DPP/DPČ student (smlouva z ČR do SR)

1771
28.6.16 18:08

DPP/DPČ student (smlouva z ČR do SR)

Krásný den! :mavam:

Chtěla bych se zeptat, zda se tu nenajde někdo, kdo by mi dokázal poradit ohledně DPP či DPČ pro studenta. Můj bratr by si chtěl před prázdniny vydělat nějakou tu kačku a našel si spolupráci prostřednictvím internetu pro jednoho pána ze Slovenska. Zajímalo by mě, co je pro něho jako pro studenta výhodnější - jestli DPP nebo DPČ? :think: Taky bych chtěla vědět, jestli je to „v něčem odlišné“ pokud by se smlouva uzavírala z ČR do SR - jestli nejsou nějaké jiné podmínky atd. Byla jsem se ptát účetní, která mi neporadila, zkoušela jsem se ptát i jedné známé z FÚ a ta rovněž věděla kulový :pocitac: Tak už nevím, na koho se obrátit - zkouším to zde, třeba budu mít štěstí a najde se tu někdo, kdo mi poradí :) Už nás docela tlačí čas, smlouva by se měla uzavřít k 1.7 a zaměstnavatel to má na háku, odjel na dovolenou a smlouvu si má brácha připravit sám :zed:

Děkuji za případnou odpověď! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65066
28.6.16 18:17

@Nicolettee pokud je to takový zaměstnavatel, tak aby vůbec vratr dostal zaplaceno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
28.6.16 18:19

@vokishka To nebude problém :) moje známá pro něho dělá taky a úplně bez problému, ona akorát může fakturovat, takže dohodu neřešila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65066
28.6.16 18:22

Jinak dcera má DPP, je tam těch 300 hodin bez daně. Ale nevím, jak je to s prací v zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65066
28.6.16 18:23
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
28.6.16 18:25

@vokishka A při tom počtu 300 hodin je jedno kolik si vydělá nebo je to nějak omezené? :-) jinak moc děkuji za odkaz, pročtu si to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.16 18:46

@Nicolettee DPP v ČR je omezena 300h/rok u jednoho zaměstnavatele.
Vydělat si může, kolik chce, akorát pokud je výdělek nad 10.000 Kč, musí z něj odvést pojištění - sociálku, zdravku tuším.

DPČ - je omezena 20 hod. týdně, přičemž se ale počítá za ten rok v průměru, nemusí tedy dodržet tu týdenní hranici, ale roční pak ano.

Z této se ale pak vždy hradí pojištění.

No a pak také srážková daň 15%, ale jeho se jako studenta netýká - musí ale doložit potvrzení o studiu.

POZOR ale - v zahraničí je to jinak. Třeba na Slovensku se z DPP platí pojištění.
Pokud tedy přijede člověk ze Slovenska, a je pojištěn zdravotně na Slovensku, musí dodat tzv. tiskopis A1 - dostane na sociálce. Musí doložit ještě před nástupem!

Náš účetní se pak spojí s úřadem na Slovensku a tam se musí odvést pojištění.

Takže bych si vyběhala ten mezinárodní doklad A1 o zaměstnání v cizině a na tom místě by paní snad i měla vědět, co a jak.

E.

• Citovat
  • Upravit
65066
28.6.16 18:58

@Nicolettee je tam něch 10 000, jak píše anonymní. Jinak pokud těch 300 hodin „přejede“, tak pak se to normálně daní, ale může si v únoru požádat o vrácení daní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
28.6.16 22:34
@Anonymní píše:
@Nicolettee DPP v ČR je omezena 300h/rok u jednoho zaměstnavatele.
Vydělat si může, kolik chce, akorát pokud je výdělek nad 10.000 Kč, musí z něj odvést pojištění - sociálku, zdravku tuším.

DPČ - je omezena 20 hod. týdně, přičemž se ale počítá za ten rok v průměru, nemusí tedy dodržet tu týdenní hranici, ale roční pak ano.

Z této se ale pak vždy hradí pojištění.

No a pak také srážková daň 15%, ale jeho se jako studenta netýká - musí ale doložit potvrzení o studiu.

POZOR ale - v zahraničí je to jinak. Třeba na Slovensku se z DPP platí pojištění.
Pokud tedy přijede člověk ze Slovenska, a je pojištěn zdravotně na Slovensku, musí dodat tzv. tiskopis A1 - dostane na sociálce. Musí doložit ještě před nástupem!

Náš účetní se pak spojí s úřadem na Slovensku a tam se musí odvést pojištění.

Takže bych si vyběhala ten mezinárodní doklad A1 o zaměstnání v cizině a na tom místě by paní snad i měla vědět, co a jak.

E.

Děkuji za dlouhé vysvětlení koukám že je to složitější než jsme předpokládáli :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.16 23:35
  • Citovat
  • Upravit
8506
29.6.16 06:17
@vokishka píše:
@Nicolettee je tam něch 10 000, jak píše anonymní. Jinak pokud těch 300 hodin „přejede“, tak pak se to normálně daní, ale může si v únoru požádat o vrácení daní.

Nesmysl.
Pokud bude bratr pracovat v ČR, řídí se českými předpisy. Nejvýhodnější - co se týká peněz je DPP. Je omezena těmi 300 hodinama za rok u jednoho zaměstnavatele. Do 10000, měsíčně se neodvádí SP ani ZP. Co se týká danění, záleží na tom, zda podepíše nebo nepodepíše prohlášení, při podepsaném bude mít slevu na dani 2070/měsíc, takže s největší pravděpodobností nebude daň sražena vůbec. Podepsat může v jednom měsíci jen u jednoho zaměstnavatele. 300 hodin ale překročit nesmí. Pokud by pracoval víc hodin, musí uzavřít jiný druh smlouvy, např. DPČ, tam mu bude ale sraženo SP a ZP u odměny vyšší než 2500,–/měsíc. Daň bude stejně jako u DPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.6.16 09:19

Ježišmarjá… já jsem to blbě přečetla a pochopila, že jde dělat na Slovensko :oops: :oops:

Inko E.

• Citovat
  • Upravit
1771
29.6.16 11:25

@Hanula1212 ano on bude pracovat normálně tady akorát uzavře smlouvu s firmou na Slovensku :) takže pokud jsem to dobře pochopila vztahují se na něho pravidla pro DPP tady u nás? A ten papír na daně musí podepsat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.6.16 11:54

Ano. Pracovat bude podle českých předpisů. Ten papír na daně (prohlášení) podepisovat nemusí, ale pak mu bude zaměstnavatel srážet srážkovou daň bez jakýchkoli slev. Tu lze sice v rámci daňového přiznání vrátit, ale je to zbytečná práce navíc. A pokud nemá podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele zbytečně bude na toho půl roku nechávat peníze státu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.6.16 11:54

Vymazáno, omylem zadáno dvakrát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie