Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nedávno jsem čekala před školkou na své děti, seděla jsem v autě, takže jsem nebyla vidět. Tak jsem měla v přímém přenosu, jak se chovala učitelka k malošům při řazení do štrůdlu od školy ke školce. A fakt se mi to nelíbilo, prvně je různě přerovnávala, ale fyzicky, nikoli slovně a přišlo mi že i dost agresivně. A pak jednoho chlapečka potáhla k sobě silně za ruku (ale fakt vztekle), takže bobek začal brečet, a ještě mu po cestě něco vykládala. Nevím, mít sama na krku 10 minidětí, co mě mají totálně na háku (jsou to myslím 3 letí) tak asi taky nejsem v klidu, ale ja nejsem proto učitelka v MŠ. Takže uvažuju, jestli psát ředitelce (ale mám v té školce i své dvě dcery) a nebo co a jak. Moje holky tuhle učitelku taky nemají rády, vždy když tam je tak do školky nechtějí, je dost jízlivá, a moje jsou občas dost svéhlavé, ale zase jim doma opakuji, že poslouchat by měly.
@rasaNori píše:
Nedávno jsem čekala před školkou na své děti, seděla jsem v autě, takže jsem nebyla vidět. Tak jsem měla v přímém přenosu, jak se chovala učitelka k malošům při řazení do štrůdlu od školy ke školce. A fakt se mi to nelíbilo, prvně je různě přerovnávala, ale fyzicky, nikoli slovně a přišlo mi že i dost agresivně. A pak jednoho chlapečka potáhla k sobě silně za ruku (ale fakt vztekle), takže bobek začal brečet, a ještě mu po cestě něco vykládala. Nevím, mít sama na krku 10 minidětí, co mě mají totálně na háku (jsou to myslím 3 letí) tak asi taky nejsem v klidu, ale ja nejsem proto učitelka v MŠ. Takže uvažuju, jestli psát ředitelce (ale mám v té školce i své dvě dcery) a nebo co a jak. Moje holky tuhle učitelku taky nemají rády, vždy když tam je tak do školky nechtějí, je dost jízlivá, a moje jsou občas dost svéhlavé, ale zase jim doma opakuji, že poslouchat by měly.
Já bych asi ředitelku kontaktovala. A příběhu se nedivím. Když jsem se synem, a to byl maličký, chodila na plavání, tak tam chodily i školy. Jedna ta učitelka na ně byla tak hnusná, křičela, byla nepřátelská…ani fyzická nebyla, ale stačilo mi to a modlila jsem se, aby takovou syn jednou nevyfasoval (nevyfasoval
)
@rasaNori píše:
Držím se zásady, že řeším své děti. Pokud budou mít s někým problém mě děti, řešila bych to. Pokud to řešit chceš již teď, tak nejprve s ní. Že jsi viděla, co jsi viděla a že bys rozhodně nechtěla, aby se tak chovala k tvým dětem.
Mě tohle nenechává chladnou. Obvykle hned vytahuju telefon a nahrávám. Pak píšu stížnost. Teď naštěstí už nemusím, ale dvakrát už jsem to tak udělala. Ten důkaz byl hodně platnej. Vždy došlo k odejití problematického člověka.
Přátelsky bych si promluvila s ředitelkou. Ideálně někdy jen tak neformálně. Ja si s ni většinou povídám, když byzvedavam děti (ta naše bývá u děti jen par dni v týdnu na odpoledni). Co ja vim, snaží se ředitelky dat nejmladším ty trpelivejsi učitelky. Třeba by to mohla v dalším roce zohlednit.
@rasaNori píše:
Takže uvažuju, jestli psát ředitelce (ale mám v té školce i své dvě dcery) a nebo co a jak.
Hele, možná že Ti nevěřím ani slovo. Možná si vymýšlíš. A stejně tak se ředitelka postaví za zaměstnance školky. Proč by měla věřit nějaké ženské?
Až budeš mít videonahrávku, tak se tím můžeš začít zabývat. Do té doby je to jen tvrzení proti tvrzení.
@Dollorres píše:
Mě tohle nenechává chladnou. Obvykle hned vytahuju telefon a nahrávám. Pak píšu stížnost. Teď naštěstí už nemusím, ale dvakrát už jsem to tak udělala. Ten důkaz byl hodně platnej. Vždy došlo k odejití problematického člověka.
To je dobre, deti si nezaslouzi krute zachazeni. Vyhodit něhoho bez dukazu je tezké.
Bez důkazů je Ti to celé k prdu. Navíc je šance, že se vedení postaví za učitelku. Osobní zkušenost kdy moje dítě mělo prokazatelně konflit, který byl vygradováním " zlobivého chlapečka ". Učitelka to popřela, že pry si to dítě špatně vysvetlilo ( dítě evidentně z ní bylo naprosto KO po tom incidentu). Vedení se postavilo za učitelku, prý hlavně ať si nestěžuji dál s obavou, že se nám bude mstít. Pro uklidnění situace dítě okamžitě přeřazeno do jiné třídy ( od té doby naprosto bez problémové dítě) a učitelka učí spokojeně dál. Kdybych to nezažila nevěřím.
@Dollorres píše:
Ideální řešení. Bohužel valná většina lidí něco takového neřeší do doby, než se to týká jich a pak to vypadá, jak to vypadá.
Mě se před časem stalo něco podobného jako zakladatelce, ale nevěděla jsem kam děti „patří“. Učitelka tam dost nevybíravě řvala na cca čtyřletého. Tak jsem ji oslavila s tím, jestli ji přijde normální se takhle chovat atd. Nejdřív mi asi chtěla dát pár facek, ale pak se ‚snad‘ uklidnila a došlo jí, že bych si mohla někde stěžovat. Nicméně já jsem ani nevěděla, ze které školky jsou, a tak jsem to dál neřešila.
Zakladatelce bych poradila nahlásit ředitelce, ale bez nahrávky to pravděpodobně zahrají do outu, leda by se těch stížností sešlo víc. Bez důkazu se toho už moc udělat nedá.
Díky všem, příští středu se budu motat okolo školky nějak ve stejnou dobu, tak to zkusím cvaknout…