Dotace na zaměstnance

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
491
9.12.15 13:27

Dotace na zaměstnance

Ahoj všem,

mám dotaz. Budu zakládat firmu (menší taneční studio). Potkala jsem kamarádku, která u mě dříve cvičila, že už dlouho hledá práci (6 měsíců).
Vím, že fungovalo cosi jako dotace na zaměstnance. Vzala bych jí všemi deseti jako pomocnou ruku. Mimo tréninků by mi pomohla celkově s chodem studia.

Nicméně jsem teď volala na pracák, kde je, a prý ten příspěvek je mezi 10-15 000. Což je nic, musela by si sehnat ještě další práci. Což je také možnost, jenže já vím, že fungovali nějaké příspěvky třeba 25 000, resp, že bych jako zaměstnavatel nemusela nějako udobu mít na ni žádný náklad.

Víte o tom něco, jestli to třeba už takto nefunguje…

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1806
9.12.15 13:33

@divine_d Ten příspěvěk je sice takovýhle, ale ty jí můžeš dát víc ne?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
9.12.15 13:38

Tak pokud už půl roku nemá žádnou práci tak bude zřejmě ráda i za toto ne? Je to lepší než nic. Navíc ne každé firmě touto dotací přispějí, sestřenici teď dotohovaného zaměstnance neposkytly - pozastavené dotace pro nově vzniklé firmy nebo tak něco, takže bych byla ráda, že ti pomohou alespoň takhle, částka se mi zdá přiměřenená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
9.12.15 13:39

@divine_d
Já si myslím, že i to je dost, hlavně ta dotace bývá max na rok. A něco navrh snad přidat můžete ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
9.12.15 13:44
@Mamasaurus píše:
@divine_d Ten příspěvěk je sice takovýhle, ale ty jí můžeš dát víc ne?…

Díky za info, ale na to se neptám…

Na vysvětlenou pro zaměstnance: Budu mít ranec nákladů, takových, který si zaměstnanej člověk nedokáže představit. A vzít si hned z kraje zaměstnance by mě taky mohlo lehce přivést k rychlému krachu. Protože do začátku podnikání jít hned od startu s -10 000 až - 30 každý měsíc, není nic moc.
Toto by mi ulehčilo práci a kamarádce by to pomohlo.
Prostě se jen ptám, jaké jsou varianty. Nemusíte mi tu vysvětlovat, že můžu bejt přece štědrejsi zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
9.12.15 13:48
@evill píše:
Tak pokud už půl roku nemá žádnou práci tak bude zřejmě ráda i za toto ne? Je to lepší než nic. Navíc ne každé firmě touto dotací přispějí, sestřenici teď dotohovaného zaměstnance neposkytly - pozastavené dotace pro nově vzniklé firmy nebo tak něco, takže bych byla ráda, že ti pomohou alespoň takhle, částka se mi zdá přiměřenená.

jj, „pozastavené dotace pro nově vzniklé firmy“ to bude asi ten problém.

@Janča91 píše:
@divine_d
Já si myslím, že i to je dost, hlavně ta dotace bývá max na rok. A něco navrh snad přidat můžete ne?

No, rád abych, ale fakt nemůžu. V rodině máme za sebou už krach firmy a děkuji, víckrát nechci… Já zaměstnance úplně nepotřebuji, ale kdyby mi na ni dali příspěvek - proč toho nevyužít.
Jinak ona má teď nějaké možnosti, ráda by dělala tuhle práci, je to její sen, ale ted musí promyslet jestli do toho jít aspoň částečně a něco najít ještě na další půl úvazek, nebo jak to provést. Hledáme prostě nejlepsi řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
9.12.15 14:09

Já byla na dotovaném místě vlastně dvakrát, a pokaždé to bylo z jiného „fondu“. jednou dotace na matku po rodičovské, a jednou jako dotace pro matku podnikatelku na zaměstnance. Nicméně měla jsem osm tisíc (víc úp neproplatilo a zaměstnavatelky neměly na to mi dát víc, ale zase teda za zkrácený úvazek… ) a obě zaměstnavatelkyně měly hoňku, aby mi to zaplatily - musely nejdřív ze svého a pak o tu částku teprve žádat. A jednou se dokonce na konci roku stalo, že prostě ÚP ještě neproplatil nějak tu předchozí mzdu a zaměstnavatelka prostě už neměla ze svých z čeho, takže jsem prostě dobře dva měsíce nedostala peníze vůbec. A k tomu totiž ještě reálně hrozilo, že nějak ten fond, ze kterého se to proplácelo, se k 31.12. prostě zruší a ona mě nějak bude muset vyřešit po svém - propustit, vyplatit ze svého… Ta druhá holka si musela pracně shánět půjčky, aby mi zaplatila…

Takže asi proč nevyužít nabídky státu, ale prostě pozor, mít na to, když stát najednou se otočí zády a že dneska nééééééé. :nevim:

Edit - respektive ta částka pro zaměstnavatele byla vyšší, možná i těch patnáct, nevím, ale po odečtení všech těch odvodů a poplatků na mojí výplatu zbylo prostě osm čistejch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
9.12.15 14:16
@Emilie píše:
Já byla na dotovaném místě vlastně dvakrát, a pokaždé to bylo z jiného „fondu“. jednou dotace na matku po rodičovské, a jednou jako dotace pro matku podnikatelku na zaměstnance. Nicméně měla jsem osm tisíc (víc úp neproplatilo a zaměstnavatelky neměly na to mi dát víc, ale zase teda za zkrácený úvazek… ) a obě zaměstnavatelkyně měly hoňku, aby mi to zaplatily - musely nejdřív ze svého a pak o tu částku teprve žádat. A jednou se dokonce na konci roku stalo, že prostě ÚP ještě neproplatil nějak tu předchozí mzdu a zaměstnavatelka prostě už neměla ze svých z čeho, takže jsem prostě dobře dva měsíce nedostala peníze vůbec. A k tomu totiž ještě reálně hrozilo, že nějak ten fond, ze kterého se to proplácelo, se k 31.12. prostě zruší a ona mě nějak bude muset vyřešit po svém - propustit, vyplatit ze svého… Ta druhá holka si musela pracně shánět půjčky, aby mi zaplatila…

Takže asi proč nevyužít nabídky státu, ale prostě pozor, mít na to, když stát najednou se otočí zády a že dneska nééééééé. :nevim:

Edit - respektive ta částka pro zaměstnavatele byla vyšší, možná i těch patnáct, nevím, ale po odečtení všech těch odvodů a poplatků na mojí výplatu zbylo prostě osm čistejch.

jn, právě vím, že s tím může být vselijakej problem. statu fakkt už nevěřím :(
díky za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
9.12.15 14:30
@divine_d píše:
jn, právě vím, že s tím může být vselijakej problem. statu fakkt už nevěřím :(
díky za info

Ještě poznámka, v jednom případě jsem musela být tuším šest měsíců na úp, aby na mě přiklepli ten příspěvek - to místo jsem takhle měla domluvené se známou předem a prostě si to na úp „vyseděla“ - tudíž „cena“ za nějakou práci byla zbytečná flákárna na úp jeden měsíc zadarmo.

Kamarádka má obchod a protože ještě tvoří v dílně a lektoruje, tak potřebuje v tuhle dobu holku na krámě - na částečný úvazek. Má jí taky z úp, ale taky kroutí prstama, že to taky moc nefunguje. Teda holka dobrý, ale ta spolupráce s úp.

Pak mě ještě napadá, před tím jsem byla ještě teda v jednom programu pro matky, dlouhodobém, přenádšky, školení, nějaké rekvalifikace nám zaplatili, nicméně byla taky možnost pro začínající podnikatelky (které vlastně začnou podnikat skrze tenhle program) si právě zaplatit zaměstnankyni - jinou matku na nějaký čas skrz tenhle fond. Nebylo to přes úp a stát. Tak třeba by se povedlo něco někde sehnat podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
9.12.15 14:32

@Emilie
Děkuji za vyčerpávající užitečnou odpověd :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
9.12.15 14:35
@divine_d píše:
@Emilie
Děkuji za vyčerpávající užitečnou odpověd :) :kytka:

Tak třeba se najde někdo, kdo bude mít naopak naprosto pozitivní zkušenosti a předá je :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
9.12.15 14:37
@divine_d píše:
No, rád abych, ale fakt nemůžu. V rodině máme za sebou už krach firmy a děkuji, víckrát nechci… Já zaměstnance úplně nepotřebuji, ale kdyby mi na ni dali příspěvek - proč toho nevyužít.
Jinak ona má teď nějaké možnosti, ráda by dělala tuhle práci, je to její sen, ale ted musí promyslet jestli do toho jít aspoň částečně a něco najít ještě na další půl úvazek, nebo jak to provést. Hledáme prostě nejlepsi řešení.

Jasně, to chápu. Jen říkám, že to není dlouhodobé řešení. Pracovala jsem také přes dotaci a i jsem tyto dotace pomáhala získat pro jiné firmy, které o ně měli zájem a tak vím co to obnáší z obou stran. Spousta papírování, málo peněz a je to na chvíli. Ale někomu pomůže i to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
9.12.15 14:45

Co já netušila, byly ty odvody. Ony jsou totiž nádherný kampaně, jak se právě dotují nezaměstnaní, ale málokomu dojde, že je to částka na zaměstnání, nikoli jen na plat. Tudíž zaměstnavatel z toho musí udělat své odvody (kolik kam - nejsem účetní to by nám tu mohla nějaká mamina mzdová účetní ) a z toho, co zbyde, další povinné odvody zaměstnance a pak teprve ten čistý zbytek na účet. Tudíž stát si z toho svého slavného příspěvku vezme tak zase třetinu zpět!!! Takže ono to vypadá, že jako zaměstnavatelka budeš mít pro tu holku patnáctku hrubýho, ale ani náhodou. To je pro tebe na - vytvoření místa. Abys jí něco slušnýho zaplatila, musela bys ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat