DRUHÉ TĚHOTENSTVÍ DO 4 LET PRVNÍHO DÍTĚTE
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj všichni, potřebuji poradit ......
1. dítě se mi narodilo v 07/2003, v té době jsem ale byla zaměstnaná na dobu určitou do 30/6 2003.
Od 09/2004 - 05/2006 jsem byla opět u téhož zaměstnavatele zaměstnána ale na částečný úvazek a zase na dobu určitou.
Od 09/2006 mám opět smlouvu do 06/2007 na částečný úvazek. Stále pobírám rodičovský příspěvek.
Zajímá mne, jak mám postupovat, když do 06/2007 znovu otěhotním a co mě čeká ohledně mateřské a RP.
Kdo mě bude vyplácet mateřskou, z čeho jí vypočítají, co a jak, pokud byhc byla na rizikovém těhotenství .................
Díky moc moc za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
nevím, jak se bude postupovat přímo v Tvém případě, ale doporučuji Ti napsat přímo na Ministerstvo práce a soc. věcí, já jsem tam také jednou psala dotaz ohledně čerpání dovolené na zotavenou a v pohodě mi odpověděli, sice ne hned, asi do 14 dnů, ale odborně. Adresa je posta@mpsv.cz .
Pa pa
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj ANitko,
ja jsem asi podobny pripad. Jsem s prvnim synem stale na MD, pobiram taky rodicak a k tomu jsem ted chodila od ledna do prace, taky jen na vedlejsi pracovni pomer, aby mi nevzali prave penize, a v breznu jsem otehotnela, celou dobu mam rizikove tehu a beru nemocenskou, kterou mi vypocitali podle platu, takze mam z toho rekla bych tak 85% mozna i vic. Materska mi pry bude chodit taky tak, jako bych byla zamestnana na normalni pracovni pomer. Takze nekdy tech 6 tydnu pred porodem a potom, uz si presne nepamatuju, jak dlouho chodi od te prace, ale podle me bys to mela mit stejne. Mej se krasne. Terra
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Terro, díky moc za příspěvek.
Jde o to, myslím, že nemocenskou bych měla vypočítáno z toho mála, co si teď vydělám, mezitím mi by mi skončila smlouva, ale nemohou mne vyhodit, pokud budu mít PN, a než porodím začne mi mateřská - ale - bude vypočítaná z platu, který jsem měla před 1. dítětem nebo z platu nynějšího na zkrácený úvazek - což by byla asi mizérie ......... nebo z jakéhosi fiktivního platu, který bych ve své pozici měla na plný úvazek ???
Nevím, nevím, jsem v tomto úplný laik a zeptat se účetní v zaměstnání mám zatím obavu, nejspíš by z mého možného těhotenství momentálně moc nadšení nebyli ........ ![]()
Díky za vaše postřehy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsem si tím na 100% jistá, ale už jsem se na to taky pro podobný případ informovala - pokud ti akutální pracovní poměr neskončí, tak ti to budou vypočítávat z toho, nic se ti nebude přepočítávat. Pokud by to byla částka nižší než rodičovský příspěvek, tak ti budou do výše rodičovského příspěvku doplácet. Nevím, kolik máš času, ale normálně se to dělá tak, že se původní pracovní poměr „nechá běžet“, nastoupíš na MD, a když se chceš pak třeba na pár hodin vrátit, tak se udělá dohoda o provedení práce, činnosti nebo vedlejší pracovní poměr, který se pak před druhou MD ukončí. Pak se ti to bude vypočítávat z té první.
Je to teda dost zamotané, ale tolik vím od zkušenějších.
Anulenka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, díky.
Jde o to, že když otěhotním v následujících měsících, tak dříve či později půjdu na PN rizikové těhot. a smlouvu mám do 30/6 2007. Takže z PN nastoupím rovnou mateřskou a zároveň mi tím skončí pracovní smlouva, protože když budu na PN, nemůžou se mnou rozvázat pracovní poměr.
Nevím, jestli to chápu dobře .........
Mám už z toho zamotanou hlavu, ale každopádně při nejhorším budu dostávat mateřskou ve výši RP ???
Doufám, že to zvýšení dopadne … ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky.
Jsem z toho docela zmatená.Já jsem na rodičovském příspěvku a chodím ke stejnému zaměstnavateli na Dohodu o pracovní činnosti.Syn má 27.měsíců.Plánujeme druhého potomka.Pokud to stihneme do 4-tého roku prvního dítěte,tak budu mít půlroční mateřskou vypočítávánu z čeho??Z HVP nebo z DPČ??
Díky za odpověď Katka
- Citovat
- Upravit
AHOJ, TAK MI DNES ODEPSALI Z PORADNY APERIO, ZKOPÍROVÁVÁM MOJE DOTAZY A JEJICH ODPOVĚĎ :
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem a prosbou o radu. První dítě se mi narodilo v 07/2003, v té době jsem ale byla zaměstnaná na dobu určitou do 30/6 2003. Mateřskou dovolenou jsem nastoupila od 1.6. 2003 - 11/2003. Od 09/2005 - 05/2006 jsem byla opět u téhož zaměstnavatele zaměstnána ale na částečný úvazek, opět na dobu určitou. Od 09/2006 mám opět smlouvu do 06/2007 na částečný úvazek. Stále pobírám rodičovský příspěvek. Zajímá mne následující :
- v případě, že během nynějšího pracovního poměru otěhotním a budu mít PN z důvodu rizikového těhotenství, nemocenskou budu mít vypočítánu z nynějšího platu ?
- pokud budu na nemocenské až do nástupu na mateřskou dovolenou, pracovní poměr, která je uzavřen do 30/6 2007 by neměl skončit tímto datem, ale měla bych být zaměstnaná až do nástupu na MD ?
- z čeho mi bude vypočítána mateřská a kdo mi jí bude vyplácet ?
- v případě, že bych nastoupila MD v době, kdy ještě budu pobírat rodičovský příspěvek na první dítě, o tento RP přijdu a bude mi vyplácena jen mateřská ?
- v jaké fázi je nyní nový zákon, který upravuje výši rodičovského příspěvku od 1.1. 2007 ?
Děkuji mnohokrát za Váš čas a za brzké zodpovězení všech dotazů.
Dobrý den.
Ad 1/ Ano, pokud během nynějšího pracovního poměru nastoupíte pracovní neschopnost, bude se Vám výše nemocenského vypočítávat z příjmů, kterých v současném pracovním poměru dosahujete. Ještě doplním, že podmínkou pro vznik nároku na jakoukoli nemocenskou dávku je, že daný pracovní poměr zakládá účast na nemocenském pojištění.
Ad 2/ Obecně platí u pracovního poměru sjednaného na dobu určitou, že oba účastníci (tedy zaměstnavatel a zaměstnanec) již při uzavírání pracovní smlouvy projevili souhlas s tím, aby pracovní poměr trval pouze po určitou, smluvně vymezenou dobu. Pracovní poměr na dobu určitou končí uplynutím doby.
Pokud se tedy později se svým zaměstnavatelem nedohodnete buď na změně formy pracovního poměru (tj. na pracovní poměr na dobu neurčitou) či na prodloužení současné pracovní smlouvy, Váš pracovní poměr skončí v době, která je uvedena ve Vaší pracovní smlouvě, tj. 30. 6. 2007, a to i v případě, že v této době budete v pracovní neschopnosti z důvodu např. rizikového těhotenství.
Dále totiž platí, že pokud byl pracovní poměr sjednán na dobu určitou, nevztahuje se na něj ochrana proti výpovědi (ani nemoc, ani těhotenství či mateřská dovolená). Pracovní poměr uzavřený na dobu určitou tak vždy skončí uplynutím sjednané doby, nedohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jejím prodloužení. Zaměstnavatel tedy nemá stanovenu povinnost prodloužit stávající platnou pracovní smlouvu, kterou jste spolu svobodně uzavřeli.
Ad 3/ Pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství je důležité splnění všech podmínek vyžadovaných zákonem (uvádím je níže). Pokud uvedené podmínky splníte, vznikne Vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství, kterou Vám bude vyplácet Váš zaměstnavatel, popř. poslední zaměstnavatel, začnete-li pobírat tuto dávku z nemocenského pojištění ještě v ochranné lhůtě po skončení pracovního poměru nebo v návaznosti na nemocenské. Výše peněžité pomoci v mateřství činí v současné době 69 % denního vyměřovacího základu a stanoví se stejným způsobem jako nemocenské od patnáctého kalendářního dne pracovní neschopnosti, tzn. že i peněžitá pomoc v mateřství se bude odvozovat z Vašich příjmů dosahovaných ve Vašem posledním zaměstnání před počátkem pobírání peněžité pomoci v mateřství.
