Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Jde o lék TCM? Tradiční čínské medicíny?
Nene, není to TČM. Je to ofiko lék tam vynalezený, vyráběný, a používaný…jenže než ho schválí i pro EU, tak pro mě bude pozdě ![]()
Podle mě máš dvě možnosti: zajet si na dovolenou do Číny, nebo si ten lék nechat poslat a do celního prohlášení napsat něco, co projde a zároveň je to co nejpodobnější obsahu. Např doplněk stravy na to a to. Nebo se i zkusit domluvit s prodejcem ať to napíše do dokumentů. Jde i o cenu toho léků, aby tě nezruinovalo, pokud by lék přes celnici nepustili. Teoreticky by ho měli poslat zpět a je otázka, zda by ti prodejce poslal peníze zpět.
Kdo ti zjistil, že ten lék je pro tebe vhodný? Pokud ošetřující lékař, pak by cesta mohla existovat.
https://celnisprava.gov.cz/…-leciva.aspx
DOVOZ ZÁSILEK LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ ZE TŘETÍCH ZEMÍ ZEJMÉNA V POŠTOVNÍM STYKU JE ZAKÁZÁN (§ 87 ZÁKONA O LÉČIVECH)
V případě, že si objednáte přípravky ze třetích zemích, může se při dovozu této zásilky do ČR jednat o léčivé přípravky. Zásilkový výdej léčivých přípravků ze třetích zemí do ČR však není povolen, a proto takto dovážené léčivé přípravky nelze propustit do celního režimu volného oběhu.
MOŽNOSTI LEGÁLNÍHO DOVOZU LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ V ZÁSILKÁCH NEOBCHODNÍHO CHARAKTERU
Pro nákup léků ze zahraniční existují určitá pravidla. Nákup musí splňovat tyto požadavky – jedná se o nákup ze země v rámci EU, lék je registrovaný, volně prodejný, prodávající má oprávnění vydávat léky veřejnosti v daném členském státě.
Nákup léků prostřednictvím Internetu z tzv. třetích zemí je nelegální. Česká republika, stejně jako další země EU, chrání své území před dovozem léků, u nichž není doložena záruka bezpečnosti, účinnosti a jakosti. Zároveň tímto přístupem maximálně ztěžují dovoz padělků na český trh.
V případě, že si na Internetu objednáte léky ze třetích zemí (např. z asijských zemí), jsou podle zákona o obecné bezpečnosti výrobků považovány za nebezpečný výrobek a není u nich žádoucí, aby byly propuštěny na území ČR.
Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje všechny osoby, které s ohledem na svůj zdravotní stav uvažuje o získání léku ze třetí země, aby tak učinili prostřednictvím svého ošetřujícího lékaře v ČR, jak je popsáno níže.
Dovoz léku z tzv. třetích zemí má přesně stanovená pravidla - je možný pouze v případě, že na území ČR ani žádného členského státu není registrován pro pacienta vhodný lék a není dostupný ani jinou cestou (např. prostřednictvím specifického léčebného programu). V takovém případě může ošetřující lékař konkrétnímu pacientovi za účelem poskytnutí optimální lékařské péče předepsat lék, který není registrovaný v rámci EU. Jedná se o tzv. individuální/mimořádný dovoz, který je možný i ze třetích zemí.
Vlastní dovoz léku zajišťuje společnost, která má oprávnění k dovozu léčivých přípravků ze třetích zemí. Jen tak je možné zajistit základní požadavky na zajištění bezpečnosti, účinnosti a jakosti léku a zároveň zaručit správné uchovávání léku po celou dobu přepravy a skladování až do okamžiku výdeje pacientovi.
Ahoj všem,
prosím o zachování anonymu, citlivé informace o zdravotním stavu. Děkuji.
Ve zkratce: jsem hodně vážně nemocná a v ČR a v Evropě pro mě není lék. Bohužel.
Dostala jsem se však k informaci, že by mi bylo pomoci jedním novým lékem z Číny. Není to žádné “jedna paní povídala”, jsou na ten lék rozsáhlé studie a silně mi ho doporučil odborník na tu moji chorobu.
V Číně nemají problém mi ho vydat/ poslat, ALE je téměř jisté, že v ČR by neprošel přes celní správu
Tak jsem chtěla poprosit, jestli nemá někdo zkušenost, jak sem lék dostat? Napadá mě snad jen nechat ho zaslat do jiné země (Německo, Švýcarsko…), kde údajně celní správa není tak přísná jako u nás, ale vůbec nic o tom nevím a nemohu najít.
Mám čtyřletou vymodlenou holčičku, tak bojuji jak to jde…
Moc děkuji za Vaše odpovědi.