Dyslexie pristup ucitelky

1907
9.2.23 15:23

Dyslexie pristup ucitelky

Krasny den preji.
Prosim, je čestinarka povinna brat v potaz to, ze je dcera dyslektik a dysortografik? Samozrejme mame potvrzeni z PPP uz nekdy od 2,3 tridy aktualne 7 trida. Cele pololeti sleduji, jak dceri práská 4,5 a nedeje se to, co je psano v posudku z PPP. Ma psat kratsi diktaty, aby mela cas po sobe najit chyby apod. Asi to spousta z vas maminek zna. Na pedogogickou intervenci dcera chodi 1× tydne s vice detmi najednou.
Za ucitelkou se chystam, ale zrovna jsem po operaci a navic k tomu jeste na ATB ale potrebovala bych vedet, jestli ma povinnost na to vse brat ohledy nebo se jedna pouze o doporuceni z PPP.
Jeste takova perlicka: v tydnu spoluzacka donesla dceri (nemocna) ukol z Čj s tím, že musí byt dnes odevzdany, ale uz nemela cas pro nej prijit a tak moje holka vysiluje, ze v pondeli uz ji ho ucitelka nevezme. Tak jsem holce rekla, ty ji ho v pondeli odevzdas a pokud ti ho nevezme, vyridim si to s ni ja. Nikdo ze spoluzaku neni povinny nosit a vyzvedavat ukoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
smajlik345
9.2.23 15:36
@alexxa píše:
Krasny den preji.
Prosim, je čestinarka povinna brat v potaz to, ze je dcera dyslektik a dysortografik? Samozrejme mame potvrzeni z PPP uz nekdy od 2,3 tridy aktualne 7 trida. Cele pololeti sleduji, jak dceri práská 4,5 a nedeje se to, co je psano v posudku z PPP. Ma psat kratsi diktaty, aby mela cas po sobe najit chyby apod. Asi to spousta z vas maminek zna. Na pedogogickou intervenci dcera chodi 1× tydne s vice detmi najednou.
Za ucitelkou se chystam, ale zrovna jsem po operaci a navic k tomu jeste na ATB ale potrebovala bych vedet, jestli ma povinnost na to vse brat ohledy nebo se jedna pouze o doporuceni z PPP.
Jeste takova perlicka: v tydnu spoluzacka donesla dceri (nemocna) ukol z Čj s tím, že musí byt dnes odevzdany, ale uz nemela cas pro nej prijit a tak moje holka vysiluje, ze v pondeli uz ji ho ucitelka nevezme. Tak jsem holce rekla, ty ji ho v pondeli odevzdas a pokud ti ho nevezme, vyridim si to s ni ja. Nikdo ze spoluzaku neni povinny nosit a vyzvedavat ukoly.

Perfektní přístup z obou stran. Učitelka kašle na zprávu z PPP a ty se celé pololetí koukáš jak má dcera 4, 5 a teď to řešit nemůžeš kvůli operaci.
Víš o tom, že jsi to měla řešit už dávno? :roll:

• Citovat
  • Upravit
1907
9.2.23 15:43

Smajlik345 takhle hrozny je to az tohle pololeti. Jinak to byly 3ky a proste jsem byla smirena s tim, ze nikdy nebude mit na vizo 2 nebo dokonce 1 z Čj. Ale tohle pololeti teda stalo za to.
Jo a jednou jsem o tom s cestinarkou mluvila a rekla mi, ze je to vse o pameti, ze se proste musi ucit vse z pameti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
9.2.23 15:49
@alexxa píše:
Smajlik345 takhle hrozny je to az tohle pololeti. Jinak to byly 3ky a proste jsem byla smirena s tim, ze nikdy nebude mit na vizo 2 nebo dokonce 1 z Čj. Ale tohle pololeti teda stalo za to.
Jo a jednou jsem o tom s cestinarkou mluvila a rekla mi, ze je to vse o pameti, ze se proste musi ucit vse z pameti.

Tak 1 nebo 2 nebude mít ani když to řešit budeš. S 3 počítej, ale ona k tomu papíru musí a měla přihlížet od doby co ho má k dispozici.
Sama mám dys a 2 z čj jsem neměla nikdy i když na zš měla učitelka papír k dispozici.
Na sš jsem papír neměla a měla jsem 3.
Jako s paměti má učitelku „trochu“ pravdu, co si nezapamatují, jak se píše gramatický správně to nevím. Ale nic to nemění, že dcera má právo psát kratší diktáty, neuznávat chyby apod.. Podle toho co máte napsáno v papírech, ale asi bych to neřešila jen s učitelkou, ale i s ředitelkou. Aby to nebylo jen mezi tebou a ni, ale byl tam i její nadřízení

• Citovat
  • Upravit
1137
9.2.23 15:51

No brát v potaz by to měla, ale: má dcerka to doporučení aktuální? Chodíte do poradny na přešetření pravidelně? Doporučenínemá neomezenou platnost. Pokud je to po této stránce ok, neváhej a za učitelkou zajdi nebo ji kontaktuj jinak, to můžeš i z domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
9.2.23 15:57

Pokud jste do donesli v září, tak je na celý rok připravený plán a každý vyučující se pod to podepisoval. Řešila bych to s učitelkou a případně třídní. Na školách jsou výchovni poradci, kteří tohle taky řeší.
Co se týče úkolů, tak spousta učitelů funguje přes email, teamsy školu online a tam se dá poslat fotka úkolu, že je vypracovaný.

• Citovat
  • Upravit
66859
9.2.23 16:42

@alexxa skola, tedy i ucitele jsou povinni ridit se pokyny z PPP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
9.2.23 16:43
@Ariadne píše:
Pokud jste do donesli v září, tak je na celý rok připravený plán a každý vyučující se pod to podepisoval. Řešila bych to s učitelkou a případně třídní. Na školách jsou výchovni poradci, kteří tohle taky řeší.
Co se týče úkolů, tak spousta učitelů funguje přes email, teamsy školu online a tam se dá poslat fotka úkolu, že je vypracovaný.

nenusi mit nutne ivp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
9.2.23 16:47
@smajlik345 píše:
Perfektní přístup z obou stran. Učitelka kašle na zprávu z PPP a ty se celé pololetí koukáš jak má dcera 4, 5 a teď to řešit nemůžeš kvůli operaci.
Víš o tom, že jsi to měla řešit už dávno? :roll:

Ty brďo, to je ale super příspěvek. Jen v něm tak nějak zmizela ta rada nebo odpověď na otázku, na kterou se zakladatelka ptala. :roll:

@alexxa Ano, učitel se musí řídit doporučením PPP. Máte aktuální?
Ale bohužel, někteří učitelé dělají, že doporučení neexistuje. Pak je dobré kontaktovat i výchovného poradce anebo jinou osobu, která má ve škole na starost děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Ale někdy je to boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.2.23 17:25

Některé učitelky se neřídí doporučením a umí si to obhájit. Dělají si své postupy všeho.
U nás přetekl pohár dneska. Třídní syna totiž známkuje podle oblíbenosti a obličeje svých oblíbenců. Rozdíly jsou prokazatelné. Pozorujeme to delší dobu, jak dělá rozdíly. Nechci úplně veřejné vypisovat, co se stalo. Ale dostal horší známku nespravedlivě. Horším dala lepší známky, ale jsou to oblíbenci a opačně. Řešila jsem to dnes u několika učitelek a včetně dané učitelky. Ani jedna nechápe, kde to třídní vzala. Nechápeme její argumenty. Musím se na to vyspat, protože takhle vzteklá jsem dlouho nebyla. Proběhne debata, až muž večer zavolá. U nás nemá smysl přesun do jiné třídy. Ten nic nevyřeší. Chci, ať ho dáme jinam, jestli bude syn souhlasit. Už zvládne dojíždět autobusem. Nejde o fakt, že mu dala dvojku za něco. Ale jde o princip. Jak k té dvojce přišla, aby mu jí dala. To nechápe ani jedna její kolegyně. Jiní rodiče čekají, jestli nebude příští rok jiná učitelka. Taky dají děti pryč. Dvojí metr a nespravedlnost nepřekousnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
9.2.23 18:25

Náš syn má PPP, měl i IVP, ale dle. nových směrnic už dnes IVP mít nemusí. Stará učitelka vůbec nedodržovala. Synova asistentka teď po dvou letech řekla že vůbec neví jestli syn má nějaké doporučení, samozřejmě vše je ve škole a zaevidivané. Já si tam opravdu přijdu jako v Jiříkově vidění, to stejné tvrdila i bývalá učitelka po dvou letech že neví že syn má nějaké doporučení s PPP, přitom tam i oni byli za ní, šílené. Budeme nejspíše řešit přestup i když nová paní učitelka je skvělá, jde to poznat na známkách, že 4 až 5 šel na 1 až 2. Urugovala jsem PPP, ať to řeší, přišli tam nic neshledali jako problém, prý vše prošli s učitelkou (tou bývalou, když jí ještě měl, stejně si jela dle sebe)

• Citovat
  • Upravit
15995
9.2.23 18:50

Je to pro skolu zavazne. Maji vypracovat plan a ten s tebou projit a ty ho mas podepsat. Taky mame pro syna…pokud to neprobiha, resit s ucitelkou, pokud ani tak, kontaktovat tridni a pripadne vedeni.
Chtit po diteti na nemocenske odevzdani ukolu je blbost. Proste to odevzda, az se vrati do skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
9.2.23 18:57
@alexxa píše:
Krasny den preji.
Jeste takova perlicka: v tydnu spoluzacka donesla dceri (nemocna) ukol z Čj s tím, že musí byt dnes odevzdany, ale uz nemela cas pro nej prijit a tak moje holka vysiluje, ze v pondeli uz ji ho ucitelka nevezme. Tak jsem holce rekla, ty ji ho v pondeli odevzdas a pokud ti ho nevezme, vyridim si to s ni ja. Nikdo ze spoluzaku neni povinny nosit a vyzvedavat ukoly.

Nevím, jak na ZŠ, ale na SŠ má zpráva z poradny omezenou platnost. Pokud byla dcera vyšetřena před čtyřmi nebo pěti lety, je PUP ještě platné?

Je učitelka informována o PUP? Vůbec bych se nedivila, kdyby to nevěděla.

No a hele, na rovinu, s děckama s PUP pracuji, opatření samozřejmě dodržuji, ale na druhou stranu naprosto samozřejmě očekávám zvýšenou snahu i na druhé straně. :roll: Papír je tvé dceří k prdu, když se nesnaží a nepracuje na tom, aby svůj handicap kompenzovala.

Jo a na ten Dú se s klidem vyprdněte, učitelka nemá co požadovat odevzdání od nemocného děcka - případně naskenujte (dá se i aplikací v mobilu) do pdf a pošlete na mail, pokud se jednalo o dlouhodobě předem zadanou práci s daným termínem odevzdání.

Příspěvek upraven 09.02.23 v 23:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44335
9.2.23 21:32

@SAJ Platí to všude, doporučení má omezenou platnost, uvádí se se to tam vždy. Maximální možná platnost je 4 roky, v praxi jen u setrvalých stacionárních stavů bez možnosti změny. Většinou se poprvé dává na rok, potom na dva roky po celou dobu školní docházky na ZŠ. S nutností vyšetření každé dva roky se setkávám úplně nejčastěji na ZŠ i na specce.

Nicméně pokud už žákyně jednou PO pro prokázané SPU měla, škola by mohla vytvořit plán pedagogické podpory a zavést PO 1 do doby, než bude vyšetřena znovu :nevim: Pravděpodobně bude čekat, protože přednost mají teď termínované žádosti o odklad, předčasné zaškolení atd. Ne práskat špatné známky.

@alexxa Pedagogická intervence nemá až takový význam. Žáci nepotřebují procvičovat, ale kompenzovat, vhodnější by byl předmět speciálně pedagogické péče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
9.2.23 23:13

Ano, musí to řešit. Mám dyskalkulii a když jsem byla mladší museli to brát učitelé (jak na ZŠ, tak SŠ) v potaz. Dostávala jsem kratší zadání testů, měla jsem více času na příklady, u geometrie, rovnic, lineárních funkcí jsem mohla používat kalkulačku. Prověřila bych, zda to daná učitelka ví, postup by měl být řešen se školní poradkyní. A o „paměti“, jak ti řekla učitelka to fakt není, proto se to jmenuje porucha učení - danému člověku ta látka zkrátka nikdy nepůjde tak dobře, i kdyby se učil denně 8 hodin, věř mi mluvím z vlastní zkušenosti. Například mi asistentka vysvětlila, jak se nějaký úkol řeší a já si to druhý den prostě nepamatovala. U tvé dcery to bude hádám podobné, takže
Upřímně nechápu, proč jsou ve školství osoby, které absolutně neumějí pracovat s takovými žáky a budou tvrdit, že je to jen o tom si to pořádně procvičit/zapamatovat… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí