Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lovkyně Supr, díky za info… A kde bydlíš ty? Bydlíš v HR trvale?
@maraida píše:
O ješt funguje, kontroly na hranicích???
Ne všichni jsou v EU a Schengenu…
Psala o výletu do Bosny… a přejezdu přes Bosnu.
Vozíme s sebou jídlo na první den až 2 - spíše pro jistotu, než se zorientujeme v místním terénu. Pak už nakupujeme čerstvé potraviny na místě. Nejezdíme teda do Chorvatska, ale do Itálie, nicméně i kdybychom jeli tam, postupovala bych stejně. ![]()
@Black Cat
v Konzumu se dá běžně nakupovat, pro děti, ovoce, vodu apod.
Pečivo nevozte, ochutnáte místní, které není špatné ani drahé.
Peníze si vyměňte v Chorvatsku Kč je tady velmi žádaná měna.
Nyní je kurz cca 2.60,– 2,70,– nevím jak v ČR
aktuální ceny:
pivo malé 11 - 13 kuna
velké pivo 15
mléko 4
kruh-chléb 5-9 kuna
koblížek 5-8
máslo 15
zmrzlina 5-7 kuna
Záleží, kde nakupujete, pokud na ostrově, je to vždy dražší, v letoviskách také, doporučuji Konzum.
Voda z vodovodu je nezávadná, pro děti raději kupujte balenou
@Black Cat píše:
@lovkyně Supr, díky za info… A kde bydlíš ty? Bydlíš v HR trvale?
ano trvale na Hvaru
@Black Cat aha, tak to jo. Právě o Chorvatsku taky uvažuju a tak mě to zarazilo
@Black Cat píše:
@Janca.Nikca Kam jedete? My do Brely…
Brela taky dobrý, počasí i nákupy
nebojte se zajít na místní trhy s ovocem, zeleninou je to levnější a vyberete si podle svého, dětem se většinou dává něco do ruky - broskev apod.
@maraida píše:
@Black Cat aha, tak to jo. Právě o Chorvatsku taky uvažuju a tak mě to zarazilo
co zas koho zarazilo?
@lovkyně Ale voda na pobřeží by měla být v pořádku nebo ne?
Na ostrovech jsme vždycky kupovali, ale na pobřeží teda ne…
@Black Cat píše:
@lovkyně Jéééé, tak to zní dobře. Takže myslíš, že příští týden bude ještě hezky a bude se dát koupat? Já mám právě zkušenost, že přijde jedna větší „kíša“ a „grmavica“ a je to jako kdyby napustili do moře studenou vodu…My jedem do Brely, zakladatelka někam k Omiši…
myslíš bura, neboj, letos je moře mimořádně teplé. I po bouřce se dalo hned koupat
Pěknou dovolenou a hlavně v klidu, šťastnou cestu ![]()
@Black Cat píše:
@lovkyně Ale voda na pobřeží by měla být v pořádku nebo ne?Na ostrovech jsme vždycky kupovali, ale na pobřeží teda ne…
voda je pitná všude, pokud si netroufneš dát dítěti, tak kup balenou, pro dospělé nic nehrozí
@lovkyně píše:
Brela taky dobrý, počasí i nákupynebojte se zajít na místní trhy s ovocem, zeleninou je to levnější a vyberete si podle svého, dětem se většinou dává něco do ruky - broskev apod.
Já se na to ovoce strašně těším. Tady už totiž pomalu nekoupíš zralou broskev, která by měla chuť. To samé zelenina.
To bude doména mého muže, on ráno nemůže spát, tak vždycky proleze tyhle obchůdky, nakoupí čerstvé pečivo… mňam.
Miluju místní jogurty
jsou nějaké smetanovější nebo co. A chystám se dovézt si domů i aviváž, protože voní. Já minule chodila okolo jednoho baráku, paní prala velké prádlo a já ňuchala a pak mi to došlo, že prostě tam jsou věci pořád ještě neošizené, narozdíl od našich. Tak doufám, že se nic nezměnilo…
ano, ovoce na tržišti je opravdu místní, rajčata chutnají jak rajčata, melouny (lubenica) si kupujte menší a častěji, jsou pořád a skvělé.
V Lubenici se pěstují, proto se jim tak říká.
Také chodím na tržiště brzy ráno, kde jsou ryby, vše čerstvé
Aviváž nepoužívám, ale máš pravdu, že tady jsou lepší prací prášky, které víc voní ![]()
V konzumu si koupíš co potřebuješ.
Netahejte s sebou nic zbytečného, co je u Vás je i tady.
Doporučuji cestu po dálnici, kterou lze platit kartou, odpadá ti měnění peněz v ČR na cestu. Na dálnici se dá nakoupit káva a pití pro děti za eura
@Black Cat
já jezdím do ČR pravidelně, teď se tam chystám, tak vím, jaká je to bída s ovocem a zeleninou, to mě štve
@maraida píše:
O ješt funguje, kontroly na hranicích???
prosím tě přečti si co píšu, tady je to jak v mateřské školce. Někdo něco vytrhne z kontextu