Dvojčata s jednou placentou

4
30.8.10 20:58

dvojčata s jednou placentou

Ahojky,
Dneska jsem byla na screeningu (13+1),kde mi potvrdili jednovaječné dvojčátka a taky řekli,že mají jen jednu placentu.Tak z toho mám docela strach.A že jedno mimčo je o 9mm menší.Nemáte někdo podobné zkušenosti? Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
421
30.8.10 21:07

Ahoj, mrkla jsem na net, protože mě to taky zajímalo a našla jsem např.: … u jednovaječných dvojčat můžeme najít zákonité odlišnosti. Pokud se
vajíčko rozdělí do tří dnů po oplodnění, každý zárodek má svou vlastní placentu
a oba plodové obaly (odborně amnion a chorion), podobně jako je tomu u dvojvaječných dvojčat, ale jejich genetická výbava je na rozdíl od dvojvaječných dvojčat shodná. Dojde-li k rozdělení rýhujícího se vajíčka mezi 3. a 7. dnem od početí (tedy v době, kdy se vajíčko uhnizďuje v děložní sliznici), mají oba zárodky pouze jednu placentu a jeden vnější plodový obal (chorion), ale dva vnitřní plodové obaly (amnion). Takto vzniká většina jednovaječných dvojčat. Nejvzácnějším případem (asi 1 % všech jednovaječných dvojčat) je rozdělení oplozeného vajíčka mezi 8. a 12. dnem. Takováto dvojčata mají jednu společnou placentu a vyvíjejí se v jedné společné dutině plodového vejce (nejsou oddělena žádným plodovým obalem).
Takže, to že mají jednu placentu je normální. No a co se týká velkosti, to nevím, neptala ses doktora?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
30.8.10 21:21

já mám taky jednovaječná dvojčata, ale měli každý svou placentu, jednovaječnost zjistili až díky odběru choriových klků. Co mi povídala doktorka, tak jednovaječná dvojčata s jednou placentou jsou rizikovější kvůli vyživování obou plodů, nejspíš budeš více sledovaná. A velikostně nevím, měla jsem mezi klukama taky rozdíl, ne teda moc veliký, ale ke konci už začal být problém, jeden zaostával v růstu, takže ve 37tt jsem rodila a děti byli zdravé. Tím Tě nechci nijak strašit, každý to má jinak, kamarádka jednovaječná dvojčata donosila skoro do termínu a těhu měla naprosto super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymnice
30.8.10 21:32

Ahojky,

čekáme taky jednovaječná dvojčata - holčičky monochoriální - biamniální, což znamená, že mají jednu placentu, ale jsou oddělené amniální přepážkou. u jednovaječných dvojčat může být ještě ta varianta, co psala pet-be - tedy s dvěma placentama a amniální přepážkou a ta třetí varianta je jedna placenta a žádná přepážka - řekli Ti, jestli máte přepážku? jinak mezi dětma může být nějaký rozdíl..málokdy jsou úplně nastejno. jen u jednovaječných s jednou placentou bys měla být víc hlídaná hlavně kvůli transfúznímu syndromu…to je, kdyby jedno ubíralo výživu víc tomu druhému. ale i toto už dneska umí doktoři dobře řešit. u nás se vše zatím vyvíjí jak má a pokud vše takhle dál půjde, tak za 6 týdnů nám holčičky přijsou na svět císařských řezem. doktoři ukončují těhotenství dřív…prý už ke konci těhotenství není placenta pro obě děti dostatečná…

tak gratuluju k dvojčátkům a přeji, ať vše probíhá jak má a kdybys měla jakýkoliv dotaz, ptej se! jsem ráda, že je tu někdo s jednovajkama :palec: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
9404
30.8.10 21:46
monduell píše:
Ahojky,

čekáme taky jednovaječná dvojčata - holčičky monochoriální - biamniální, což znamená, že mají jednu placentu, ale jsou oddělené amniální přepážkou. u jednovaječných dvojčat může být ještě ta varianta, co psala pet-be - tedy s dvěma placentama a amniální přepážkou a ta třetí varianta je jedna placenta a žádná přepážka - řekli Ti, jestli máte přepážku? jinak mezi dětma může být nějaký rozdíl..málokdy jsou úplně nastejno. jen u jednovaječných s jednou placentou bys měla být víc hlídaná hlavně kvůli transfúznímu syndromu…to je, kdyby jedno ubíralo výživu víc tomu druhému. ale i toto už dneska umí doktoři dobře řešit. u nás se vše zatím vyvíjí jak má a pokud vše takhle dál půjde, tak za 6 týdnů nám holčičky přijsou na svět císařských řezem. doktoři ukončují těhotenství dřív…prý už ke konci těhotenství není placenta pro obě děti dostatečná…

tak gratuluju k dvojčátkům a přeji, ať vše probíhá jak má a kdybys měla jakýkoliv dotaz, ptej se! jsem ráda, že je tu někdo s jednovajkama :palec: :kytka:

