Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já šla na PN hned v 5tt - měla jsem šílené nevolnosti, nic jsem nemohla sníst, ani vypít, stále jsem zvracela. Setkala jsem se i s názory, že to má každá 2.těhotná, ale Dr. mi neschopenku bez problémů napsat.
Pokud býváš opravdu hodně unavená, až do migrén, myslím, že by Ti Dr. neschopenku napsal. Řeknu mu, že Tě učení zmáhá a možná by to uvítal i zaměstnavatel, že by žáci od 2.pololetí měli stálého učitele.
Já osobně si myslím, že je na každé z nás, zda zůstane doma či nikoliv a měl by to tak vnímat i každý lékař či zaměstnavatel. Pokud se cítíš mizerně a víš, že by ti doma bylo lépe, není co řešit! Já byla na rizikovým kvůli čekání dvojčat a byla jsem za to ráda, někdo si zase neumí představit, že by byl doma, protože by se ukousal nudou ![]()
S tím výpočtem mateřské nevím, jak je to při zkrácení úvazku, ale při nemocenské se to nijak nezkracuje, já byla doma rok a mateřskou mám vysokou, nijak zkrácenou
Myslím, že Dr. ti neschopenku z těchto důvodů napíše a mám dokonce dojem, že učitelky mají nárok na PN v těhotenství z důvodu vysoké nemocnosti v prostředí, kde pracují. Všechny učitelky, co znám, tak byly na PN pokud vyloženě nechtěly zůstat v práci. Prostě to řekni svému gynekologovi a uvidíš.
Záleží na dr, některý baby si nechají napsat pn i na zlomenej nehet mi přijde. Prostě jsem těhotná, tak nemusím do práce
Každopádně tvé situaci se nedivím, to bych asi taky neriskovala s těma děckama. Nevíš, kdo ti do břicha vrazi, mimo jiné. Mě obvodn dr chtěla nechat doma když se ji nelíbil nižší tlak, a že si mě pak pod sebe vezme můj dr. Naštěstí můj gyn je v pohodě a říkal, že pokud se cítím ok, tak že mě doma zbytečně nechávat nebude, jen kdybych měla byvat unavená nebo měla problémy. Takže záleží na dr.
Ahoj, jsem taky učitelka na 2. st. ZŠ a jsem v podstatě od začátku listopadu doma. Bylo mi zle (zvracení 3× denně norma), takže to fakt nešlo. Do toho únava, nízký tlak. Učení ještě, ale třeba dozory, to mě oddělávalo
Teď už je to mnohem lepší, tak bych ráda po Vánocích zase zpátky, uvidíme, jak dlouho to vydržím ![]()
Může ti napsat PN, když práci prostě nezvládáš. Četla jsem o tom nějaký odborný článek. Ale ten zkrácený úvazek neber, fakt by ti to pokrátilo mateřskou, to radši běž na tu neschopenku.
Já taky učím a taky to těžce nezvládám, jenže k tomu studuju další VŠ a potřebuju dokončit semestr a na PN bych nemohla jezdit na semináře a na zkoušky.
Ja jsem v zari mela pozitivni test a v rijnu jsem drzela v ruce vypoved z duvodu ruseni pobocky. Do listopadu jsem si hledala novou praci, ale vzhledem k memu stavu jsem nic nenasla. 30.11 jsem mela byt zamestnana posledni den, tak 27.11 jsem sla k dr a rekla mu pravdu jak to se mnou je. A uplne v pohode mi napsal PN…kdyz si predstavim jak jsem se 14 dni nervovala.
Sla jsen na PN ve 14 tt. Bez rovnou na gyndu, obvodak te nemuze nechat dlouhodobe na PN. Drzim palce a fakt rekni pravdu.
@Ariadne Úplně tě chápu, jsem taky učitelka a vydržela jsem do 27. týdne, ale potom jsem už byla úplně vyřízená a dokonce skončila v nemocnici! Pořád jsem si myslela, že všechno zvládnu a pak se bála, že předčasně porodím. Takže pokud se necítíš, zůstaň doma, nestojí to za ten strach!!!
Ahoj tak já šla na PN v 10tt jsem zdravotní sestra na ARO, a můj dr mě při potvrzení těhu už ani nechtěl pustit abych dokončila měsíc. Určitě na PN jdi, pokud se necítíš dobře, každý rozumný dr ti neschopenku napíše
Ahoj, pokud Ti není dobře, tak nevidím problém, proč na PN nejít. Já jsem po zjištění těhotenství dochodila měsíc a pak jsem byla doma. Dělala jsem na dětské neurologii a fak jsem nechtěla riskovat, že někdo dostane amok a něčím mě přetáhne a neob si něco udělám při přenášení vozíčkových pacientů.
Děkuju za názory
, jsem ráda, že to vidíte podobně a že se objevily i učitelky. Je fakt, že chřipku jsem už prodělala (řádila ve škole) a nedávno mě jeden žák málem sejmul dveřma (šlo o centimetry).
Cítím se sice mizerně, ale asi opravdu nechci vypadat jako fňukna, co se jí prostě nechce makat. V lednu jdu k dr do poradny, tak se jí zmíním, jak to je. Ulevilo by se mi hlavně ten stres, teď okolo Vánoc se to ještě umocnilo.
@Ariadne Já přesně vím, o čem mluvíš. A přišlo mi, že v těhotenství jsem všechno v práci vnímala mnohem víc a děcka mě strašně rozčilovala! A taky si víc dovolili, jak kdyby vycítili, že na ně nemám tolik energie! A taky jsem se bála, aby mě někdo na chodbě nesrazil! A přesně, jak říkáš ty…nechtěla jsem si hrát na chudinku a pořád jsem si chtěla dokazovat, že všechno zvládnu a přitom jsem vůbec nemohla!
@Lucista JJ to mi mluvíš z duše s tím rozčilováním. Mám pocit, že nějak vycítily, co mě přivede do varu. Zítra máme naštestí už jen besídku, tak to zvládnu, ale během dne se vždycky stanou takový maličkosti s dětma, kolegy, na dozoru, že mě to rozhodí a mám na krajíčku.
Naštěstí mě chápe manžel a podporuje, ale trochu mě to zamrzelo od mámy, že ty problémy tak zlehčuje, že mi vlastně nic není ![]()
Já jsem šla na PN ve 20týdnu, bylo mi furt špatně, a hodně často jak jsem dojela domů jsem zvracela. Tak jsem si řekla dost ty peníze mi za to nestojí a jsem od té doby doma. Ale mé pracoviště byla fabrika takže v létě vevnitř v hale vedra jako blázen a dojížděla jsem 40km tam a 40km zpět a byla taky dost vyčerpaná.
Ahoj všem,
tak sice začínám teprve 14.tt, ale vyvstal mi teď problém s prací. Učím na 2.st ZŠ a musím říct, že mě to dost zmáhá a hlavně psychicky.
Dneska byl asi vrchol. Děti si zřejmě řekly, že když bude v pátek konec světa, tak můžou blbnout, ale není to jen dneškem, ale táhne se mi ta myšlenka v hlavě několikátý týden.
Od začátku těhotenství jsem šíleně utahaná a v práci je to dost znát, bolí mě hlava, přechází to až do migrény, kdy po příchodu domu musím fakt zalézt a spím i 12h. Jsem prostě nepoužitelná a hromadí se mi tam i všemožná administrativa, kterou prostě nestíhám.
Vedení mi vychází vstříc a nabídlo mi, že bych od 2.pololetí mohla zkrátit úvazek, mají už náhradu, která to převezme dočasně a pak úplně. Říkala jsem si, že by to bylo fajn zbavit se pár hodin, ale máma (účetní) mě od toho zrazuje, že budu mít nižší základ pro výpočet MD (jednalo by se vlastně ale jen o únor a březen - na konci dubna bych nastoupila na MD) a že mám jít radši marodit.
Na to jsem jí řekla, že mi dr. asi těžko napíše PN z důvodu: únava, bolesti hlavy, nadměrný stres v práci.
Tak teď nevím kudy z toho ven. A jaké bývají možné důvody pro PN. Nechci si přivolávat vážnější potíže než mám, ale je fakt, že ten stres je šílený. Dneska jsem málem 3× brečela, jak jsem z všeho přecitlivělá.
Díky za každý názor a radu.