Podmínky vyžadované právními předpisy pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství u ženy /zaměstnankyně/
Podmínky pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství stanoví zákon č. 88/1968 Sb., o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění, ve znění pozdějších předpisů a též zákon č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců, ve znění pozdějších předpisů.
Stanovenými podmínkami jsou následující:
- účast na nemocenském pojištění ke dni nástupu na mateřskou dovolenou nebo se na zaměstnankyni vztahují nároky z dřívějšího nemocenského pojištění tzn. trvá ochranná lhůta z dřívějšího nemocenského pojištění ještě počátkem šestého týdne před očekávaným nebo skutečným dnem porodu, nebo až do počátku tohoto týdne pobírá nemocenské z dřívějšího nemocenského pojištění,
- účast na nemocenském pojištění nejméně po dobu 270 kalendářních dnů v uplynulých 2 letech před porodem,
- těhotenství skončilo porodem (nedošlo k potratu ani umělému přerušení těhotenství),
- zaměstnankyně nemá příjem z pracovní činnosti, která jí zakládá nárok na PPM, výjimkou jsou příjmy, které jí náleží i za dobu mateřské dovolené (např. prémie, podíly).
Do doby 270 dnů se započítávají také dřívější období, v nichž zaměstnankyně v posledních dvou letech před porodem
a) byla účastna nemocenské péče v ozbrojených silách,
b) byla poživatelkou důchodu ze sociálního zabezpečení,
c) byla účastna zabezpečení podle předpisů o zabezpečení družstevních rolníků v nemoci a o zabezpečení matky a dítěte, anebo nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných,
d) pobírala po zániku pojištění, popřípadě jiného zabezpečení (péče) nemocenské nebo peněžitou pomoc v mateřství,
e) byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání.
Pro získání peněžité pomoci v mateřství je třeba splnit všechny zákonem vyžadované podmínky zároveň!
Ad 4/ V době, kdy žena pobírá peněžitou pomoc v mateřství po celý kalendářní měsíc v době ode dne porodu, nemůže zároveň pobírat rodičovský příspěvek z důvodu péče o jiné dítě. V takovém případě je výplata rodičovského příspěvku zastavena (povinnost ohlásit úřadu státní sociální podpory zahájení pobírání peněžité pomoci v mateřství). Souběh těchto dvou dávek je tedy vyloučen, a to na základě ustanovení § 30 odst. 6 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Ad 5/ Zákon č. 112/2006 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o životním a existenčním minimu a zákona o hmotné nouzi, je již platný, neboť byl řádně přijat a vyhlášen ve Sbírce zákonů. Tuto novelu, která mimo jiné změnila i způsob výpočtu výše rodičovského příspěvku, můžete najít ve Sbírce zákonů, kterou zveřejňuje ve formátu pdf na internetu Ministerstvo vnitra (www.mvcr). Tento zákon najdete v částce 37 z roku 2006, právě pod číslem 112/2006. Novela nabude účinnosti dnem 1. 1. 2006.
S pozdravem
Jaroslava Zelená
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,potřebovala bych prosím poradit:mám téměř 4-leté dítko(v lednu 07)a nyní jsem zjistila,že jsem těhotná.Jelikož nemám práci(ani se nemám kam vrátit,protože mi dali výpověď ve zkuš.době,když jsem poprvé otěhotněla),tak bych se v únoru evidovala na ÚP,ale nevím kolik by mi event.vypláceli(a jestli mám vůbec na něco nárok)?A jak to je ,když budu mít třeba rizikovku?Nevíte prosím někdo jak to je?Omlouvám se za zmatenost dotazu-a díky za případné odpovědi.Ella
- Citovat
- Upravit
Anonyme, nejsem si jistá, ale myslím, že když nebudeš pracovat, tak nemáš nárok na peněžitou pomoc v mateřství, ale hned na rodičovský příspěvek. Jak je to s nemocenskou, to netuším..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit