm má fotku když jí bylo 8m a platnost má pět let
už vidim předškoláka a fotkou mimina
@Leniczka23 no
věcí je dost a dost..já taky vždy tvořím seznam, protože těch milion věcí bych zapomněla dát do kupy… gelík na zoubky a čípky-kdyby se klubaly s teplotou mám díky zkušenostech na prvním místě. cestovní postýlka, vanička, jestli je jen sprcháč..my teď taháme i nočník, no jako jedeme, jak kdybysme se stěhovali…
![]()
@g_mia Přesně..čípky,gelík..no prostě lékárna hadr, ale lepší mít všechno zbytečně než to nemít..Cestovní postýlka musí být..vaničku teda neberu zvládnem to ve sprcháči a nočník zatim nepotřebujem,,ale máš pravdu jako stěhování to vypadá..dřív jsem měla hromadu věcí já a teď co máme malýho divím se, že mi najednou stačí věcí tak málo..:-D jinak máš krásnou profilovku to je tvoje vlastní?? ![]()
@Leniczka23 jj, to je moje vlastní ratolest
děkuji. My jí taky myli ve sprcháči v tý itálii, ale né vždycky se to setkalo s kladnou odezvou, tak tam tu vaničku nějak napresujem..dám do ní konzervy
přesně…najednou mi stačí půl menšího kufru a mladá pani má tři tašky:-)))
@g_mia Krásná holčička..:-D My jedem poprvé, tak uvidim příští rok, to už budu mít taky vychytaný co sebou a co ne..:-) ale je fakt, že na ty konzervy to je dobrýý
A co malá a cesta? Zvládla to dobře..Maxim je taky zvyklej jezdit..je to taky cestovatel, v autě se mu líbí a pojedem na noc, hezky ho normálně vykoupu, nakrmim jak kdyby šel chrupkat, akorát bude spát cestou, tak si myslím že bude v pohodě..
@Míša91 Jestli můžu poradit, tak doporučuji spíš pas, policisté v zahraničí většinou dost špatně koukají, když máš jen OP i když by to samozřejmě ze zákona neměl být problém. Ale pro jistotu, aby jste předešli dohadování doporučuji pas.
Taky jsem radeji vyridila pas kvůli tomuto i kdyz cestujeme jen v EU.
@g_mia za ty mlíčka dekuji, v noci mu to dam za jizdy, nez zastavovat a vyndavat ho te sedacky jen abych nakojila. Bude to lepsi takto..
Deti budou spinkat, jedeme na noc, ale mam strasny strach
manzel neni zvykly tak dlouho jet,,doma treba usne behem par sekund, tak se bojim aby neusnul za volantem. 12h je 12h..budu se s nim urcite stridat tak snad to zvladneme..to jsem spis rikala at deti celou cestu rvou,,clovek neusne ![]()