Čekala jsem taky taková dvojčátka - s jednou placentou a přepážkou - bohužel nejpíš právě kvůli tomu (načetla jsem, že se to stává po vytvoření té přepážky) se mi začalo tvořit velké množství plodové vody a ve 20. týdnu jsem potratila :-( , .....já ale nevěděla, že čekám dvojčata, byla bych jinak zřejmě mnohem lépe hlídaná, kdo ví......

Doufám, že jsem tě nevylekala, ale je to realita, bohužel, sice se to stává velmi zřídka, ale stává :nevim:

Přeju pohodové těhotenství s dobrým koncem :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymnice
30.8.10 22:07

Ifčo - to je mi moc líto, že to takhle dopadlo! :cry: a u dvojčat celkově je mnoho rizik, proto je potřeba důsledná a kvalitní péče…já v 7tt opustila svého gyndaře, kterej mi dobrou péči dát nejspíš nechtěl a za skvělou péčí dojíždím 120km a jsem sledovaná opravdu fest - takže neboj, nevystrašilas mě…já si hlavně říkám, že když má cesta za těhotenstvím byla tak dlouhá a trnitá, že to těhotenství prostě musí dopadnout dobře :oops:

• Citovat
  • Upravit
3596
30.8.10 22:08

Ahoj,

mám skoro 4-letá jednovaječná dvojčata s jednou placentou (fakt byla obrovská) a přepážkou. Byla jsem víc hlídaná, je třeba sledovat transfúzní syndrom, ale kluci byli skoro stejní - v porodní váze rozdíl 70g. Kluci se narodili 37+2, bez vyvolávání a přirozeně, krásní, velcí, za 4 dny jsme šli z porodnice domů, nemuseli cvičit, prostě normální miminka jen dvě a stejná. :-D

Pokud Tě bude něco zajímat, ptej se.

Monduell, byla jsem hlídaná asi do 28 tt, pak už je prý riziko transfúzního syndromu minimální, tak si to užívej a přeju pohodový porod a krásná miminka.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
30.8.10 22:11

Mám jednovaječné jednoplacentární sestry s přepážkou :wink: Je jim šest, narodily se v termínu přirozeně :wink: Každá měla asi 2300g.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymnice
30.8.10 22:22

aha - tak teď už se transfúzního syndromu tolik bát nemusím? paráda… :lol: to jsem zas o něco klidnější, jen mě zaráží, že mě teda nenechají rodit přirozeně…četla jsem, že někde se doktoři odváží, ale docela mě vystrašilo to, že by se tam druhý dítko mohlo přidusit, takže proti tomu císaři neprotestuji…ale popravdě z něho nadšená nejsem. jenže větší strach mám o holčičky, než o sebe…tak co :-)

jo a holky, co už máte jednovaječný dvojčátka…je to opravdu tak, že mamina je vždycky od sebe pozná?? strašně se bojím, že budu mít problém je rozeznat… :oops:

• Citovat
  • Upravit
118
30.8.10 22:45
monduell píše:
aha - tak teď už se transfúzního syndromu tolik bát nemusím? paráda… :lol: to jsem zas o něco klidnější, jen mě zaráží, že mě teda nenechají rodit přirozeně…četla jsem, že někde se doktoři odváží, ale docela mě vystrašilo to, že by se tam druhý dítko mohlo přidusit, takže proti tomu císaři neprotestuji…ale popravdě z něho nadšená nejsem. jenže větší strach mám o holčičky, než o sebe…tak co :-)jo a holky, co už máte jednovaječný dvojčátka…je to opravdu tak, že mamina je vždycky od sebe pozná?? strašně se bojím, že budu mít problém je rozeznat… :oops:

Já jsem se toho taky bála, že je nerozeznám, ale každá maminka si nějaký rozdíl najde. U nás kluky rozeznají podle uší, ale přitom já vidím,že mají i trošku jiný tvar hlavičky,Tomášek kulatější,Tadeášek šišatější. Horší to pro mě je,když mají čepičku, to si jsou děsně podobný,ale poznám i úsměv,každý má trochu jiný. Manžel se občas ještě splete a to je jim 7 měsíců :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.8.10 06:36

Já mám známou, který čekala jednovaječná dvojčata s jednou společnou placentou, bohužel okolo 25 týdne „porodila“/ potratila 2 mrtvé děti - transfuzní syndrom dvojčat. Jedno bylo obrovské, druhé menší. Lékaři dávali jistou naději tomu menšímu, ale i to v děloze zemřelo.
Teď má další zdravé děti. Nechci Tě vylekat, ale je to bohužel realita. Sice se všude píše, že dnes už to lékaři umí řešit - laserová operace na placentě tak nějak, aby nedocházelo k nadměrnému příjmu živin jednomu dítěti, ale bohužel, není vhodná pro každého.

Přeju příjemný zbytek těhoteství a zdravé děti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymnice
31.8.10 11:40

pet-be - :lol: no můj manžel říká, že si bude muset koupit lihovej fix a holky si na čele označit :mrgreen: sranda samozřejmě…ale uvažovala jsem o tom, že jim nechám dát náušničky co nejdřív a každý jiný, abychom je rozeznali :think: jo a co povahově? mě se teda zdá, že už v tom břiše se projevujou každá jinak - každá reaguje na jinou hudbu, každá se jinak hýbe - jedna kope jak o život, druhá zas dělaá kotrmelce… :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymnice
31.8.10 11:53

Jano - rizika jsou veliká, ale ono i u normálního těhotěnství je to adrenalin od začátku do konce. jen je určitě lepší slyšet ty příběhy ze šťastným koncem…vím podle sebe, jak jsem na začátku těhu plašila, co všechno mi hrozí a každej takovej příběh mě vyděsil k smrti. já zas mám známou, která porodila předčasně chlapečky v 25tt s transfúzním syndromem - měli dohromady kilo…ten menší byl na dýchacím přístroji asi půl roku a bylo to hodně náročný, ale dneska jsou to tříletý raubíři a dokonce bez jakýchkoliv následků…takže to dopadá i dobře a to ve většině případů - sláva lékařům!! :dance:

• Citovat
  • Upravit
118
31.8.10 12:07
monduell píše:
pet-be - :lol: no můj manžel říká, že si bude muset koupit lihovej fix a holky si na čele označit :mrgreen: sranda samozřejmě…ale uvažovala jsem o tom, že jim nechám dát náušničky co nejdřív a každý jiný, abychom je rozeznali :think: jo a co povahově? mě se teda zdá, že už v tom břiše se projevujou každá jinak - každá reaguje na jinou hudbu, každá se jinak hýbe - jedna kope jak o život, druhá zas dělaá kotrmelce… :lol:

Povahově každej úplně jinej, jeden je větší nervík než druhej, ale oba se rádi mazlí. V bříšku taky byl jeden víc aktivnější. Vidím to i v příkrmech, Tadeášek nemusí masíčko, Tomášek masíčko miluje. Vývojově jsou nastejno, jeden třeba dřív leze, ale do dvou dnů leze i druhý. Výhoda je, že si spolu hrají.
S tím „označováním“ :-D taky nás v těhu napadlo udělat jim nějaké tečky. Děda říkal napsat jim na čelo iniciál, jenže oba začínají na T :mrgreen: Neboj se, rozeznáš je. Já hlavně měla strach,jestli je dokážu mít ráda stejně, bála jsem se, že budu protěžovat jednoho na úkor druhýho, ale když jsem ty uzlíčky držela v náručí, okamžitě jsem na tyhle starosti zapomněla. To vše vyplyne úplně samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymnice
31.8.10 12:20

Pet - tak to strašně ráda slyším!! taky jsem si říkala, abych s tou láskou neměla trochu problém…protože jak se ta holčička nalevo víc projevuje, tak na začátku jsme spolu „komunikovaly“…doteky a mě bylo líto, že druhou necítím tolik a bála jsem se, jestli jí neochuzuju o ty doteky, ale ona tam asi byla otočená nějak dovnitř…pak se otočila jinak a cítím je už obě, jen každá fakt se projevuje jinak…tak jsem zvědavá, až se narodí…už se tak těšim, až je budu držet v náručí…nemůžu se dočkat!! jo s tím hraním si spolu a okoukáváním od sebe těch dovedností a napodobováním to je docela dobrý…kámošky kluci se takhle skvěle srovnávají…jeden začal dřív mluvit a ten druhej to hned od něj začal chytat…sice je vidět, že mu to jde hůř a stojí ho to víc usilí, ale kdyby byl sám, tak by začal mluvit nejspíš dýl! :think: to je supr, že si můžu takhle s někým popovídat… :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky