Ekzém dítěte/psychický stav matky

98
25.7.17 09:58

Ekzém dítěte/psychický stav matky

Ahoj, dcerka (6 měsíců) má atopický ekzém, hlavně pod bradou na hrudníku, k lékařům chodíme, poctivě se o to starám, mažu, peru, uklízím tak, jak bych snad měla. Vím, že je to běh na dlouhou trať a nezmizí to ze dne na den. Jsem poměrně rozumná ženská, vím, že je to JEN ekzém, že jsou na tom některé děti mnohem hůř, ale přesto se s tím v hlavě nějak nedokážu srovnat, že ten můj drobek má trápení. Ona je jinak veselá, šikovná, v pohodě dítě a já se tím neustále užírám. Neporadily byste, jak se s tím v hlavě vyrovnat přijmout to? Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1400
25.7.17 10:08

Uvědom si, že tu svou psychickou nepohodu vždycky nějak na dítě přenášíš, vycítí to. A tím se atopák může zhoršit. Takže maž, per, uklízej podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a tím to hasne. Navíc.. sklony k atopáku bude mít celý život, jde o co nejdelší udržení klidové fáze. Ale abych tě povzbudila: postupem času, jak stárnu, mám atopák mnohem lepší, než když jsem byla malá. Navíc časem zjistíte, co zrovna vám fakt funguje a budete vědět, jak na to. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
25.7.17 10:25

Syn trpel na atopak od 3 mesicu. Tvare rudy, poskrabany, mokvalo to. Vypadalo to desne. Detska dr toho moc neporadila. Na koznim nam davali ruzne smesi mazanani, zabralo to chvili. Syn se skrabal ve dne v noci. Chteli jsme jako posledni moznost jit na alergo, zda to neni alergie. Detska dr brblala, ze nic nezjisti. Syn mel rok a my si vydupali zadanku. Mazani z alerga zabiralo a doalo na testy. Potvrzena alergie na psenicnou mouku. Syn ma 2 roky, ma temer bezlepkovou dietu a ekzem takrka zadny. Poskrabe se, ale nic silenyho.

Sama jsem nejakou dobu atopak mela, ale jen lehky. Ale co se tyce psychiky, brala jsem to v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
25.7.17 10:30

Nase dcerka od 3 mesicu neustale vypadala, jako by byla oparena… Co ja se nafnukala, v kremech jsem mela mesicne tisicove utraty, jen abych nemusela sahnout po kortikoidech. Bylo mi ji moc lito, sama vim, jak je ekzem neprijemny-jsem tez atopik. Pravidelne jezdime k mori, ale chce to alespon 12 dni, jime hodne s rozmyslem a uplbe nejvic pomohla susicka na pradlo. Po jejim porizeni se ekzem hodne uklidnil, byt jsem vzdy prala velmi setrne a davala machani a sprchovani navic. Dneska ji je 4 a pul a v letnim obdobi je kuze uplne ok, v zime jak kdy - podle nemoci a stavu psychiky. Doporucuji na promazani leciderm mleko, je super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
25.7.17 10:39

Pořád dokola si říkat, že je to JEN ten ekzém. Syn toho má víc a stále si říkám, kdyby měl JEN ten ekzém…Prostě myslet, že vždycky může být i hůř a ty máš relativně zdravé dítě! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
25.7.17 11:07

Souhlas s @Kacise. Na atopák má vliv i psychický stav. A svou nepohodou to samozřejmě přenášíš i na dceru. A jak píše @Hadumi, je to jen atopák. Na světě je trilion mnohem horších zdravotních problémů a nemocí. Atopák u mimin bývá problematický, mívá ošklivý průběh, ale časem se stáhne, může úplně vymizet a klidně se už nikdy neobjevit. Tak to neber tragicky.

Můj mladší syn měl atopák jako mimčo v příšerném stavu. Poprvé olezl šíleným způsobem už v porodnici a nejhorší období bylo kolem 4 měsíců, kdy byl v akutní fáze a nedařilo se nám ho z toho dostat. Doma se mi hromadilo kde co, zkoušeli jsme všechno možné metodou pokus omyl, dítě zafačované v coverflexech, ale taky jsme to zvládli. Postupem času se mu to tak zlepšilo, že dnes (ve 4 letech) nejsou po atopáku už dlouho ani památky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
25.7.17 11:44

Především musíš být ty v klidu, obě moje holky si prošly akutní fází, u starší se od nějakých 9měsíců neobjevilo nic, mladší to měla a má hroší, aktuálně má jedno místečko v místě plinky ale jinak je klid. A tvoje psychická pohoda je nejdůležitější, potvrdila mi to i naše dětská které to potvrdila letitá praxe, a zpětně když to hodnotím, měla pravdu, mladší byla nejvíc osypana a mokvava v době kdy byla starší pořád nemocná, muž věcně pryč a ja tvrdla s dvěma dětmi sama doma a nákup jsem si objednavala přes net. Naprosto šílený období. Sluníčko pomůže, chod hodně ven, pomůže to i tobě na psychiku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
25.7.17 12:37

Moc děkuju, já se snažím hodit do pohody, ale pořád mi v hlavě jede, že selhávám, že nevím, kde je příčina, malá dlabe Nutrilon a maso a zeleninu jen z domácích zdrojů a já se toho pocitu, že nevím jak jí pomoct, nemůžu zbavit. Ale máte ve všem pravdu. Mám navíc v okolí samé ‚perfektní‘ matky, občas mi přijde, že na malou koukají, jako kdyby byla prašivá, což taky nedodá. Děkuju za vaše zkušenosti, je dobrý vědět, že nejsem první ani poslední.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
25.7.17 12:41

Momentálně to prožívám s mladším, mokvají mu tváře. U staršího to cca po roce samo odeznělo. Oba alergie na mléko, mladší ještě na vejce a na sóju. Uklidňuju se tím, že to časem samo zmizí, i když musím říct, že reakce lidí a vyděšené pohledy do kočárku mě občas zamrzí. Ale je to jen kožní problém, nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
1.4.18 09:12

@anjeliik Dobrý den. Sice koukám, že odepisuji trochu pozdeji, ale nevadí..Chtela jsem jen říct, ze jsem nyní v pubertě a mám ekzém, hadejte kde… JEN na obličeji.. Vím, ze tato stranka je urcena hlavne pro maminky, ale nedalo mi to. Predstavte si situaci, kdy se probudite a mate jít do skoly a ted na obličeji kolem oci červený zarudly ekzém.. Ekzém mám odmala, proto jsem na nej „zvyklá“,ale i tak mi to dělalo docela velke Psychické potíže.. Dnes uz vim, ze za ekzém nemohu a snazim se vypozorovat, co je spouštěčem a jak se tomu vyvarovat. Myslim si, ze kazda matka ekzém svého dítěte nenese uplne nejlip, nejhorsi vsak je, kdyz to nenese to dite dobre.. Takze zadne strachy! Berte to jako výhru! Vždyť kdo muze mit kazdy den jinou barvu obličeje?!??? :srdce: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
1.4.18 09:30

@Evineckaa beres to hezky s nadhledem, určitě jsi za život zkusila dost věcí na zmírnění exemu, zatím u dcer se mi vždy potvrdilo, že v okamžiku, kdy měly víc sladkého, hodně bílé mouky, mělo to následky na kůži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek